Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Maroko odbacio ponudu UAE-a za podršku pučisti Haftaru

Kralj Maroka Mohammed VI i Muhamed bin Zayed, prijestolonasljednik Abu Dhabija

Marokanski kralj Muhamed VI odbio je ponudu prestolonasljednika Abu Dhabija Muhameda bin Zajeda, da podrži libijskog pučistu Halifu Haftara u zamjenu za naftne i investicione projekte, prema medijskim izvještajima.

Marokanski mediji “Al-Ayyam 24” citirao je obaveštajnog zvaničnika UAE da je Muhamed bin Zajed ponudio da Maroku obezbjedi libijsku naftu po posebnoj cijeni i da marokanskim kompanijama omogući dobijanje projekata u Libiji.

Emiratski zvaničnik tvrdio je da je prestolonaslednik UAE ponudio naftni sporazum “u zamjenu za podršku Maroka Halifi Haftaru”, te da je kralj Maroka u potpunosti odbio ponudu.

Veze između Maroka i UAE zategnute su zbog nekoliko pitanja među kojima je bila i Libijska kriza.

Maroko je prošle sedmice ponovio svoju privrženost sporazumu koji je potpisan krajem 2015. godine u marokanskom gradu Skhiratu, ali Haftar je ovaj sporazum, čiji je posrednik UN, proglasio “prošlošću” i obećao da će izvršiti napade da bi zauzeo glavni grad, Tripoli.

Potpisanim sporazumom u Maroku nastala je Vlada Nacionalnog jedinstva (GNA), svaki Libijac se nadao da će ovaj sporazum pomoći premostiti jaz između sukobljenih strana i ujediniti zemlju kao i sačuvati njen suverenitet.

Danas nakon pet godina od potpisivanja ovog sporazuma GNA nije uspjela da se izbori sa oružanim milicijama na čijem čelu se našao Halifa Haftar. Razlog za neuspjeh je velika vojna podrška UAE, Rusije, Egipta i Francuske koju su pružili pučistima u Libiji.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021