Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Milicije uključene u invaziju nad Krimom bore se na strani Armenije

Armenski vojnici u Gornjem Karabahu

Armenija počinje koristiti naoružane milicije sa Krima protiv azerbejdžanskih civila i vojnih snaga

Naoružane milicije, uključene u okupaciju Krima, pridružile su se redovima armenskih snaga u borbi protiv azerbejdžanske vojske u regiji Gornjeg Karabaha.

Osim stranih plaćenika, pripadnika terorističkih organizacija PKK i ASALA, kao i militanata iz nekih ekstremno desničarskih skupina u Evropi, Armenija je počela koristiti i oružane milicije koje su sudjelovale u invaziji na Krimu.

Milicije, koje predvodi Armen Martoyan, ruski državljanin armenskog porijekla, sudjeluju u napadima na azerbejdžanske civile i vojne snage.

U međuvremenu, azerbajdžansko tužiteljstvo pokrenulo je istragu protiv Martoyana i njegove grupe zbog “vođenja agresivnog rata”, “ubistva s predumišljajem koje je počinila zločinačka organizacija ili zajednica” i “ilegalnog prelaska azerbejdžanske državne granice”.

Kao dio istrage, Glavno tužiteljstvo zatražit će od nadležnih državnih institucija Ruske Federacije pravnu pomoć.

Prošli mjesec, Albert Mikaelyan, armenski vojnik kojega su azerbejdžanske snage zarobile dok su oslobađale teritorije zemlje, priznao je da su se teroristi PKK borili u redovima armenskih snaga u Gornjem Karabahu, koji je međunarodno priznat kao teritorij Azerbejdžana.

Odnosi između bivših sovjetskih republika napeti su od 1991. godine, kada je armenska vojska okupirala Gornji Karabah, poznat i kao Nagorno-Karabah.

Nedavni sukobi izbili su 27. septembra i od tada je Armenija više puta napadala azerbejdžanske civile i snage, kršeći tako čak tri humanitarna prekida vatre od 10. oktobra.

Iako su svjetske sile pozvale na održivi prekid vatre, Turska je podržala pravo Bakua na samoodbranu, i zatražila povlačenje armenskih okupatorskih snaga.

Višestruke rezolucije UN-a također pozivaju na povlačenje okupatorskih snaga.

U svojoj tridesetogodišnjoj terorističkoj kampanji protiv Turske, PKK, koju su Turska, SAD i EU uvrstile na listu terorističkih organizacija, odgovorna je za smrt 40 000 ljudi, uključujući žene, djecu i novorođenčad.

ASALA, osnovana 1975. godine, bila je prva armenska teroristička organizacija koja je vodila oružanu kampanju protiv Turske.

Zloglasna armenska teroristička organizacija, Asala, nije ciljala samo Tursku već i druge zemlje, i postala je prepoznatljiva po bombaškom napadu na ured Svjetskog vijeća crkava u Bejrutu, 1975. godine.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021