Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Muhamed bin Salman tražio od Putina da Rusija interveniše u Siriji 2015. godine

Saudijski prijestolonasljednik Muhamed bin Salman i Vladimir Putin

Bivši saudijski obavještajac Saad al-Jabri optužio je Muhameda bin Salmana da je aktivno “poticao rusku intervenciju u Siriji”

Saudijski prestolonasljednik Muhamed bin Salman (MBS) navodno je potaknuo ruskog predsjednika Vladimira Putina na intervenciju u sirijskom ratu 2015. godine, navodi se u novoj tužbi koju je u SAD podnio bivši saudijski obavještajni dužnosnik.

Prema sudskim dokumentima podnesenim u četvrtak, Salman je razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom prije pet godina, “ohrabrujući rusku intervenciju u Siriji” u ime Damaska, unatoč javnoj podršci sirijskoj opoziciji od strane Saudijske Arabije.

U tužbi protiv Salmana i nekolicine dužnosnika u njegovom krugu, Saad al-Jabri rekao je da je 2015. sudjelovao u dva službena sastanka s tadašnjim direktorom CIA-e Johnom Brennanom, obavještavajući ga da je saudijski princ bio u komunikaciji s Putinom “u vrijeme kad Rusija još nije bila učesnik rata u Siriji “.

Prema Jabriju, Brennan je bio duboko zabrinut zbog informacija.

Ove optužbe oslikavaju Saudijsku Arabiju kao zemlju koja djeluje na obje strane u sirijskom sukobu, s obzirom na to da je kraljevstvo dugo vremena pružalo vojnu i financijsku podršku pobunjenicima, koji se bore protiv sirijskog režima.

Nedugo nakon navodnog razgovora između Salmana i Putina, Rusija je ušla u sirijski rat na Assadovoj strani, osnažujući sirijsku vladu protiv pobunjenika na čelu sa Saudijskom Arabijom.

Saudijski ‘odred za likvidacije’

Prelomna tvrdnja koja se odnosi na Salmanovu izdaju je u detaljima tužbe, koju je Jabri pokrenuo protiv prestolonasljednika. Tužba se fokusira na tvrdnju da je Saudijska Arabija, pod vodstvom prijestolonasljednika Salmana, poslala grupu atentatora u Kanadu da ga ubiju.

Jabri traži neodređenu odštetu od Muhameda bin Salmana, tvrdeći da je prijestolonasljednik “orkestrirao neprestanu i višegodišnju zavjeru od strane saudijske vlade i ” odreda smrti “kako bi ga mučili i ubili” kao bivšeg službenika za saudijske obavještajne službe.

Jabri, koji je okarakteriziran kao “pouzdan partner američkih obavještajnih dužnosnika”, tvrdi da je Salman u oktobru 2018. godine poslao tim za likvidacije od 50 osoba pod nazivom “Odred tigrova”, samo dvije sedmice nakon ubistva saudijskog disidenta i novinara Jamala Khashoggija.

“‘Odred tigrova” koji je raspoređen u Kanadi uključivao je tim forenzičkog osoblja, iskusnog u čišćenju mjesta zločina, koji je sa sobom nosio dvije vreće forenzičkog alata”, navodi se u tužbi. “Tim za likvidacije osujetili su kanadski graničari, koji su bili sumnjičavi prema ponašanju saudijskog likvidacijskog tima na aerodromu.”

Jabri, koji je bio, kako se izvještava, ključni posrednik zapadnih obavještajnih agencija, potražio je utočište u Kanadi 2017. godine, samo nekoliko dana prije nego što je njegovog bivšeg šefa Muhameda bin Nayefa svrgnuo Muhamed bin Salman u državnom udaru, kao njegov rođak.

U tužbi se navodi da je Jabri bio na meti zbog njegovih bliskih veza s američkom obavještajnom zajednicom, i “osjetljivih” saznanja o aktivnostima prijestolonasljednika Salmana, i potencijala da se potkopa njegov uticaj i podrška unutar Trumpove administracije.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021