Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Mediji: Izrael se priprema za američki napad na Iran

Južnokorejski i američki avioni: B-52, F-16, F-15

Izraelska vojska je nedavno dobila nalog od Vlade da se pripremi za potencijalni napad Sjedinjenih Država na Iran, piše Aksios, pozivajući se na izvor u Izraelu.

Izraelska vojska je posljednjih sedmica dobila naredbu da se pripremi za mogućnost da Sjedinjene Države izvedu vojni udar na Iran, prije nego što predsjednik Trump napusti dužnost, kažu visoki izraelski dužnosnici.

Izraelska vlada naložila je izraelskoj vojsci da preduzme pripreme, ne zbog bilo kakvih obavještajnih podataka ili procjene da će Trump narediti takav napad, već zato što visoki izraelski zvaničnici predviđaju “vrlo osjetljiv period” uoči Bidenove inauguracije 20. januara.

Mjere priprema koje poduzima Izrael odnose se na moguću iransku odmazdu nad Izraelom ili preko proxy grupa u Siriji, Gazi i Libanonu, kažu izraelski zvaničnici.

Prošle sedmice New York Times je objavio da je Trump na sastanku sa članovima svog nacionalnog sigurnosnog tima stavio na dnevni red mogućnost napada na iransko postrojenje za obogaćivanje uranijuma u Natanzu.

Trump je ovu ideju pokrenuo nakon što je upoznat s izvještajem Međunarodne agencije za atomsku energiju o rastućim iranskim zalihama obogaćenog urana, ali najviši zvaničnici administracije, uključujući potpredsjednika Pencea i državnog sekretara Pompea, upozorili su na rizike od regionalne eskalacije, prema izvještajima New York Timesa.

Izraelski ministar odbrane Benny Gantz razgovarao je dva puta, u posljednje dvije sedmice, s Christopherom Millerom, vršiocem dužnosti Trumpovog ministra odbrane. Razgovaralo se o Iranu, kao i o Siriji i odbrambenoj saradnji.

Pompeo je prošle sedmice posjetio Izrael i nekoliko zemalja Zaljeva kako bi razgovarao o Iranu. Zvaničnici State Departmenta koji putuju s Pompeom rekli su novinarima da su “sve mogućnosti na stolu.”

Dok je Pompeo bio u Zaljevu, američka Centralna komanda objavila je da su strateški bombarderi B-52 provodili kratkoročnu misiju dugog dometa na Bliski istok, kako bi odvratili potencijalnu agresiju i pokazali američku predanost sigurnosti saveznika u regiji. To je viđeno kao još jedan signal predstojećeg napada na Iran.

Hossein Dehghan, savjetnik iranskog čelnika i mogući kandidat na predstojećim iranskim predsjedničkim izborima, rekao je za AP prošle sedmice da bi američki vojni napad protiv Irana mogao pokrenuti “rat punog obima” na Bliskom istoku.

Visoki izraelski zvaničnici kažu da očekuju da će Izrael dobiti prethodnu obavijest, prije bilo kakvog američkog napada protiv Irana. Ali zabrinuti su da to neće biti dovoljno za potpunu pripremu. Stoga je izraelskim snagama došla naredba da započnu s pripremnim koracima pod pretpostavkom da je takav scenarij moguć, objavio je Axois.

Pročitajte još: Saudijski ministar kaže da je nuklearno oružje ‘opcija’ za kraljevstvo ako ga Iran dobije

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021