Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Analize i mišljenja

Mišljenje: Zašto je susret Putina i Bajdena prava noćna mora za Peking?

Tadašnji potpredsjednik Joe Biden pozdravio je ruskog premijera Vladimira Putina. 10 Mart 2011. godine (Fotografija: Bijela kuća)

Iako se čini kako su Moskva i Peking saveznici protiv Zapada i globalne hegemonije Sjedinjenih Država, rast kineske ekonomske i vojne moći u budućnosti bi mogli dovesti do novih geopolitičkih prestrojavanja


Udružena moć Kine i Rusije daleko je veća od snage bivšeg bloka Sovjetskog Saveza i Istočne Evrope. Ekonomska, naučna i vojna snaga Kine i Rusije ne samo da je ogromnih razmjera, već ima i šire implikacije na čitav svijet.

Ako neko pokuša grubo zaobići ovu činjenicu i pogura Kinu i Rusiju da udruže snage u očajničkoj borbi, to će postati njegova noćna mora. Upravo ovu tezu su možda ozbiljno prihvatili u Vašingtonu posljednjih mjeseci, dogovorivši sastanak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, na kojem će se gledajući iz američke perspektive, kao glavna tema na dnevnom redu naći Kina, iako možda iza zatvorenih vrata.

Kina i Rusija su dvije države koje su za vrijeme Hladnog rata međusobno ratovale zbog pograničnog spora. Danas se Vašington trudi da okupi svoje saveznike kako bi se zajednički suprostavili protiv Kine i Rusije. Međutim, Kina i Rusija nikada se nisu okrenule uspostavi savezničkog odnosa naspram Zapada.

No, što više zapadne zemlje ojačavaju svoj antagonistički savez protiv Kine i Rusije, između ove dvije države jača želja za uspostavljanjem zajedničkog vojno-sigurnosnog bloka. Ukoliko u tome uspiju, nesumnjivo je da će kinesko-rusko strateško jedinstvo za prvu metu imati američku hegemoniju u svijetu.

Ruski zaokret ka Zapadu

Iako je očito da su se američko-ruski odnosi pogoršali posljednjih godina, historija nam govori da mnogo veća zajednička prijetnja može “izgladiti” manje kritične izazove koje obje zemlje smatraju važnim.

Sve što treba učiniti je pogledati američko-kineske odnose pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, koji su bili očito kontradiktorni i brzo su se promijenili kada su obje strane uvidjele zajedničku prijetnju koja dolazi od Sovjetskog bloka.

Obje nacije imaju razloga za strah od nadolazeće promjene međunarodnog poretka, koja će neizbježno ugroziti njihove interese, i možda sami državni teritoriji. I kako nam historija pokazuje iznova i iznova, sila u usponu, koja nastoji srušiti međunarodni poredak, može primorati i najprivrženije neprijatelje da udruže snage – i to vrlo brzo.

Ako se predviđanja ekonomskih analitičara ostvare, kineska ekonomija će u narednoj deceniji ili dvije, nadmašiti američku i rusku – zajedno. Kako ekonomska moć podrazumijeva i jasnu vojnu snagu, ono što bi moglo uslijediti izaziva zabrinutost u Vašingtonu, jednako kao i u Moskvi.

Rusija, iako to možda trenutno ne želi priznati, ima svoj vlastiti problem s Kinom. Za sada i Moskva i Peking razgovaraju o bliskom partnerstvu, rastućim ekonomskim vezama, energetskim ugovorima, pa čak i o snažnoj prodaji najnapredne ruske vojne opreme. Barem na površini, čini se da je sve dobro između dvije velike sile.

Ali ne zadugo. Dugoročno gledano, Moskva posebno mora biti zabrinuta kada su u pitanju namjere Pekinga. Prvo, kineski mega-projekat Pojas i put, kao transportna infrastruktura, ima za cilj povezivanje velikih dijelova srednjoazijskih država starog Sovjetskog Saveza u kinesku orbitu. U kombinaciji sa dugogodišnjim energetskim ugovorima između ovih bivših sovjetskih republika i Pekinga, i većim ekonomskim prednostima saradnje s Kinom od Rusije, Moskva mora biti zabrinuta da bi dijelovi onoga što ona voli nazivati svojim “bliskim susjedstvom” mogli s vremenom čvrsto ući pod potpunu dominaciju Pekinga.

Istok Rusije i osvajačke ambicije Kine

Neki u Kini na dijelove azijske Rusije gledaju kao na klasični dio Kine – i možda će jednog dana, kada Peking bude ojačao, pojaviti se misao kako Peking polaže prava na ova područja, kao što to sada čini na raznim ostrvima i plovnim rutama u Južnokineskom moru.

U situaciji u kojoj je Kina ekonomski i vojno ojačala, Okinava, Vladivostok bi se mogao smatrati narednom teritorijalnom nagradom za Peking.

Iako se to možda neće dogoditi odmah, a oružani sukob oko, recimo, Ukrajine ili Sirije mogao bi odgoditi ili čak uništiti bilo kakvu šansu za geopolitičko prestrojavanje, postoji vrlo stvarna mogućnost da će zajednička prijetnja iz Pekinga, natjerati Moskvu i Vašington da ozbiljno razmotre suprostavljanje zajedničkoj i puno većoj prijetnji.

Iako se danas Moskva čini kao suparnik Zapada, sutra bi ona mogla postati partner u obuzdavanju zajedničkog neprijatelja iz Pekinga.

Autor: F.T

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021