Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Malezijski premijer: Nećemo deportirati arakanske izbjeglice

Malezijski premijer Muhyiddin Yassin (Fotografija: Twitter)

Malezijski premijer Muhyiddin je u obraćanju parlamentu izjavio da njegov kabinet trenutno pokušava naći najadekvatnije rješenje u kontekstu statusa i budućnosti izbjeglica koje su došle iz mijanmarskog Arakana.

Premijer Malezije Muhyiddin Yassin izjavio je da ne planira deportirati arakanske izbjeglice koje su prošlog mjeseca preko mora stigle u tu zemlju.

Malezijski premijer Muhyiddin je u obraćanju parlamentu izjavio da njegov kabinet trenutno pokušava naći najadekvatnije rješenje u kontekstu statusa i budućnosti izbjeglica koje su došle iz mijanmarskog Arakana.

“Malezijska vlada nije nikada planirala slati izbjeglice nazad u otvoreno more, niti ih na taj način deportirati. Trenutno samo ispitujemo da li među pristiglim izbjeglicama ima krijumčara ili lica koja su na neki drugi način umiješana u kriminal“, kazao je Muhyiddin.

Ističući kako arakanskim izbjeglicama u saradnji s Ujedinjenim nacijama treba osigurati međunarodnu zaštitu, Muhyiddin je kazao da očekuje takvu inicijativu od UN-a.

“UN treba pokrenuti takvu inicijativu i ovi ljudi neće biti deportirani, ali će im u dogledno vrijeme biti omogućen siguran povratak njihovim kućama. Sve dotad će ostati u Maleziji“, poručio je malezijski premijer Muhyiddin.

Malezijska policija je 9. juna privela 269 arakanskih izbjeglica koji su čamcima stigli na otok Langkawi, a tri dana kasnije malezijske snage su vratile još blizu 300 arakanskih izbjeglica koje su na sličan način pokušale uči u Maleziju.

Međunarodna organizacija Human Rights Watch kritikovala je vlasti Malezije zbog privođenja i vraćanja arakanskih izbjeglica.

Malezijski ministar odbrane Ismail Sabri Yakub je izjavio da će malezijske snage i dalje s granice vraćati arakanske izbjeglice koje pokušavaju ilegalno uči u tu zemlju.

Kontrola arakansih izbjeglica pojačana je vjerovatno uslijed trenutačne pandemije koja pustoši mnoge države širom svijeta. U prošlosti je Malezija oštro kritikovala zvaničnike Mijanmara zbog neljudskog tretmana arakanskog naroda.

„Neću zatvoriti oči i usta. Moramo braniti Rohinje, ne samo zato što su iste vjere, već su i ljudi, njihov život ima vrijednosti.” U prošlosti je izjavio bivši premijer Malezije, Najib Razak.

Najib je progon Rohingyja u Mjanmaru označio kao „uvredu za Islam“ i osudio mijanmarske zvaničnike poput kancelarke i dobitnice Nobelove nagrade Aung San Suu Kyi.

Malezija je istovremeno dostavila značajnu finansijsku i humanitarnu pomoć arakanskim izbjeglicama u Bangladešu.

Međutim Rohinje su u Maleziji posljednjih godina počele da izazivaju veliku netrpeljivost među lokalnim stanovništvom, ponajviše zbog kršenja zakona, kriminala i sigurnosne prijetnje.

2019. godine pojačana je sigurnosna zabrinutost zbog sudjelovanja Rohinja u militantnim aktivnostima.

U svom nedavnom obraćanju na samitu ASEAN-a, sadašnji premijer Muhyiddin Yassin je izjavio da se „od Malezije nepravedno očekuje da učini više.” Pozvao je zemlje članice ASEAN-a i UN-a da “učine više kako bi pomogli Mijanmaru.”

 

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021