Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Modernizacija turskih Leopard 2A4 protiv asimetričnih prijetnji

Turski Leopard 2A4

Šef Ureda za odbrambenu industriju, Ismail Demir, ove godine je potvrdio kako turske kompanije, na čelu sa BMC korporacijom, rade na modernizaciji turskih Leopard 2A4 MBT tenkova

Tijekom protuterorističke operacije u Siriji, koju je Turska izvela 2016. godine, s ciljem suzbijanja terorističkih elemenata na svojim granicama, gubici turskih tenkova su izašli na vidjelo i hitno se moralo pristupiti rješavanju problema modernih tenkovskih prijetnji.

Brojna istraživanja sigurnosne i odbrambene industrije upozoravala su na nedostatke turskih tenkova, koje su turske oružane snage koristile tokom operacije Štit Eufrata, skretajući pažnju na ovo pitanje.

Na početku operacije, dok su se tenkovi M60A3 kretali naprijed, tenkovi M60T i Leopard 2A4 bili su raspoređeni na frontovima. Iako posjeduju bolju oklopnu zaštitu u odnosu na tenkove M60A3, ova dva tenka su imala ozbiljan nedostatak sistema ranog upozorenja.

U svjetlu iskustava iz operacije Štit Eufrata, odlučeno je da se krene u razvoj odbrambenih sposobnosti tenkova M60T, kako bi glavni borbeni tenkovi (MBT) postali efikasniji protiv modernih protutenkovskih prijetnji i terorističkih elemenata.

U projektu modernizacije pod nazivom “Fırat M60T” trebalo je samo 20 dana da ASELSAN stvori sistemsko rješenje, i dovrši svoje integracijske aktivnosti, ubirući plodove svog prethodnog vizionarskog pristupa problemu.

Modernizacija Leoparda 2A4 za borbu protiv asimetričnih prijetnji

Nakon 2005. godine, korišteni Leopardi 2A4 nabavljeni su iz Njemačke u dvije pošiljke od 298 i 56 tenkova. Za 15 tenkova u drugoj pošiljci planirano je da se koriste za rezervne dijelove.

Leopard 2NG i Leopard 2A4

Aselsan je razvio novi paket za modernizaciju njemačkih tenkova na varijantu Leopard 2NG, i proizveo je prvi prototip 2011. godine koji se je odlično pokazao. Ali od ove jako skupe modernizacije se odustalo, u korist otpočinjanja planirane serijske proizvodnje Altay tenka.

Ozbiljniji pristup problemu modernih protutenkovskih prijetnji, sa kojima se turska vojska suočila u Siriji, dolazi tek nakon 2016. godine.
Nakon turske vojne operacije u Siriji 2016. godine i gubitka nekoliko Leopard 2A4 tenkova, mnogi u Turskoj su počeli kritikovati slabosti oklopa njemačkih tenkova.

Međutim, sama kritika bila je neopravdana, jer je dolazila od ljudi koji nisu upoznati sa hronologijom razvoja Leoparda 2, čija je primarna namjena bila da se suprostavi regularnoj vojsci tj. Sovjetskoj tenkovskoj invaziji nad istočnom Evropom.

U slučaju Sirije 2016. godine, pred turskom vojskom se nije nalazila regularna vojska, već asimetrična-teroristička prijetnja, što je glavni razlog za neuspjeh njemačkih tenkova, koji jednostavno nisi bili namijenjeni niti spremni za ovu vrstu sukoba.

Kasnije, u martu 2019. godine, na društvenim mrežama pojavile su se fotografije Leoparda 2, opremljenog reaktivnim oklopom zaštite (ERA).

Koje sisteme uključuje modernizacija Leoparda 2A4?

Prema dostupnim informacijama, tenkovi Leopard 2A4, s navedenom modernizacijom će dobiti:

  • Reaktivni zaštitni oklop (ERA)
  • Kavezni rešetkasti oklop
  • Modularnu zaštitu na oklopu
  • Sistem za nadzor okruženja uz mogućnosti dnevnog/noćnog/termalnog izviđanja (YAMGÖZ)
  • Sistem za registrovanje laserskog ozračenja TLUS
  • Sistem oružja na daljinsko upravljanje SARP (UKSS) na kupoli
  • Sistem aktivne zaštite PULAT (AKS)
  • Jedinicu za distribuciju napajanja i brojne druge sisteme

TLUS je sistem ranog upozorenja za otkrivanje, klasifikaciju, identifikaciju i upozoravanje na neprijateljske laserske prijetnje, usmjerene na tenkovsku platformu, u vrlo kratkom vremenu s velikom osjetljivošću.

Pored toga, daljinski upravljano oružje SARP, koji kombinira visoko-precizne izviđačke sposobnosti uz izvrsnu vatrenu snagu, služit će taktičkim potrebama bojnog polja i zaštiti kritične infrastrukture.

Prema određenim nepotvrđenim tvrdnjama, modularne zaštitne ploče, kojima će biti opremljeni Leopardi, identična su tehnologija korištena za slučaju razvoja turskog Altay tenka.

Kada je riječ o aktivnoj zaštiti tenka, Pulat sa punom sposobnošću autonomnog funkcioniranja, omogućava operaterima tenkova da zanemare bilo kakve prijetnje i usredotoče se na glavnu misiju.

Pulat otkriva sve dolazeće prijetnje i neutralizira ih prije nego što stignu do cilja. Sistem aktivne zaštite otkriva i protutenkovske rakete koje se približavaju tenku sa svojim radarima visoke tehnologije, a zatim ih onesposobljava u optimalnom dometu od platforme koristeći Hard-Kill metodu.

Pulat pruža potpunu zaštitu od 360° stepeni, protiv protutenkovskih vođenih raketa (ATGM) i vrlo je učinkovit protiv asimetričnih prijetnji.

Modernizacija je dovela do povećanja mase samog tenka sa 55 na 62 tone. Međutim, iz turske kompanije naglašavaju da izvedene modernizacije ne utiču na mobilnost i manevarbilnost tenka, što se pokazalo prema njihovim tvrdnjama, na brojnim provedenim testiranjima.

Isporuke modernizovanog Leoparda 2A4 MBT, sa poboljšanom zaštitom, planira se da započnu u oktobru ove godine, nakon čega će se turskoj vojsci isporučivati dva tenka mjesečno.

Uz sve provedene modernizacije, može se reći kako se sirijski scenarij iz 2016. godine turskoj vojsci neće ponoviti, tj. turski Leopardi više neće biti tako laka meta kada su u pitanju asimetrične-terorističke prijetnje.

Autor: F.T

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021