Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Može li Turska pomoći u uspostavljanju mira u Afganistanu?

Predsjednik Erdogan za vrijeme posjete Kabulu sa predsjednikom Afganistana Ašrafom Ganijem 2014. godine (Fotografija: tccb.gov.tr)

Glavni afganistanski mirovni pregovarač Abdullah Abdullah otputovao je u srijedu u Ankaru, kako bi pridobio podršku Turske za pregovore s talibanima i razgovarao o bilateralnim vezama

Prije odlaska s kabulskog međunarodnog aerodroma Hamid Karzai, Abdullah je u nizu objava na Twitteru napisao da će se sastati i razmijeniti mišljenja s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom, vjerskim rukovodstvom i drugim zvaničnicima o mirovnom procesu, na afganistanskim mirovnim pregovorima u Dohi, izvijestila je Anadolu Agency.

Uz Abdullaha dolazi i njegova zvanična delegacija na visokom nivou, uključujući Visoko vijeće za nacionalno pomirenje, saopćila je njegova kancelarija, u vezi s njegovom diplomatskom turnejom po zemljama regiona.

Od pokretanja unutar-afganistanskih pregovora između vlade Kabula i talibana u glavnom gradu Katara, Abdullah je posjetio Pakistan, Indiju, Iran i Uzbekistan, kako bi lobirao za mir u ratom zahvaćenoj zemlji. Cilj pregovora je okončanje višedecenijskog rata u Afganistanu.

Prema sporazumu, strane snage će napustiti Afganistan do maja 2021. godine u zamjenu za protuterorističke garancije sa Talibanima, koji su se složili da pregovaraju o trajnom prekidu vatre i formuli podjele moći s afganistanskom vladom. Prekid vatre glavni je prioritet afganistanskih zvaničnika i zapadnih diplomata koji pomažu u tim pregovorima.

Međutim, analitičari vjeruju da talibani ne bi pristali na sveobuhvatan prekid vatre jer im sukobi s afganistanskim snagama i nasilje daju polugu za pregovaračkim stolom.

U srijedu je svih pet zemalja Srednje Azije, zajedno s Evropskom unijom, zatražilo trenutni prekid vatre u Afganistanu

Ministri vanjskih poslova Kazahstana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana, zamjenik ministra vanjskih poslova Republike Kirgistan, kao i visoki predstavnici EU, rekli su u zajedničkoj izjavi da je za napredovanje u sveobuhvatnom prekidu vatre potreban potpun i trenutni prekid vatre, i da je miran i prosperitetni Afganistan bez terorizma neophodan za razvoj cijele regije.

Pokrenut 2004. godine, program turske razvojne pomoći za Afganistan u iznosu od 1,1 milijardu dolara trenutno je jedan od najvećih programa pomoći toj zemlji. Na Afganistanskoj konferenciji u Briselu, između 4 i 5. Oktobra 2016. godine, turski ministar vanjskih poslova najavio je 150 miliona dolara razvojne pomoći koja se je produžila u periodu 2018-2020. godine.

Sve je jasnije da Turska nastoji proširiti svoju ulogu u sukobima zahvaćenom Afganistanu, ulažući zajedničke napore da pojača diplomatske, razvojne i vojni angažman u toj zemlji.

Opseg i razmjeri turskih interesa u Afganistanu izraz su transformacije turske vanjske politike posljednjih godina. S ambicijama za regionalno vodstvo, Turska pokušava proširiti svoj utjecaj asertivnim uključivanjem u susjedne regije.

Iako je aktivno angažirana u obuci afganistanskih snaga sigurnosti i pružanju logističke pomoći drugim međunarodnim snagama, turska vojska je izbjegla raspoređivanje svojih trupa u izravnim operacijama na terenu, uprkos pritisku Washingtona, a sudjelovala je samo u mjerama izgradnje mira nakon sukoba u Afganistanu.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021