Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Analize i mišljenja

Može li Biden zaustaviti Tursku? Koji će biti turski odgovor na američke sankcije?

Glavna Bidenova meta biće odnosi između Turske i Rusije. Amerika će nastojati sjesti za pregovarački stol sa Turskom u pogledu Sirije, Libije, Nagorno Karabaha, nudeći saradnju kojom će se iz ovih regija izbaciti Rusija

Sjedinjenje Države u današnjoj globalnoj politici još uvijek posjeduju značajnu snagu na ekonomskom, političkom i vojnom polju.

Međutim, mnogi mediji i analitičari smatraju kako će dolaskom Bidena u Bijelu kuću otpočeti veliki obračun sa Turskom, i sadašnjom Erdoganovom vladom.

Predsjednik Biden je u prošlosti bio pod velikim utjecajem armenskog i grčkog lobija u SAD-u. Njegova zamjenica, Kamala Harris, udata je za jevreja i važi za izraelskog “prijatelja”, kao i sam Joe Biden, koji sebe naziva cionistom.

Može se naslutiti kako se politika nove američke administracije ipak neće se značajno promijeniti u regiji Bliskog istoka, barem kada je u pitanju Izrael.

Joe Biden je čovjek koji često govori o demokratiji, ljudskim pravama i slobodama, stoga nije jasno kakvu će politiku voditi prema zaljevskim državama i Egiptu.

Biden, ukoliko preuzme predsjednički mandat 20. januara, neće imati vremena baviti se vanjskom politikom sve do jeseni 2021. godine.

Najveći Bidenov izazov predstojeće zime bit će borba protiv pandemije, koja neće biti nimalo laka i jednostavna. Bidenove najave nametanja novih zatvaranja, izazvat će neminovno ozbiljne ekonomske probleme na ulicama američkih gradova.

Na koji način će Turska odgovoriti, ukoliko dođe do ozbiljnih američkih sankcija?

Kada se pažljivo analizira američko administrativno uređenje, način funkcionisanja federalne vlade, moguće je pronaći brojne “rupe”.

Naprimjer, brojne odluke o sankcijama koje su u SAD-u donijete protiv Kine, Kina je na određene načine uspjela pravno zaobići ili blokirati.

Kina je jako dobro proučila i analizirala američki pravni sistem na lokalnom i federalnom nivou, pojedinačno u svakoj saveznoj državi. Većina pokušaja američke federalne vlade da nametne ozbiljne sankcije protiv kineskog Huawei, Tiktok i Wechat-a aplikacija je propala.

Kina je sankcije federalne američke vlade osporila većinom na nižim sudovima u američkim saveznim državama.

Turska u ovoj situaciji vjerovatno planira koristiti sličnu strategiju kao Kina, uspostavljajući ozbiljan tim advokata u SAD-u, koji će se preko sudova saveznih država boriti da ospore odluke i sankcije Bidenove federalne vlade.

Iako mnogi očekuju jako ozbiljne sankcije prema Turskoj, Bidenov savjetnik je nedavno izjavio kako njihova administracija nema za cilj da uništi tursku ekonomiju.

Ukoliko Joe Biden želi ponovo uspostaviti snažan NATO, Turska je ključna zemlja bez koje takvo nešto nije moguće

Iako je dosadašnja Trumpova politika bila usmjerena isključivo na suzbijanje Kine, Bidenova vanjska politika ići će u smjeru suzbijanja Rusije.

Da bi Biden uspio u tome, potreban je snažan NATO, što podrazumijeva Tursku, kao drugu najveću vojsku alijanse, koja je strateški pozicionirana naspram Rusije.

Ukoliko bi Biden nametnuo ozbiljne sankcije protiv Turske, neminovno bi uništio bilo kakvu mogućnost saradnje i podrške protiv Rusije.

Pored toga, ukoliko američki senat ostane u rukama republikanaca, postoji mogućnost da će Biden ostati “zaključan” u okovima unutrašnje politike, onemogućen od strane republikanaca da bilo kakav ozbiljan potez napravi.

Ali ukoliko dođe do nametanja američkih sankcija Turskoj, njihova meta će biti turski izvoz, onemogućit će se kreditna zaduženja kod međunarodnih kreditora i nabavka američke vojne tehnologije i rezervnih dijelova.

U ovoj situaciji turski bankarski sektor mogao bi biti ozbiljno pogođen američkim sankcijama.

Ali ovim potezom Biden i Amerika bi postigli kontraefekat u Turskoj, i ujedinili bi tursku poziciju i opoziciju protiv sebe samih.

Ako pogledamo iz drugog ugla, u prošlosti su investicije i krediti dolazili iz Evrope i Sjedinjenih Država. Danas krediti, fondovi, ulaganja i investicije dolaze uglavnom preko Kine. To je danas vidljivo i na Bliskom istoku ali i širom Afrike.

Saradnja između Rusije i Turske će biti glavna Bidenova meta

Biden ukoliko se želi ozbiljno baviti regijama Sirije, Libije, Nagorno Karabaha, saradnja sa Turskom danas nema alternativu.

Turska i Rusija su trenutno uspostavili ravnoteže i pregovaračke stolove u Siriji, Libiji i Nagorno Karabahu. Amerika će nastojati da ponovo sjedne za pregovarački stol, predlažući Turskoj da zajednički otpočnu nove pregovore i uspostave novu ravnotežu u ovim regijama.

Znajući da bi Biden mogao pokušati preko Minsk grupe preduzeti inicijativu u Nagorno-Karabahu, Putin je predložio Turskoj sporazum, i slanjem mirovnih trupa unaprijed blokirao bilo kakvu mogućnost američkog miješanja u ovu regiju.

Međutim, Joe Biden ima veliki utjecaj u ukrajinskoj revoluciji, i neminovno će preko Ukrajine i Bjelorusije vršiti veliki pritisak nad Rusijom.

U državama koje su naklonjene Putinu, u ruskom okruženju, vjerovatno ćemo gledati demonstracije i proteste pro-zapadne opozicije, sa ciljem da se ove vlade svrgnu i instaliraju one zapadno orijentisane.

Ali niti je Amerika ona stara, niti su Turska i Rusija one stare države.

Ukoliko Rusija otvori “ruku” u pogledu Idliba i sklopi sporazum sa Turskom, Amerika bi mogla ponovo ostati isključena iz budućeg rješenja sirijske i libijske krize.

Autor: F.T

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021