Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Maroko će od Turske nabaviti taktičke bespilotne letjelice Bayraktar TB2

Bayraktar Tb2 (Fotografija: DHA)

Isporuka turskih borbenih bespilotnih letjelica započet će u roku od godinu dana, objavili su marokanski izvori

Kraljevske oružane snage Maroka (FAR) potpisale su ugovor o nabavci 13 borbenih bespilotnih letjelica Bayraktar TB2 od Turske u iznosu od 626 miliona MAD (70 miliona dolara).

Prema sporazumu, Maroku će biti isporučeno četiri komandne zemaljske stanice, podesivi sistem simulacije za upravljanje dronovima i digitalni sistem za praćenje i čuvanje informacija. U marokanskim zračnim bazama bit će uspostavljen operativni centar za bespilotne letjelice.

Bespilotna letjelica Bayraktar TB2 sa novom elektro-optikom CAATS i četri laserski navođene bombe MAM-L (Fotografija: Baykar)

Marokansko vojno osoblje proći će obuku upravljanja letjelicama, kao i logističku i tehničku podršku.

Isporuka borbenih bespilotnih letjelica trebala bi započeti u roku od godinu dana.

U novembru 2019. godine Maroko je kupio sofisticirani sistem protiv bespilotnih letelica pod nazivom Bukovel-AD, koji je dizajnirala ukrajinska kompanija Proximus. Sistem protiv bespilotnih letjelica globalno je poznat po velikim mogućnostima ranog otkrivanja bespilotnih letjelica (UAV). Njegov domet otkrivanja doseže 10-15 kilometara.

Maroko korača velikim koracima u modernizaciji svog naoružanja kako bi osigurao regionalnu sigurnost i stabilnost s obzirom na svoj važan strateški položaj.

Osiguravajući nekoliko ugovora o naoružanju, bilo da sa SAD-om, Francuskom, Izraelom ili Turskom, Maroko teži napretku kao regionalna vojna sila.

Maroko je 2017. godine objavio petogodišnji plan za postizanje „regionalne prevlasti“ modernizacijom vojne opreme svoje vojske, vazduhoplovstva i mornarice.

Da bi postigao strateški cilj, Maroko je za ovaj plan izdvojio 178,87 milijardi (20 milijardi USD) sa godišnjim budžetom za odbranu od 31,30 milijardi MAD (3,5 milijardi USD) sa ciljem dostizanja 38,30 milijardi MAD (4 milijarde USD) do 2022. godine.

Primarni dobavljači oružja za marokansku vojsku uključuju SAD sa 53% udjela, slijede Francuska sa 44% i Italija sa 1,4%.

Već nekoliko godina Turska radi na jačanju svojih veza s Alžirom, Tunisom i Marokom. Ova strategija je tim važnija što je Recep Tayyip Erdogan angažirao svoju zemlju na nekoliko frontova u regiji.

Maroko, a posebno Alžir i Tunis – nekada osmanske provincije – predmet su posebne pažnje Ankare već nekoliko godina. Ova želja za uspostavljanjem klime povjerenja danas se udvostručuje, jer Turska snažno brani svoje interese i treba regionalnu podršku više nego ikad.

[custom-related-posts title=”Pročitajte još” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Nakon što su pokazale veliki uspjeh u prekograničnim turskim vojnim operacijama u Siriji, Libiji i Nagorno-Karabahu, brojne države širom svijeta zainteresovane su za nabavku turskih bespilotnih letjelica.

Katar, Ukrajina, Azerbejdžan i Libija trenutno raspolažu bespilotnim letjelica Bayraktar TB2, dok se Bugarska i Somalija navode kao naredni potencijalni kupci.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021