MBS izjavio kako bi ga narod “ubio”, ukoliko bi Rijad normalizovao odnose sa Izraelom

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman (Fotografija: AP)


Milijarder Haim Saban tvrdi da je prijestolonasljednik Salman dao primjedbe nakon što su UAE i Bahrein dogovorili normalizaciju s Izraelom, prenosi Haaretz

Saudijski prijestolonasljednik Muhamed bin Salman rekao je izraelsko-američkom milijarderu, Haimu Sabanu, da se plaši za svoj život u slučaju da postigne dogovor o normalizaciji s Izraelom, izvijestio je Haaretz.

Saudijski prijestolonasljednik, poznat i pod inicijalima MBS, rekao je da će ga, ukoliko bude slijedio korake Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina, “ubiti Iran, Katar i vlastiti narod”, rekao je Saban.

UAE i Bahrein, koji usko koordiniraju svoju vanjsku politiku sa Saudijskom Arabijom, normalizirali su odnose s Izraelom u augustu, a sporazum je zvanično potpisan za vrijeme ceremonije u Bijeloj kući prošlog mjeseca.

Haim Saban, milijarder koji je osnovao Sabanov centar za Bliskoistočnu politiku, bio je jedan od prisutnih demokrata, kada je Abrahamov sporazum potpisan 15. septembra.

U petak je američki predsjednik Donald Trump rekao da očekuje da će se i Saudijska Arabija složiti u pogledu uspostavljanja bližih veza s Izraelom u narednim mjesecima.

Trumpove izjave uslijedile su ubrzo nakon što je Sudan postao treća arapska zemlja koja je posljednjih mjeseci normalizirala veze s Izraelom.

Ranije ovog mjeseca, saudijski ministar vanjskih poslova Faisal bin Farhan al-Saud rekao je da kraljevina neće priznati Izrael dok se Izrael ne vrati pregovorima sa Palestincima.

Saban, dugogodišnji donator američke Demokratske stranke, pohvalio je bivšeg potpredsjednika i novog predsjednika Bidena zbog njegovih “47 godina posvećenosti” Izraelu.

“Svi Jevreji u Americi kojima je stalo do američko-izraelskog saveza znaju da mogu mirno spavati pod predsjedavanjem Bidena”, dodao je Saban.

Sporazumi o normalizaciji uglavnom su izazvali pozitivne reakcije i kod demokrata i kod republikanaca.

Milijarder je također rekao da predsjednik Donald Trump ima malu ulogu u postizanju Abrahamovog sporazuma, dok bi većina zasluga trebala pripasti njegovom zetu i višem savjetniku Jaredu Kushneru.

“Sve zasluge trebale bi pripasti Jaredu Kushneru i [njegovom pomoćniku] Aviju Berkowitzu, koji su na tome zaista puno radili,” rekao je Saban.

Trump je naglašavao da su sporazumi o arapskoj normalizaciji s Izraelom glavna postignuća za vrijeme njegovog predsjedavanja Bijelom kućom, dok je nastojao osvojiti novi mandat na izborima 3. novembra, znajući da njegova evanđelistička-kršćanska baza glasača široko podržava Izrael.

Ipak, sporazumi o normalizaciji izazvali su ogorčenja kod Palestinaca, koji su ih nazvali “nožem u leđa”, ističući da se tim nagrađuje Izrael i omogućava mu se da nastavi ilegalnu okupaciju Zapadne obale i Istočnog Jerusalema, kao i opsadu Gaze .

Nedavno istraživanje pokazalo je da se, uprkos potezima UAE i Bahreina, većina arapskog stanovništva i dalje snažno protivi normalizaciji s Izraelom.

Podijelite: