Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Evropa

Macron: Neću osuđivati karikature “Poslanika Muhammeda”

Emanuel Macron (Fotografija: Remi Jouan)

Govoreći iz Libana, predsjednik Macron rekao je da nije njegovo da donosi presudu o odluci zloglasnog francuskog časopisa Charlie Hebdo o ponovnom objavljivanju uvredljivih karikatura “Poslanika Muhammeda”.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron branio je odluku časopisa Charlie Hebdo o ponovnom objavljivanju uvredljivih karikatura Poslanika Muhammeda, rekavši “da imamo slobodu izražavanja i slobodu vjerovanja”.

No, Macron je, govoreći za vrijeme posjete Libanu u utorak, rekao da su francuski građani dužni pokazivati uljudnost i poštovanje jedni prema drugima te izbjegavati “dijalog mržnje”.

“Nikad nije mjesto predsjednika Republike da donosi presudu o uredničkom izboru novinara ili redakcije, nikada. Jer imamo slobodu medija”, izjavio je Macron.

Napadi iz 2015. godine

Zloglasni francuski magazin objavljuje uvredljive karikature, koje su pokrenule val bijesa u muslimanskom svijetu, kako bi obilježili početak suđenja navodnim saučesnicima u militantnom napadu na magazin 2015. godine.

Među crtežima, koje su objavile danske novine prvi put 2005. godine, a godinu dana kasnije Charlie Hebdo, nalazio se crtež Poslanika Muhammeda, koji je nosio turban u obliku bombe s upaljenim osiguračem.

“Nikad nećemo klonuti. Nikad nećemo odustati”, napisao je urednik Laurent “Riss” Sourisseau.

Nove provokacije časopisa Charlie Hebdo

Dvanaest ljudi, uključujući neke od karikaturista časopisa, ubijeno je kad su Said i Cherif Kouachi upali u urede Charlie Hebdoa u Parizu, i automatskom pucnjavom usmrtili prisutne.

Braću Kouachi i trećeg naoružanog čovjeka, koji je ubio pet osoba u 48 sati nakon masakra u Charlie Hebdu, policija je ubila u različitim okršajima, ali 14 njihovih navodnih saučesnika u srijedu će biti izvedeno pred sud.

Odluku o ponovnom objavljivanju uvredljivih karikatura neki će smatrati prkosnim gestom u odbrani slobode izražavanja.

Ali drugi to mogu doživjeti kao novu provokaciju časopisa, koji već dugo izaziva kontroverzu svojim satiričnim napadima na religiju.

Francuski sud je 2007. godine odbacio optužbe islamskih grupa da je publikacija poticala mržnju prema muslimanima.

Predsjednik Francuskog vijeća islamske religije, Muhamed Moussaoui pozvao je ljude da “ignoriraju” karikature, istovremeno osuđujući nasilje.

Pakistansko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je objavljivanje karikatura kao “duboko uvredljive”.

“Takav namjerni postupak kojim se vrijeđaju osjećaji milijarde muslimana ne može se opravdati kao vježba u slobodi medija ili slobodi izražavanja”, kaže se u sopštenju ministarstva.

“Takve akcije potkopavaju globalne težnje za mirnim suživotom, kao i socijalnu i međuvjersku harmoniju.”

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021