Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Mossad stoji iza napada na iransko nuklearno postrojenje Natanz

Načelnik generalštaba izraelske vojske, general-potpukovnik Aviv Kohavi (Fotografija: Israel Defense Forces)

Zapadni obavještajni izvori tvrde da je glavno iransko postrojenje za obogaćivanje urana bilo meta izraelskih cyber napada, koji je pokrenuo Mossad

Mossad navodno stoji iza kibernetičkog napada na nuklearnu elektranu Natanz u nedjelju, u kojem je nanešena velika šteta glavnom iranskom postrojenju za obogaćivanje urana. Zapadni izvori, prema pisanju izraelskih medija, tvrde da se iza napada – koji je Iran u početku nazivao “nesrećom”, krije Mossad.

Iran je u nedjelju navečer priznao da je takozvana “nesreća” rezultat “terorističkog” čina. Šef iranskog nuklearnog programa Ali Akbar Salehi izjavio je da se međunarodna zajednica i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) trebaju suočiti s onim što je nazvao nuklearnim terorizmom.

Dodao je da Iran zadržava pravo da poduzme akciju protiv počinilaca.

Ranije tog dana, Jerusalem Post otkrio je da incident u Natanzu nije bio “nesreća” i da je šteta veća od one koju je Iran u početku predstavio javnosti. Zapadni izvori tvrdili su da je objekat pogođen cyber (kibernetičkim) napadom.

Prema stranim izvještajima, Natanz je u prošlosti bio na meti izraelskih cyber operacija. 2010. godine virus Stuxnet iskorišten je protiv iranskog nuklearnog programa u zajedničkoj operaciji sa Sjedinjenim Državama, uništivši preko 1.000 centrifuga.

Načelnik generalštaba izraelske vojske, general-potpukovnik Aviv Kohavi, takođe je u nedelju dao snažan nagovještaj o mogućoj izraelskoj umiješanosti.

“Akcije IDF-a (Izraelske vojske) na Bliskom istoku nisu skrivene od vida naših neprijatelja, koji nas posmatraju, vide naše mogućnosti i pažljivo razmatraju njihove naredne korake”, rekao je Kohavi u govoru posvećenom u čast stradalih izraelskih vojnika.

„Zahvaljujući pametnim operativnim aktivnostima, protekla godina bila je jedna od najsigurnijih godina koje su građani države Izrael dočekali. Nastavit ćemo djelovati kombinirajući moć i diskreciju, odlučnost i odgovornost – sve to kako bi se zajamčila sigurnost države Izrael “, izjavio je šef izraelske vojske.

Iran tvrdi da nije bilo ozlijeđenih ili zagađenja izazvanih incidentom. Malek Shariati Niasar, iranski zastupnik i glasnogovornik parlamentarne energetske komisije, napisao je da se za ovaj incident sumnja da je “sabotaža”, usred obnove pregovora između Irana i zapadnih država o iranskom nuklearnom programu.

Niasar je dodao da iranski parlament ispituje detalje incidenta te će objaviti mišljenje o tom pitanju nakon što zaprimi i sumira sve informacije. Iran je ranije u nedjelju objavio da je problem sa električnom distributivnom mrežom na lokaciji Natanza uzrokovao incident.

Iranski poslanik Ali Haddady optužio je Izrael za incident.

“Jučer je izvršen atentat na nuklearnog naučnika, a danas napad na iranski brod Saviz i sabotaža nuklearnog postrojenja Natanz”, napisao je Hadaddy na svom Twitter nalogu.

Haddady je pozvao na odvraćanje, a ne na suzdržavanje, rekavši da “kada se predanost prevede kao suzdržanost, cionistički neprijatelj usuđuje se zadati još više udaraca.”

Napad na Natanz dogodio se dan nakon što je zemlja započela ubrizgavanje plina zvanog uranijum heksafluorid u napredne IR-6 i IR-5 centrifuge u Natanzu.

THE POST je nedavno izvijestio da se Iran još uvijek nije ni približno oporavio od prošlogodišnjeg izraelskog napada, iz jula 2020. godine, u smislu sposobnosti za sastavljanje novih naprednih centrifuga.

U navodnom napadu prošle godine, iranski izvještaji također su eksploziju prvobitno nazivali “incidentom” bez davanja dodatnih detalja.

Napad također dolazi dok rastu tenzije između Izraela i Irana usred niza napada na iranske i izraelske pomorske brodove, a nedavni medijski izvještaji tvrde da je Izrael posljednjih godina gađao desetke iranskih naftnih tankera.

U utorak je glasnogovornik iranske vojske optužio Izrael i SAD za izazivanje eksplozije na brodu Saviz, koji pripada Iranskoj revolucionarnoj gardi, u Crvenom moru.

“Sjedinjene Države nesumnjivo imaju ruku u svim pokušajima potkopavanja i nanošenja štete Iranu”, rekao je glasnogovornik vojske.

[custom-related-posts title=”Pročitajte još” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Izvještaj također dolazi dok Iran vodi pregovore s evropskim i američkim zvaničnicima o mogućem povratku Sjedinjenih Država u iranski nuklearni sporazum.

Premijer Benjamin Netanjahu upozorio je više puta u proteklih sedmicu dana da će se Izrael braniti od iranskih prijetnji, ističući da će Izrael raditi na suzbijanju nuklearnih ambicija Teherana.

Izvor: Jerusalem post

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021