Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Lideri brojnih muslimanskih država oštro osudili izraelsko nasilje u Jerusalemu

Prizor unutar hrama džamije Al-Aksa koji je proteklih dana obišao svijet (Foto: Twitter)

Nakon sinoćnjih događaja u Jerusalemu, pristižu brojne osude Izraela iz cijelog svijeta


Pakistan je u subotu “oštro” osudio “izraelske okupacione snage za napade na nedužne vjernike u džamiji Al-Aksa”.

Takvi napadi, posebno tokom muslimanskog svetog mjeseca Ramazana, protiv su svih humanitarnih normi i zakona o ljudskim pravima, navodi se u izjavi Ministarstva vanjskih poslova.

“Molimo se za brzi oporavak ozlijeđenih, ponavljamo našu čvrstu podršku palestinskom cilju i još jednom potičemo međunarodnu zajednicu da poduzme brzu akciju kako bi zaštitila palestinski narod”, navodi se u saopćenju.

“Za trajni mir neophodno je postignuti dvodržavno rješenje u skladu s relevantnim rezolucijama UN-a i Organizacije za islamsku saradnju, s granicama prije 1967. godine i Jerusalemom kao glavnim gradom održive, nezavisne i susjedne palestinske države,” dodaje se u saopćenju.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu zatražio je od Izraela da zaustavi širenje ilegalnih naselja u istočnom Jerusalemu, naglašavajući tursku podršku Palestini na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim palestinskim kolegom Rijadom al-Malikijem u glavnom gradu Ankari.

“Izrael mora prestati poduzimati korake za širenje ilegalnih naselja u istočnom Jerusalemu,” rekao je Čavušoglu.

Kasnije je Čavušoglu osudio izraelsku policiju zbog racije unutar džamije Al-Aksa u Jerusalemu, i napade na muslimanske vjernike sa šok bombama.

Katar je također među prvima najoštrije osudio izraelske okupacijske snage koje su upale u džamiju Al-Aksa i napale vjernike, rekavši da su to provokacije osjećaja miliona muslimana širom svijeta i teško kršenje ljudskih prava i međunarodnih sporazuma.

Nakon sinoćnjeg nasilja u okupiranom istočnom Jeruzalemu, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija kritikovali su odluku Izraela da deložira Palestince iz njihovih domova.

“Saudijska Arabija odbacuje izraelske planove i mjere da deložira na desetke Palestinaca iz njihovih domova u Jerusalemu i nametne izraelski suverenitet nad njima”, navodi se u saopćenju kraljevskog ministarstva vanjskih poslova.

Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su prošle godine normalizirali odnose s Izraelom, “najoštrije su osudili” napade i potencijalne deložacije, navodi se u izjavi državnog ministra vanjskih poslova UAE Khalife al-Marara i pozvali izraelske vlasti da smanje napetosti.

Rusija je u subotu osudila napade izraelske policije na civile u Jerusalemskom kompleksu džamije Al-Aksa i pozvala obje strane da se suzdrže od eskalacije nasilja.

“Ovakav razvoj događaja u Moskvi doživljavaju s dubokom zabrinutošću. Najoštrije osuđujemo napade na civile”, navodi se u saopćenju ministarstva vanjskih poslova, dodajući: “Pozivamo sve strane da se suzdrže od bilo kakvih koraka prepunih eskalacije nasilja.”

Izraelske snage su u petak navečer koristile omamljujuće granate, suzavac i gumene metke kako bi rastjerale muslimanske vjernike iz džamije Al-Aksa.

Najmanje 205 ljudi ozlijeđeno je u izraelskim napadima na Al-Aksu i u drugim dijelovima okupiranog istočnog Jerusalema, uključujući Damask kapiju Starog grada i četvrt Sheikh Jarrah, prema informacijama Palestinskog crvenog polumjeseca.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozvao je u petak Vijeće sigurnosti UN-a da održi hitni sastanak kako bi se zaštitio palestinski narod nakon izraelskih akcija i eskalacije u Jerusalemu.

Abbas je u govoru rekao da je izraelska vlada u potpunosti odgovorna za nedavne incidente u Jerusalemu, kao i za sve posljedice koje su rezultat tekuće eskalacije.

Podvukao je da će “brutalnost i terorizam” izraelskih doseljenika u istočnom Jerusalemu samo učiniti Palestince više privrženima njihovom nacionalnom pravu.

Evropska unija također je kritikovala Izrael zbog eskalacije nasilja, osuđujući izraelske pokušaje deložacije palestinskih porodica.

Al-Aksa je treće najsvetije mjesto za muslimane. Jevreji to područje zovu “Brdo Hrama” i tvrde da su se u drevna vremena tamo nalazila dva jevrejska hrama.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021