Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Luksemburg: Izraelsko nasilje je možda dio plana za okupaciju istočnog Jerusalema

Više od 300 Palestinaca je ranjeno nakon što je izraelska policija ispaljivala gumene metke i omamljujuće granate u džamiju Al-Aksa (Fotografija: Twitter)

Luksemburški ministar vanjskih poslova kaže da postoji bojazan da bi Izrael mogao deložirati sve Palestince iz istočnog Jerusalema


Trajna izraelska agresija mogla bi biti dio njihovih planova za okupaciju cijelog istočnog Jerusalema, upozorio je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Luksemburga, Jean Asselborn.

U razgovoru s novinarima u Briselu uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU, rekao je da je “izuzetno zabrinut” zbog nedavnih događaja i moguće deložacije nekoliko palestinskih porodica iz njihovih domova u istočnom Jerusalemu.

Njegove izjave dolaze dok izraelske snage u ponedjeljak vrše upade u džamiju Al-Aksa, pucajući na Palestince gumenim mecima, bacajući suzavce i šok bombe, ranivši stotine, uključujući žene i djecu.

Asselborn je rekao da se boji da bi nasilje moglo biti uvod u izraelske planove za okupaciju cijelog istočnog Jerusalema.

“Postoji strah da bi Izrael mogao zauzeti cijeli istočni Jerusalem i iseliti sve Palestince”, izjavio je.

Pozvao je arapski svijet i Zapad, posebno SAD i evropske sile, da reagiraju na izraelske planove na okupiranim palestinskim teritorijama.

“Moramo staviti pitanje Izraela i Palestinaca na vrh dnevnog reda”, rekao je.

Asselborn je naglasio da trenutno ne postoji “održiva alternativa dvodržavnom rješenju”.

Prema informacijama Palestinskog crvenog polumjeseca, najmanje 278 ljudi ozlijeđeno je u najnovijoj izraelskoj agresiji, koja je uslijedila zbog planiranog godišnjeg jevrejskog nacionalističkog marša kroz istočni Jerusalem u ponedjeljak.

Izraelske snage su nemilosrdne u napadima na Palestince od petka, kada su ozlijedile više od 200 Palestinaca u džamiji Al-Aksi, trećem najsvetijem mjestu za muslimane, i naselju Sheikh Jarrah.

Tenzije su na području naselja Sheikh Jarrah eskalirale od prošle sedmice, jer su brojni izraelski doseljenici nastojali protjerati Palestince, nakon što je izraelski sud naložio deložaciju palestinskih porodica.

Palestinci koji protestiraju u znak solidarnosti sa stanovnicima Sheikh Jarrah na meti su izraelskih snaga.

Izrael je okupirao istočni Jerusalem, gdje se nalazi džamija Al-Aksa, tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Kasnije se cijeli grad našao pod aneksijom od 1980. godine, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021