Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Macron: Moramo biti jasni i čvrsti s Putinom i završiti sa ‘naivnim pristupom’

Fotografija: Twitter/ Vladimir Zelenski

Svjetske sile trebale bi povući “jasne crvene linije” s Rusijom i razmotriti moguće sankcije kada ih se pređe, izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron

“Ovo je jedini način da budete vjerodostojni”, rekao je Macron, u intervju za američki CBS TV kanal, koji je snimljen u petak.

“Sankcije same po sebi nisu dovoljne, ali sankcije su dio paketa”, rekao je, dodajući da se također slaže sa spremnošću američkog predsjednika Bidena da otvori dijalog s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u vrijeme napetosti.

Od svog izbora 2017. godine, francuski lider je nastojao smanjiti nepovjerenje između Rusije i Zapada, nadajući se da će pridobiti pomoć iz Moskve u rješavanju najtežih svjetskih kriza.

Međutim, bez bilo kakvog pomaka. Macron je opisao rusku aneksiju Krima od Ukrajine u martu 2014. godine kao epizodu u kojoj je “zapadna diplomatija bila previše susretljiva”.

“Bio je to neuspjeh naivnog pristupa prema Rusiji,” rekao je Macron.

“Kada postavljamo crvene linije, moramo biti sigurni da ćemo biti vjerodostojni i natjerati druge da poštuju te crvene linije.”

Macronove izjave dolaze usred najvećih napetosti između Rusije i Zapada od kraja Hladnog rata.

Sjedinjene Države su prošle sedmice uvele niz sankcija protiv Rusije, uključujući ograničavanja otkupa ruskog duga, kao odgovor na, između ostalog, miješanje Moskve u prošlogodišnje američke izbore, hakiranje i ugrožavanje Ukrajine. Takođe je protjerano 10 ruskih diplomata.

Kao odgovor, Rusija je u petak pozvala 10 američkih diplomata da napuste zemlju i predložila američkom ambasadoru da se vrati kući “na konsultacije”.

NATO i zemlje zapadne Evrope također su zabrinuti zbog porasta napetosti između Moskve i Kijeva, usred raspoređivanja ruskih trupa duž granice s Ukrajinom, i sukoba na istoku Ukrajine između ukrajinske vojske i proruskih separatista.

Moskva je u nedjelju burno reagirala na češke optužbe da su dva ruska špijuna optužena za trovanje nervnim agensima u Britaniji 2018. godine stajala iza eksplozije na češkom odlagalištu municije četiri godine ranije, u kojoj su poginule dvije osobe. Prag je u subotu protjerao 18 ruskih diplomata.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021