Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Evropa

Macron optužio Tursku za plan manipulacije izborima u Francuskoj

Fotografija: AP/Michael Sohn

Predsjednik Emmanuel Macron izrazio je zabrinutost da će Turska pokušati utjecati na predstojeće francuske izbore, prenosi Bloomberg


“Prijetnje nisu prikrivene, pa mislim da moramo biti vrlo racionalni”, rekao je Macron u utorak u intervjuu za televiziju France 5.

Odnosi između Macrona i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana bili su napeti oko pitanja koja se kreću od religije do energetskih istraživanja u Istočnom Mediteranu, ali su u januaru razmijenili pisma i dogovorili se da će pokušati popraviti odnose. Oni su 2. marta održali i video poziv.

Macron nije objasnio kako bi se Turska mogla pokušati miješati u francuske izbore – ili da li je mislio na regionalne izbore u junu, ili predsjedničke izbore 2022. godine ili čak oboje.

Rekao je samo da će Turska “igrati na javno mnjenje”. To je vjerovatno bila referenca na utjecaj Turske nad dijelovima turske dijaspore putem škola, džamija i drugih organizacija.

Francuski lider pokušao je preformulisati svoje komentare rekavši da je dijalog s Turskom i dalje neophodan.

Istakao je da je Turska članica NATO-a, glavni trgovinski partner i ključni saveznik u borbi protiv ilegalnih migracija u Evropu s Bliskog istoka.

“Ako preko noći kažete: Ne možemo više raditi s vama, nema više rasprava, oni otvaraju vrata i imate 3 miliona sirijskih izbjeglica koje stižu u Evropu. Moramo raditi s Turskom”, rekao je Macron.

Francuska ne prikuplja statističke podatke o vjeri ili etničkoj pripadnosti populacije, pa je teško procijeniti koliko bi se građana moglo naći pod Erdoganovim utjecajem, ukoliko je doista njegova namjera da se miješa u izbore u Francuskoj. U svakom slučaju, broj bi vjerojatno bio zanemariv.

Dok Macron započinje kampanju za reizbor, fokusirao se na pitanja vezana za islam i sigurnost u pokušaju da privoli glasače koji možda razmišljaju o podršci liderki krajnje desnice Marine Le Pen.

Tokom predsjedničkih izbora 2017. godine, Macron je optužio Rusiju za hakiranje njegovih stranačkih servera i širenje dezinformacija. Francuska nacionalna agencija za cyber sigurnost ANSSI zaključila je da je hakerske upade mogao izvršiti bilo ko, ali vlasti u SAD-u su kasnije tvrdile da su odgovorni ruski hakeri iza kojih stoji država. Rusija je negirala optužbe.

Evropski lideri razgovarat će o odnosima s Turskom tokom predstojećeg samita ove sedmice. Prošle godine, nakon eskalacije situacije u Istočnom Mediteranu, Evropska unija zaprijetila je Turskoj sankcijama.

“Primijetio sam od početka godine spremnost predsjednika Erdogana da se ponovno posveti pitanju odnosa, i zato želim vjerovati da je taj put moguć”, dodao je Macron.

Izvor: Bloomberg

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021