Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Mađarska primila prvu isporuku turskih oklopnih vozila

Ejder Yalcin (Fotografija: nurolmakina.com.tr)

Mađarska je u četvrtak primila prvu isporuku taktičkog oklopnog vozila Ejder Yalcin 4×4, turske proizvodnje

Govoreći na svečanosti isporuke u glavnom gradu Budimpešti, Mađarski ministar odbrane Tibor Benko rekao je da će uskoro biti isporučeno još 40 oklopnih vozila, pored deset zaprimljenih ove sedmice.

Nurol Makina, proizvođač oklopnih vozila, radit će na uspostavi zajedničke fabrike za proizvodnju sa Mađarskom, naglasio je Benko.

Engin Aykol, izvršni direktor Nurola Makine, naglasio je da je Ejder Yalcin proizveden pomoću najsavremenije tehnologije i da se smatra najpouzdanijim vozilom u kategoriji 4×4.

Napominjući da je Mađarska prva zemlja EU u koju je izvezeno oklopno vozilo, Aykol je dodao još: “Spremni smo osnovati kompaniju i investirati u zemlju.”

Mađarska je šesta zemlja u svijetu koja je izabrala Ejder Yalcin kako bi zadovoljila potrebe svojih sigurnosnih snaga.

Ejder Yalcin je jedinstvena platforma koja ima visoki stepen zaštite i mobilnost i razvijena je kako bi udovoljila operativnim zahtjevima vojnih postrojbi i sigurnosnih snaga na svim vrstama terena, uključujući i off-road terene, navodi Nurol.

Razne varijante višenamjenskog oklopnog vozila Ejder Yalcin (Fotografija: nurolmakina.com.tr)

Platforma nudi rješenja za različite operativne zahtjeve korisnika s raznim mogućnostima prilagode. Vozilo se može koristiti kao višenamjensko oklopno vozilo, u svrhu pograničnog nadzora i sigurnosti. Vozila također mogu biti opremljena sistemom protuzračne odbrane, mogu se koristiti kao izvidnička vozila, zapovjedna i upravljačka vozila, vozila za otkrivanje i uklanjanje mina i IED-a. Vozilo također može biti opremljeno minobacačem, protuklopnim oružjem te taktičkim raketnim sistemom za lansiranja. Na kraju, može koristiti kao oklopno vozilo hitne pomoći.

Sa svojom konfiguracijom hitne pomoći, Ejder Yalçın je u mogućnosti koristiti svoje vrhunske performanse i zaštitne sposobnosti za prvu intervenciju i siguran transport ozlijeđenih sigurnosnih snaga na terenu.

Prošle sedmice Benko i Turski ministar odbrane Hulusi Akar sastali su se u Budimpešti kako bi razgovarali o pitanjima odbrane i sigurnosti, kao i područjima vojne saradnje.

Pored Mađarske, oklopno vozilo Ejder Yalcin su kupili Katar, Tunis, Senegal i Uzbekistan.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021