Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

MMF želi novi Bretton Woods sporazum koji bi mogao uključivati Bitcoin

MMF smatra da je pandemija pokazala da trenutni monetarni sistem više nije pogodan. Zbog toga MMF traži novi sporazum iz Bretton Woodsa, koji bi mogao uključivati kriptovalute. Zapravo, neki nagađaju da bi to moglo uključivati Bitcoin umjesto zlata, kao zaštitu od inflacije

Ulagači Bitcoina (BTC) ohrabreni su izjavama direktorice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koja kaže kako je potreban novi “trenutak” iz Bretton Woodsa. Međutim, mnogi detalji su još uvijek nejasni, ali mnogi vjeruju da bi ovo mogao biti historijski trenutak koji je Bitcoin čekao od dana svog stvaranja.

Dolazi li novi trenutak iz Bretton Woodsa?

Vrijednost Bitcoina posljednjih sedmica nije zabilježila neka veća uzlazna kretanja. Zapravo je uglavnom samo stagnirala u uskom rasponu. Međutim, nedavni događaj to bi mogao promijeniti, jer čini se da se BTC investitori prilično optimistično osjećaju, ponajviše zbog poziva MMF-a za novim sporazumom iz Bretton Woodsa.

Kao što neki možda znaju, Bretton Woods je sporazum sklopljen 1944. godine. Sporazum je doveo do integracije zlatnog standarda i prilično je uspostavio savremeni monetarni svjetski poredak.

Standard iz Bretton Woodsa bio je odgovoran za vezivanje najvećih svjetskih valuta za američki dolar. U međuvremenu je sam dolar bio vezan za zlatne rezerve.

Sada, nakon pandemije koronavirusa, direktorica MMF-a, Kristalina Georgieva, pozvala je na novi Bretton Woods, ukazujući na to da MMF vjeruje da postoji potreba za preispitivanjem svjetskog monetarnog sistema.

Bitcoin bi mogao biti uključen kao zaštita od rizika inflacije

Georgieva je rekla da je pandemija već koštala svijet više od milion života. Svjetska ekonomija također će ove godine biti 4,4% smanjena. Podrazumijeva se da je ovo ogroman poremećaj, koji će dovesti do porasta siromaštva i velikog očaja kod ljudi.

Do sada su ove godine globalne fiskalne i monetarne politike upumpale više od 12 biliona dolara na finansijska tržišta.

Ako se novi Bretton Woods standard ipak pojavi, mogao bi koristiti Bitcoin kao zaštitu od inflatornih rizika umjesto zlata. Ovo bi moglo uslijediti u trenutku kada centralne banke za digitalne valute počinju da se uspostavljaju širom svijeta.

Ako bi se to dogodilo, Bitcoin bi lako mogao dostići vrijednost veću od 100 000 dolara, a potencijalno i više u trenutnom tržišnom ciklusu. Sve što se treba dogoditi je da se kripto sektor, na čelu s BTC-om, uspostavi kao sigurna alternativa.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021