Millennium challenge – američki plan za invaziju Turske, šokantna pozadina hitne isporuke S-400 Turskoj

Dok je početni rusko-turski dogovor o isporuci S-400 anti-raketnog sistema glasio na 2020. godinu, Turska je iz nekog razloga tražila što hitniju isporuku ovog sistema od Rusije.

Kakvu je to opasnost Turska uočila uvidjet ćete ako pažljivo do kraja pročitate sadržaj ovog teksta.

Nakon 28. februara 1997 godine kada je izvršen postmoderni vojni puč u Turskoj, i s vlasti zbačena vlada Necmettina Erbakana, američka vojska je tada u Nevada pustinji organizovala je jednu vojnu vježbu.

Naziv ove vojne vježbe bio je “Millennium challenge” ili “Izazov milenijuma”, na ovoj vojnoj vježbi jedna država je označena kao meta za invaziju.

Radi se o ostrvskoj državi koja se našla u situaciji unutrašnjeg vojnog udara, koju je američka vojska okružila sa tri strane.

Ako pažljivo analiziramo shvatit ćemo da se radi o Turskoj i otkrivenim energetskim resursima u istočnom Mediteranu. U prošlosti smo pisali o tome kako se američka vojska pozicionirala u Rumuniji, Siriji, Grčkoj i Mediteranu tj. sa svih strana okolo Turske.

Scenarij vojne vježbe u Nevada pustinji odvijao se kroz 92 sata. Slučajno ili ne, rok za mobilizaciju u turskoj vojsci iznosi upravo 92 sata. U prevodu na Tursku će biti izvršena invazija u roku od 92 sata sa ciljem da se spriječi dalja mobilizacija vojske.

Još jedna interesantna tačka vezana za ” Millennium challenge” je datum održavanja tj. 24. Juli ili datum kada je Turska potpisala Lozanski mirovni ugovor, i predala većinu svojih otoka Grčkoj.

Američki mornarički institut kasnije je analizirao scenario u kojem Grčka ratna flota sa savezničkom ratnom flotom neutrališe tursku mornaricu i uzima Kipar pod blokadu.

Ako uzmemo u obzir ekonomske napade tj. gubitak vrijednosti turske lire i izbjegličku krizu sa kojim se Turska susrela, možemo uvidjeti pod kakvim ozbiljnim prijetnjama se nalazi ova država.

Posebno treba obratiti pažnju na terorističke organizacije koje naoružava Amerika poput DAEŠ-a i YPG/PKK koje godinama prijete Turskoj.

Kada je u pitanju isporuka S-400 sistema, možemo zapaziti jednu interesantnu tačku, Amerika je tražila od Turske da ako već ne želi otkazati kupovinu, da je bar odgodi do 2020. godine. Pitanje je zašto?

Šta za Ameriku znači 2019 i 2020 godina? Da li će se život mijenjati pa bi Amerika pristala da 2020. godine Turska nabavi S-400?

Ali nije sve tako crno, paralelno kako je Amerika pripremala ovaj plan protiv Turske, isto tako je i Turska nabavila i proizvela naoružanje potrebno da zaustavi zapadne saveznike.

Moćne naftne kompanije na Zapadu vrše pritisak na države poput SAD-a, Italije, Francuske da se poduzmu konkretni koraci protiv Turske, čija mornarica blokira seizmička istraživanja za brodove ovih naftnih kompanija.

Posljednje dvije godine posebno svjedočimo ubrzanom naoružavanju Grčke i Egipta, koje SAD i EU pod svaku cijenu žele iskoristiti kao adut protiv Turske.

Ni Turska, niti druge zapadne države ne žele da se odreknu energetskog bogatstva koje se nalazi u regiji istočnog Mediterana, što dovoljno ukazuje na veliku mogućnost potencijalnog sukoba u bliskoj budućnosti.

Autor: Tarık BaşTürk

 

 

 

 

 

 

 

Podijelite: