Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Ministar vanjskih poslova: Egipat neće mirno stajati pred onim što se događa u Jerusalemu

Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shukri

Egipat je u utorak pozvao izraelske vlasti da okončaju upade u džamiju Al-Aksa i zaustave pokušaje deložacije stanovnika u naselju Sheikh Jarrah, u istočnom Jerusalemu iz njihovih domova


Ministar vanjskih poslova Egipta Sameh Shoukry uputio je poziv tokom vanrednog sastanka arapskih ministara vanjskih poslova, održanog u online formatu, gdje su razgovarali o rastućoj izraelskoj agresiji u istočnom Jerusalemu.

“Egipat neće mirno stajati pred onim što se događa u svetom gradu”, rekao je najviši egipatski diplomata, dodajući da su izraelski napadi na bespomoćne vjernike u suprotnosti s međunarodnim pravom, da podrivaju napore da se postigne dvodržavno rješenje i ozbiljno ugrožavaju regionalnu sigurnost i stabilnost.

“To izaziva naša osjećanja kada vidimo kako se ovo sveto mjesto pretvorilo u ratnu zonu od strane izraelskih snaga, gdje su nenaoružani vjernici vrijeđani i podvrgavani premlaćivanju i hapšenju, umjesto da budu zaštićeni da slobodno i sigurno klanjaju”, dodao je egipatski ministar

Izraelska policija upala je u džamiju Al-Aksa i napala vjernike, ozlijedivši više od 300 Palestinaca u sukobima.

Tenzije i nasilje eskalirali su u istočnom Jerusalemu, okupiranom od strane Izraela u ratu 1967. godine, usred izraelskih planova da deložiraju palestinske porodice sa zemlje za koju, kako Izrael tvrdi, pravo polažu jevrejski doseljenici.

Izraelska policija je u petak nakon večernje molitve ispaljivala gumene metke i šok bombe na Palestince u jerusalemskoj džamiji Al-Aksa. Hiljade palestinskih vjernika okupilo se zbog molitve u džamiji, a mnogi od njih su nakon toga ostali da protestiraju zbog planiranog iseljavanja palestinskih porodica iz okruga Sheikh Jarrah.

Sheikh Jarrah, borba za identitet

Shoukry je rekao da kontinuirani pokušaji promjene identiteta Jerusalema i oduzimanja prava arapskom narodu neće ostati nezapaženi.

“Nije iznenadilo vidjeti kako se stanovnici Jerusalema bore za svoj identitet i egzistenciju u borbi koja odjekuje u čitavom slobodnom svijetu”, dodao je.

Egipat je više puta upozoravao protiv pokušaja promjene identiteta Jerusalema.

“Politika nametanja statusa quo i pribjegavanja prekomjernoj sili koju je Izrael dosljedno provodio dokazala je svoj neuspjeh u postizanju sigurnosti u regiji”, dodao je Shoukry.

Pozvao je izraelske vlasti da zaustave bilo kakvu praksu koja narušava svetost džamije Al-Aksa i svetog mjeseca Ramazana, i koja cilja na arapski identitet Jerusalema i njegovih svetih mjesta, ili nastoje raseliti njihov narod, posebno iz naselja Sheikh Jarrah.

Shoukry je rekao da je Egipat uložio napore u proteklih nekoliko dana i poslao poruke Izraelu i međunarodnim akterima da zaustave izraelske provokacije i agresiju, ali nije dobio odgovor.

“Egipat još uvijek ulaže napore sa svim međunarodnim i regionalnim akterima kako bi postigao deeskalaciju u Jerusalemu”, izjavio je egipatski ministar diplomatije.

Vijeće sigurnosti UN-a zatvara oči

Shoukry je pozvao međunarodnu zajednicu da preuzme odgovornost za ono što se događa sa arapskim stanovnicima u svetom gradu i oštro kritizirao Vijeće sigurnosti UN-a zbog toga što je na dešavanja u Jerusalemu zatvorilo oči.

Dodao je da je Vijeće sigurnosti trebalo zauzeti stav koji će odražavati njegovu svijest o opasnosti onoga što se događa na Bliskom istoku.

“Nažalost, vijeće nastavlja izbjegavati svoje odgovornosti, zbog čega gubi kredibilitet,” rekao je.

Vijeće sigurnosti UN-a održalo je sastanak u ponedjeljak, ali nije izdalo nikakvo saopćenje jer su diplomate iz Sjedinjenih Država tvrdile da bi javni komentari bili kontraproduktivni, navodi AFP.

Izraelska vojska od ponedjeljka izvodi zračne napade na Gazu, a ubijeno je najmanje 30 Palestinaca, uključujući 10 djece.

Izvor: Ahram

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021