Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Kavkaz

Mađarska, Ukrajina i Vijeće turkijskih zemalja izrazili podršku teritorijalnom integritetu Azerbejdžana

Predstavnici država turkijskog vijeća (Fotografija: president.az)

Generalni sekretar Turkijskog vijeća Bagdad Amrejev izazio je duboku zabrinutost zbog vojne konfrontacije na okupiranim teritorijama Republike Azerbejdžan.

Turkijsko vijeće još jednom potvrđuje svoje opredjeljenje za norme i principe međunarodnog prava, i ponavlja važnost ranog rješavanja armensko-azerbejdžanskog sukoba, na osnovu suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nepovredivosti međunarodno priznatih granica Republike Azerbejdžan.

U tom kontekstu, Turkijsko vijeće podsjeća na donesene rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a usvojene 1993. godine, koje zahtijevaju trenutno, bezuvjetno i potpuno povlačenje oružanih snaga Armenije sa svih okupiranih teritorija Republike Azerbejdžan.

Generalni sekretar izražava saučešće azerbejdžanskom narodu zbog gubitaka života i želi brz oporavak povrijeđenim.

“Mađarska čvrsto podržava teritorijalni integritet Azerbejdžana u međunarodno priznatim granicama,” rekao je mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto.

Szijjarto je to izjavio na sastanku s azerbejdžanskim ministrom vanjskih poslova Jeyhunom Bayramovim, izvještava azerbejdžanski Trend 17. jula.

Premijer Mađarske Viktor Orban i predsjednik Azerbježdana Ilham Aliyev

Izražavajući zabrinutost zbog zaoštravanja situacije u regiji, mađarski ministar je naglasio da je mađarski stav o sukobu između Armenije i Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu izuzetno jasan i da ostaje nepromijenjen.

“Mađarska čvrsto podržava teritorijalni integritet Azerbejdžana u međunarodno priznatim granicama,” dodao je Szijjarto.

Što se tiče dvostrukih standarda koji se često pokazuju u globalnoj međunarodnoj politici, ministar je naglasio da im je Mađarska više puta svjedočila.

“Načelo uzajamnog poštovanja je srž mađarske vanjske politike”, rekao je Szijjarto.

Ministar se dotaknuo odnosa između Azerbejdžana i EU i naglasio da Mađarska podržava brzi završetak pregovora o novom sporazumu između EU i Azerbejdžana.

Na kraju sastanka, Szijjarto je pozvao svog azerbejdžanskog kolegu u zvanični posjet Budimpešti, nakon normalizacije situacije u vezi s pandemijom COVID-19.

Ukrajinski predsjednik Vloodimir Zelensky izjavio je da su odnosi s Azerbejdžanom u posljednje dvije godine privilegirani i poručio: “Podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Azerbejdžana.”

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky pozvao je Armeniju i Azerbejdžan na dijalog na konferenciji za novinare u regiji Chernivtsi.

Navodeći da su odnosi s Azerbejdžanom privilegirani u posljednje dvije godine, Zelenski je rekao, “Kao što Azerbejdžan uvijek podržava naš teritorijalni integritet i suverenitet, mi također podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Azerbejdžana”.

Navodeći da bi trebalo spriječiti da se kriza između Azerbejdžana i Armenije pretvori u “zamrznuti” sukob, Zelenski je rekao da bi probleme trebalo brzo riješiti.

Odnosi između dvije bivše sovjetske nacije napeti su od 1991. godine, kada je armenska vojska okupirala Gornji Karabah, međunarodno priznatu teritoriju Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje armenskih okupatorskih snaga.

Minska grupa OSCE-a – kojom su kopredsjedavali Francuska, Rusija i SAD – osnovana je 1992. godine kako bi se pronašlo mirno rješenje sukoba, ali bezuspješno. Prekid vatre je, međutim, dogovoren 1994. godine.

Francuska, Rusija i NATO, između ostalih, pozvali su na hitno zaustavljanje sukoba u okupiranoj regiji.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021