Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Mirovne snage EUFOR-a započele vojnu vježbu „Brzi odgovor 2021“ u Bosni i Hercegovini

Mirovne snage EUFOR-a u Bosni i Hercegovini (FOTO: Twitter)

To je najveća, najopsežnija vježba 2021. godine na kojoj će vojnici steći veliko iskustvo, tvrdi komandant mirovnih snaga Evropske unije


Mirovne snage EU (EUFOR) započele su u subotu vojnu vježbu “Brzi odgovor 2021” u Bosni i Hercegovini. Turski vojnici koji služe u EUFOR-u, Oružane snage Bosne i Hercegovine i službenici Agencije za istraživanje i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) učestvuju u vojnoj vježbi, gdje se posebno testiraju sposobnosti brzog raspoređivanja i spremnosti rezervnih snaga EUFOR-a.

U saopćenju, komandant EUFOR-a, general-major Alexander Platzer rekao je da su oni domaćini najveće i najopsežnije vojne vježbe 2021. godine, te da će vojnici steći veliko iskustvo.

Vojna vježba “Brzi odgovor-2020” (FOTO: EUFOR)

Vježba će se nastaviti do 1. oktobra u bazi Butmir u Sarajevu. EUFOR svake godine testira planove za nepredviđene situacije i sposobnosti njihovih snaga visoke spremnosti, koje su izvan zemlje, da ispune svoju misiju uspostavljanja mira u Bosni i Hercegovini. Vježbom se također potvrđuje i jača bliska saradnja koju EUFOR ima s lokalnim vlastima, agencijama za provođenje zakona i Oružanim snagama BiH.

Cilj vježbe je omogućiti vojnicima OS BiH i EUFOR-a da se zajedno obučavaju kako bi mogli izvoditi operacije podrške miru, te da se testira sposobnost EUFOR-a da dopremi svoje rezervne snage u BiH kako bi podržao BH. vlasti u očuvanju sigurnog i zaštićenog okruženja.

Situacija u regionu zapadnog Balkana je posljednjih sedmica posebno nestabilna, nakon što je kosovska vlada prošlog ponedjeljka odlučila da od vozača sa srpskim registarskim tablicama zatraži da stavljaju privremene tablice pri ulasku na Kosovo.

Nakon što je kosovska vlada rasporedila svoje specijalne snage na sjeveru Kosova, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izdao je naredbu za pojačanu pripravnost nekih policijskih i vojnih jedinica, potvrdilo je srbijansko ministarstvo odbrane. Srpski borbeni avioni su u nedjelju preletjeli pogranično područje sa Kosovom nakon prethodnih nekoliko naleta u subotu, objavili su svjetski mediji.

U međuvremenu, kosovski premijer Albin Kurti optužio je Srbiju da pokušava “izazvati ozbiljan međunarodni sukob”. Međutim, slična situacija se događa i u Bosni i Hercegovini.

“Republika Srpska će u prvoj fazi povući i poništiti sve, povući ćemo našu saglasnost sa ranije datih sporazuma kao što je sporazum o vojsci i indirektnim porezima. U roku od tri, četiri ili pet mjeseci, to je moj prijedlog i nadam se da će biti podržan, treba da formiramo našu vojsku i izađemo iz koncepta koji se zove Oružane snage, zabranimo Sudu i Tužilaštvu da djeluje na prostoru RS-a i pravosuđe stavimo u ingerenciju parlamenta RS-a”, izjavio je nedavno Milorad Dodik.

Nakon nedavnih događaja u Crnoj Gori, koja je članica NATO-a, sve ukazuje da sadašnja situacija ima ozbiljan potencijal za daljim razvojem eskalacije u dolazećim mjesecima.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021