Connect with us

Hi, what are you looking for?

Francuski predsjednik Emmanuel Macron za vrijeme prošlogodišnje posjete Bejrutu (Fotografija: Twitter)

Vijesti

Macron se suočava s potencijalnim vojnim pučem i prijetnjom civilnog rata

Otvoreno pismo s upozorenjem da bi se Francuska mogla suočiti s građanskim ratom objavljeno je nedavno. Pismo koje je potpisalo 1.000 vojnih oficira, kako na službi, tako i u penziji, sadržavalo je i prijetnju vojnim pučem u Francuskoj


Bivši francuski oficir, koji je ranije ove sedmice potpisao pismo kojim se osuđuje vlada Emmanuela Macrona, upozorio je na prijetnju građanskog rata ako se zanemari njegova poruka da se Francuska suočava s “raspadom” kao posljedicom “islamizma”.

Jean-Pierre Fabre-Bernadac izjavio je za britanski list The Times da planira stvoriti “moćnu” organizaciju za borbu protiv, kako je rekao, etničkih “hordi” i političke korektnosti koja “uništava” Francusku.

Fabre-Bernadac rekao je da sada želi “strukturirati” pokret za stvaranje nacionalnog “prijateljstva” i želio je da to bude “moćan lobi”, dodajući da će Francuska, ako se ne bude slušalo, poduzeti daljnji korak ka građanskom ratu, što mi ne želimo.

„Ako vam kažem da ako ne budete pažljivi u vožnji automobila, mogli biste imati nesreću, to nije zato što želim da imate nesreću,” poručuje bivši francuski oficir.

Ostali koji su potpisali pismo uključuju penzionisanog generala Antoinea Martineza, osnivača “Volontaires pour la France”, desničarske grupe posvećene odbrani “tradicionalnih francuskih vrijednosti”.

Kontroverzno pismo navelo je neke ljevičarske komentatore da potez vojnog osoblja nazovu početkom pokušaja puča, na što je Fabre-Bernadac odgovorio Timesu:

„Imam 70 godina. Možete li me zaista zamisliti kako izvodim državni udar ? A ako bismo planirali jedan, stvarno mislite da bismo ga prvo najavili? ”

Francuski vojnici koji su potpisali pismo, uključujući oficire, suočit će se sa sankcijama pred vojnim vijećem, rekao je ranije ove sedmice šef kabineta oružanih snaga.

“Svaki će ići pred visoko vojno vijeće”, rekao je general Francois Lecointre za novine Le Paris, i mogao bi biti “uklonjen s popisa” ili “hitno poslat u penziju”.

Otvoreno pismo, koje je prošle sedmice objavio desničarski magazin Valeurs Actuelles, predviđa da će neuspjeh u djelovanju protiv „prigradskih hordi“ – ili stanovnika uglavnom imigrantskih prigradskih područja – i drugih grupa koje „preziru našu zemlju“ dovesti do „građanskog rata“ i smrti “u hiljadama”.

U njemu se navodi da se Francuska „dezintegrira s predgrađima islamističkih hordi koje odvajaju velike dijelove nacije i pretvaraju ih u teritoriju podložnu dogmama suprotno našem ustavu“.

Premijer Jean Castex označio je potez vojnih ličnosti u politici “inicijativom protiv svih naših republičkih principa, časti i dužnosti vojske”.

18, uključujući četiri oficira, bili su među stotinama potpisnika otvorenog pisma.

“Vjerujem da što su veće odgovornosti, to je jača obaveza neutralnosti i uzornosti”, dodao je Lecointre.

Navodno su glavni pokretači pisma povezani s krajnje desničarskim, anti-imigracijskim pokretima u Francuskoj.

Ova serija događaja pokazuje da će prijetnja tzv.”islamskog terorizma” dominirati izbornim diskursom na francuskim izborima sljedeće godine.

Francuska liderka opozicije Marine Le Pen, koja planira da se natječe protiv Macrona na sljedećim izborima, odlučila je dodati još ulja na vatru pozivajući potpisnike ovog otvorenog pisma da podrže njezinu kandidaturu za predsjednika 2022. godine.

Pročitajte još

Odbrana i naoružanje

Novi vojni savez o međusobnoj odbrani oslikava zajednički grčko-francuski napor da se suprostave rastućoj moći Turske Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis opisao je novi vojni...

Analize i mišljenja

Države Evropske unije nemaju ni kapaciteta ni volje za jedinstvenu strategiju i trebale bi se usredotočiti na povećanje povjerenja i saradnje unutar NATO-a. “Može...

Vijesti

Može li postojati predanost Francuske prema afganistanskim ženama, dok je muslimankama zabranjeno nošenje marame u ovoj zemlji? Pokušaji francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da se...

Evropa

Litvanski ministar vanjskih poslova francusko-njemačku inicijativu naziva ‘neodgovornom’ dok Kremlj pozdravlja ‘pozitivan’ prijedlog Litvanski ministar vanjskih poslova nazvao je francusko-njemačku inicijativu i zalaganje za...

Vijesti

Nakon dužeg političkog neslaganja između Francuske i Turske, predsjednici dvije zemlje su se susresli na marginama samita NATO-a, najavljujući zajedničku saradnju i popravljanje odnosa...

Vijesti

Prodaja 30 borbenih aviona Rafale Egiptu od strane Francuske, u ugovoru vrijednom 3,9 milijardi eura privukla je pažnju u Indiji. Ranije su Francuska i...

Vijesti

Ujedinjeno Kraljevstvo saopštilo je u srijedu da će poslati dva mornarička patrolna broda da nadgledaju situaciju na ostrvu Jersey, u blizini Francuske, usred eskalirajućeg...

Vijesti

Francuska je u tajnosti potpisala ugovor vrijedan 4,5 milijarde dolara za isporuku 30 borbenih aviona Rafale Egiptu, usred brojnih kritika o kršenjima ljudskih prava...

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021