Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Modernizacija i opremanje turske mornarice: Stealth fregata i-klase

Nova fregata klase Istanbul F-515, koja će 2023. godine ući u operativnu službu

Nakon velikog uspjeha sa prve četri korvete Ada klase, odlučeno je kako će naredna četri broda u sklopu Milgem projekta, biti nastavljeno kroz razvoj fregate i-klase (Istanbul klase), uz proširene mogućnosti protupodmorničke borbe, sistema protuzračne odbrane, mogućnosti lansiranja krstarećih raketa Gezgin

Fregate klase Istanbul su posebna grupa od četri ratna broda koja će prema planu 2022. godine početi ulaziti u inventar turske mornarice.

Na dizajnu i razvoju nove ratne fregate radi poznata turska kompanija STM, uz brojne druge podizvođače.

Razvoj fregate je tekao u sklopu domaćeg MILGEM projekta modernizacije i opremanja turske mornarice. Fregate i-klase su višenamjenski ratni brodovi namijenjeni za protupodmorničku borbu i istovremeno opremljene naprednim sistemima protuzračne odbrane.

Za razliku od fregata Ada klase, nove fregate će biti nešto većih dimenzija i tonaže, poboljšane izdržljivosti i sa ugrađenim vertikalnim sistemom lansiranja MK 41.

TCG Kınalıada F-514 je četvrta korveta Ada klase proizvedena u sklopu Milgem projekta

U sklopu modernizacije turske mornarice, pored korveta Ada i fregata Istanbul klase, turske kompanije rade i na razvoju naprednih razarača TF-2000, koje će imati napredne mogućnosti protuzračne zaštite.

Uz sve navedeno fregate i-klase nosit će duplo veći broj protubrodskih raketa u odnosu na Ada klasu. Druga bitna razlika u odnosu na korvete Ada klase je ta, što će buduće fregate i-klase moći lansirati krstareće rakete Gezgin, koje su u finalnoj fazi razvoja.

Prema dostupnim informacijama fregate i-klase će biti opremljene sa čak 16 protubrodskih raketa Atmaca, dometa preko 220km+, dok će protuzračnu odbranu činiti američki sistemi, vjerovatno RIM-162 ESSM, dometa preko 50 kilometara i Phalanx CIWS. Međutim, postoji mogućnost da će u narednim godinama i ovi sistemi biti zamijenjeni domaćim sistemima Korkut, Hisar-U u mornaričkoj varijanti.

Fregate i-klase opremljene su hangarom za Seahawk SH-60 helikopter, koji je opremljen sa sistemima za protupodmorničku borbu ali i protubrodskim raketama.

Brod će biti opremljen integrisanim GENESIS Advent sistemom (Gemi Entegre Savaş İdare Sistemi), čija je svrha upravljanje napadom i odbranom protiv kopnenih, pomorskih i zračnih prijetnji.

I-klasa će biti opremljena daljinski upravljanim STOP sistemom, koji je proizveo turski Aselsan. Radi se o rotirajućem topu kalibra 25 mm, koji ujedno može da se koristi i kao posljednja linija protuzračne zaštite.

I-klasa je stealth ratni brod sa smanjenim radarskim odrazom, napravljen od posebnih materijala koji u određenoj mjeri upijaju radijaciju, tj. brod je napravljen na način da smanji radarske signale koji se odbijaju od njegovu površinu.

Cijena fregate i-klase vjerovatno će iznositi između 350 i 400 miliona dolara po primjerku broda.

Nakon fregate I-klase, turske kompanije prelaze na narednu stepenicu tehnologije, a to je razarač TF-2000. Razarač TF-2000 će biti opremljen posebnim sistemima protuzračne odbrane dugog dometa ali i sa domaćim protubalističkim sistemom Siper.

Služit će kao eskrot pratnja i protuzračna zaštita za budući višenamjenski amfibijski brod TCG Anadolu, koji će nositi borbene helikoptere i bespilotne letjelice sa vertikalnim polijetanjem.

Korvete Ada klase pokazale su se kao snažan konkurent i na međunarodnom tržištu, od kojih se posebno ističe izvozni uspjeh sa Pakistanom koji je ukupno kupio četri Ada korvete.

Modernizaciju i rast turske mornarice prati promjena u pomorskoj vojnoj doktrini turske mornarice pod nazivom „Plava domovina“, u kojoj se posebno naglašava istočni Mediteran, ali i cijelo Sredozemlje kao zona turskih interesa.

Autor: F.T

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021