Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

MBS izjavio kako bi ga narod “ubio”, ukoliko bi Rijad normalizovao odnose sa Izraelom

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman (Fotografija: AP)


Milijarder Haim Saban tvrdi da je prijestolonasljednik Salman dao primjedbe nakon što su UAE i Bahrein dogovorili normalizaciju s Izraelom, prenosi Haaretz

Saudijski prijestolonasljednik Muhamed bin Salman rekao je izraelsko-američkom milijarderu, Haimu Sabanu, da se plaši za svoj život u slučaju da postigne dogovor o normalizaciji s Izraelom, izvijestio je Haaretz.

Saudijski prijestolonasljednik, poznat i pod inicijalima MBS, rekao je da će ga, ukoliko bude slijedio korake Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina, “ubiti Iran, Katar i vlastiti narod”, rekao je Saban.

UAE i Bahrein, koji usko koordiniraju svoju vanjsku politiku sa Saudijskom Arabijom, normalizirali su odnose s Izraelom u augustu, a sporazum je zvanično potpisan za vrijeme ceremonije u Bijeloj kući prošlog mjeseca.

Haim Saban, milijarder koji je osnovao Sabanov centar za Bliskoistočnu politiku, bio je jedan od prisutnih demokrata, kada je Abrahamov sporazum potpisan 15. septembra.

U petak je američki predsjednik Donald Trump rekao da očekuje da će se i Saudijska Arabija složiti u pogledu uspostavljanja bližih veza s Izraelom u narednim mjesecima.

Trumpove izjave uslijedile su ubrzo nakon što je Sudan postao treća arapska zemlja koja je posljednjih mjeseci normalizirala veze s Izraelom.

Ranije ovog mjeseca, saudijski ministar vanjskih poslova Faisal bin Farhan al-Saud rekao je da kraljevina neće priznati Izrael dok se Izrael ne vrati pregovorima sa Palestincima.

Saban, dugogodišnji donator američke Demokratske stranke, pohvalio je bivšeg potpredsjednika i novog predsjednika Bidena zbog njegovih “47 godina posvećenosti” Izraelu.

“Svi Jevreji u Americi kojima je stalo do američko-izraelskog saveza znaju da mogu mirno spavati pod predsjedavanjem Bidena”, dodao je Saban.

Sporazumi o normalizaciji uglavnom su izazvali pozitivne reakcije i kod demokrata i kod republikanaca.

Milijarder je također rekao da predsjednik Donald Trump ima malu ulogu u postizanju Abrahamovog sporazuma, dok bi većina zasluga trebala pripasti njegovom zetu i višem savjetniku Jaredu Kushneru.

“Sve zasluge trebale bi pripasti Jaredu Kushneru i [njegovom pomoćniku] Aviju Berkowitzu, koji su na tome zaista puno radili,” rekao je Saban.

Trump je naglašavao da su sporazumi o arapskoj normalizaciji s Izraelom glavna postignuća za vrijeme njegovog predsjedavanja Bijelom kućom, dok je nastojao osvojiti novi mandat na izborima 3. novembra, znajući da njegova evanđelistička-kršćanska baza glasača široko podržava Izrael.

Ipak, sporazumi o normalizaciji izazvali su ogorčenja kod Palestinaca, koji su ih nazvali “nožem u leđa”, ističući da se tim nagrađuje Izrael i omogućava mu se da nastavi ilegalnu okupaciju Zapadne obale i Istočnog Jerusalema, kao i opsadu Gaze .

Nedavno istraživanje pokazalo je da se, uprkos potezima UAE i Bahreina, većina arapskog stanovništva i dalje snažno protivi normalizaciji s Izraelom.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021