Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Hulusi Akar odgovorio EU: Turska nije strana sila u Libiji, zašto ne zaustavite dotok oružja Haftaru?

Turski ministar odbrane Hulusi Akar za vrijeme konferencije za medije u Libiji (Foto: Twitter)

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je u subotu da Turska nije strana sila i da će nastaviti podržavati Libiju u ime 500 godina stare historije između dvije zemlje


Za vrijeme boravka na turskoj fregati TCG GELİBOLU, u blizini libijske obale u subotu, Akar je rekao da je Ankara došla u Libiju nakon dogovorenih bilateralnih sporazuma o saradnji između dvije države, te da vojna pomoć, obuka i savjetovanje nisu u suprotnosti s međunarodnim pravom.

Nagovijestio je da će Turska nastaviti pružati podršku i obuku, kao i savjetodavnu podršku snagama libijske vojske kako bi mogle dostići međunarodne standarde, dodajući da je cilj Ankare “da Libija ostane jedinstvena, sigurna i stabilna”.

Akar je u Tripoli stigao iz Italije. Dočekali su ga libijski i turski zvaničnici na aerodromu u glavnom gradu, prije nego što je posjetio sjedište turskih snaga, a zatim fregatu koja patrolira u blizini libijske obale.

U međuvremenu, turska delegacija na čelu s ministrom vanjskih poslova Mevlutom Čavušogluom, u kojoj su bili ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu, šef generalštaba Jašar Guler, šef obavještajne službe MIT, Hakan Fidan, direktor predsjedničkog ureda za odnose sa javnošću Fahrettin Altun i glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin, doputovala je u subotu u Tripoli i sastala se sa Libijskim premijerom Abdulhamidom Dbeibahom. Razgovaralo se o bilateralnim odnosima i jačanju saradnje.

Akar: Zašto EU u okviru operacije IRINI ne blokira dotok oružja i Haftarove vojne logistike?

Ministar Hulusi Akar rekao je u subotu da će Ankara nastaviti podržavati Libiju i pružati joj pomoć unatoč svim provokativnim mjerama Evropske unije sa operacijom IRINI, rekavši da je Turska u kontaktu sa svim zainteresovanim akterima za političko rješenje u Libiji, posebno Egiptom, kako bi postigao trajni mir u zemlji.

Govoreći o vojnoj vježbi “morski vuk 2021” na sjeveru Mediterana, Akar je rekao da je osoblje turske vojske obučavalo kadrove libijske vojske o aktivnostima razminiranja, humanitarnom odgovoru, zdravstvu i drugim poljima bilateralne saradnje, u skladu sa zajedničkim sporazumima između dvije zemlje.

Akar je rekao da je nedavna vojna parada Haftarovih snaga dokaz da se trudio da ostane relevantan, i da su stvarni problem u Libiji Haftar i njegovi saveznici, alaudirajući na UAE i Rusiju.

Rekao je da se operacijom IRINI naizgled pokušavaju provoditi pravila samo nad Vladom nacionalnog jedinstva, postavljajući pitanje: “Gdje je operacija IRINI, koju provodi Evropska unija? Zašto ne presreće vojnu podršku i oružje koje od stranih aktera stiže Haftaru?”

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021