Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Moskva gubi polugu nad bivšim sovjetskim državama: Kazahstan i “anti-ruska” saradnja sa Ukrajinom

Nursultan Nazarbajev se sastao sa predsjednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim (FOTO: Press služba predsjednika Kazahstana)

Kazahstan pojačava saradnju sa Ukrajinom u suprotstavljanju ruskom utjecaju, objavila je ruska Pravda.


U intervjuu za ukrajinsko izdanje LegalHub, Darkhan Kaletaev, ambasador Kazahstana u Kijevu, doktor političkih nauka, pozvao je Ukrajinu da zajednički grade kineski put svile u Evropi, zaobilazeći Rusiju.

“Interes Ukrajine za Kazahstan se povećao, transkaspijska trgovinska ruta se aktivno razvijala”, napomenuo je zvaničnik. Prema riječima ambasadora, o razvoju bilateralnih odnosa razgovaralo se na državnom nivou.

Nova komunikacijska ruta koja povezuje Kinu i Ukrajinu, pokrenuta sredinom januara, prvi je korak u potiskivanju Rusije iz tranzita robe prema Evropi (Karta: Ukrajinsko ministarstvo infrastruktre)

“Siguran sam da ćemo u postpandemijskom periodu zabilježiti eksponencijalni rast trgovinskog prometa između Kazahstana i Ukrajine u pozadini razvoja našeg odnosa – ne samo na ekonomskom ili investicionom polju. Uostalom, mi podižemo cjelokupni sloj naših odnosa “, rekao je Kaletajev.

“Ukrajina se postepeno povlači iz pojedinačnih sporazuma ZND-a. Razumijemo sve razloge i kontekst. Ali onda se moramo dogovoriti na bilateralnom nivou,” dodao je.

Među ostalim značajnim bilateralnim projektima sa Ukrajinom, Darkhan Kaletaev imenovao je saradnju u poljoprivrednom sektoru, farmaceutskoj industriji i prekograničnoj saradnji.

Kazahstan će opskrbiti Ukrajinu naftom, smanjujući energetsku ovisnost Ukrajine o Rusiji

Ambasador nije negirao da bi Rusija mogla ometati isporuku nafte Ukrajini iz Kazahstana. “Kazahstan je nesumnjivo spreman isporučiti naftne resurse Ukrajini preko naftovoda Odesa-Brody i Druzhba”, napomenuo je. U zamjenu za to, ambasador očekuje isporuke ukrajinske opreme.

“Ukrajina je spremna da Kazahstanu isporuči opremu ukrajinske proizvodnje za naftnu i gasnu industriju. Ukrajinska strana je najavila je spremnosti za početak isporuke opreme za hidro-turbine, benzinske turbinske stanice itd. Pitanje je sada u fazi razrade “, izjavio je Darkhan Kaletajev.

Zanimljivo je da zvaničnik nije rekao ni riječi o aktivnostima Kazahstana u okviru Euroazijske ekonomske unije i mogućnostima koje Ukrajina može imati u ovom projektu. Ambasador je spomenuo samo nove mogućnosti, poput Istočnog partnerstva.

“Postoji mnogo različitih geopolitičkih vizija. Postoji razumijevanje da bi Evropa trebala komunicirati s Azijom,” primijetio je, dodajući da su ekonomije na prvom, a politika na drugom mjestu.

Međutim, političke izjave pokazuju drugačije. Darkhan Kaletaev govorio je o zajedničkom historijskom projektu sa Ukrajinom.

“Planiramo organizirati seriju posjeta historičara, arhivista i arheologa iz Kazahstana. Život mnogih Kazahstanaca koji su ovdje pronašli svoje posljednje utočište tokom Drugog svjetskog rata, tokom deportacija dvadesetih i tridesetih godina još uvijek ostaje misterija. Uz pomoć naših ukrajinskih partnera, otkrili smo da su u Hersonskoj regiji bili posebni doseljenici iz Kazahstana “, napomenuo je ambasador.

Radi se o tzv “anti-ruskom” projektu istraživanja “genocida” nad Ukrajincima i Kazahstancima tokom Holodomora.

“Mi smo nomadi, stanovnici ogromnih stepskih teritorija. Nomadizam ili fenomen nomadstva prije svega je spremnost na promjene. To je ključ uspjeha u modernoj stvarnosti”, zaključio je Kaletaev. Opšti ton intervjua bio je prozapadni, pro-ukrajinski i anti-ruski.

“Svi „antiruski“ projekti nisu donijeli ništa osim velike nevolje narodima postsovjetskih zemalja (Ukrajina, Gruzija, Moldavija). Morali su proći kroz ratove, gubitak teritorija i suvereniteta. Međutim, čini se da Kazahstan ne želi učiti na tuđim greškama,” piše ruski portal Pravda.

Kazahstan se plaši sličnog ukrajinskog scenarija, gdje je Rusija okupirala veliki dio teritorije istočne Ukrajine, te je do danas vodila uglavnom uravnoteženu vanjsku politiku, balansirajući između odnosa sa SAD-om, Kinom i Rusijom.

Posljednjih godina, sa sve snažnijom ulogom Turske u regiji, neke od bivših sovjetskih država, poput Azerbejdžana, odlučile su diverzificirati svoju politiku, udaljavajući se i smanjujući ovisnost o tradicionalnoj Moskvi.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021