Connect with us

Hi, what are you looking for?

Prizor unutar hrama džamije Al-Aksa koji je proteklih dana obišao svijet (Foto: Twitter)

Vijesti

Lideri brojnih muslimanskih država oštro osudili izraelsko nasilje u Jerusalemu

Nakon sinoćnjih događaja u Jerusalemu, pristižu brojne osude Izraela iz cijelog svijeta


Pakistan je u subotu “oštro” osudio “izraelske okupacione snage za napade na nedužne vjernike u džamiji Al-Aksa”.

Takvi napadi, posebno tokom muslimanskog svetog mjeseca Ramazana, protiv su svih humanitarnih normi i zakona o ljudskim pravima, navodi se u izjavi Ministarstva vanjskih poslova.

“Molimo se za brzi oporavak ozlijeđenih, ponavljamo našu čvrstu podršku palestinskom cilju i još jednom potičemo međunarodnu zajednicu da poduzme brzu akciju kako bi zaštitila palestinski narod”, navodi se u saopćenju.

“Za trajni mir neophodno je postignuti dvodržavno rješenje u skladu s relevantnim rezolucijama UN-a i Organizacije za islamsku saradnju, s granicama prije 1967. godine i Jerusalemom kao glavnim gradom održive, nezavisne i susjedne palestinske države,” dodaje se u saopćenju.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu zatražio je od Izraela da zaustavi širenje ilegalnih naselja u istočnom Jerusalemu, naglašavajući tursku podršku Palestini na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim palestinskim kolegom Rijadom al-Malikijem u glavnom gradu Ankari.

“Izrael mora prestati poduzimati korake za širenje ilegalnih naselja u istočnom Jerusalemu,” rekao je Čavušoglu.

Kasnije je Čavušoglu osudio izraelsku policiju zbog racije unutar džamije Al-Aksa u Jerusalemu, i napade na muslimanske vjernike sa šok bombama.

Katar je također među prvima najoštrije osudio izraelske okupacijske snage koje su upale u džamiju Al-Aksa i napale vjernike, rekavši da su to provokacije osjećaja miliona muslimana širom svijeta i teško kršenje ljudskih prava i međunarodnih sporazuma.

Nakon sinoćnjeg nasilja u okupiranom istočnom Jeruzalemu, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija kritikovali su odluku Izraela da deložira Palestince iz njihovih domova.

“Saudijska Arabija odbacuje izraelske planove i mjere da deložira na desetke Palestinaca iz njihovih domova u Jerusalemu i nametne izraelski suverenitet nad njima”, navodi se u saopćenju kraljevskog ministarstva vanjskih poslova.

Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su prošle godine normalizirali odnose s Izraelom, “najoštrije su osudili” napade i potencijalne deložacije, navodi se u izjavi državnog ministra vanjskih poslova UAE Khalife al-Marara i pozvali izraelske vlasti da smanje napetosti.

Rusija je u subotu osudila napade izraelske policije na civile u Jerusalemskom kompleksu džamije Al-Aksa i pozvala obje strane da se suzdrže od eskalacije nasilja.

“Ovakav razvoj događaja u Moskvi doživljavaju s dubokom zabrinutošću. Najoštrije osuđujemo napade na civile”, navodi se u saopćenju ministarstva vanjskih poslova, dodajući: “Pozivamo sve strane da se suzdrže od bilo kakvih koraka prepunih eskalacije nasilja.”

Izraelske snage su u petak navečer koristile omamljujuće granate, suzavac i gumene metke kako bi rastjerale muslimanske vjernike iz džamije Al-Aksa.

Najmanje 205 ljudi ozlijeđeno je u izraelskim napadima na Al-Aksu i u drugim dijelovima okupiranog istočnog Jerusalema, uključujući Damask kapiju Starog grada i četvrt Sheikh Jarrah, prema informacijama Palestinskog crvenog polumjeseca.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozvao je u petak Vijeće sigurnosti UN-a da održi hitni sastanak kako bi se zaštitio palestinski narod nakon izraelskih akcija i eskalacije u Jerusalemu.

Abbas je u govoru rekao da je izraelska vlada u potpunosti odgovorna za nedavne incidente u Jerusalemu, kao i za sve posljedice koje su rezultat tekuće eskalacije.

Podvukao je da će “brutalnost i terorizam” izraelskih doseljenika u istočnom Jerusalemu samo učiniti Palestince više privrženima njihovom nacionalnom pravu.

Evropska unija također je kritikovala Izrael zbog eskalacije nasilja, osuđujući izraelske pokušaje deložacije palestinskih porodica.

Al-Aksa je treće najsvetije mjesto za muslimane. Jevreji to područje zovu “Brdo Hrama” i tvrde da su se u drevna vremena tamo nalazila dva jevrejska hrama.

 

Pročitajte još

Analize i mišljenja

Put ka oslobađanju Palestine od izraelskog kolonijalizma mora ići preko sjedišta Palestinske uprave u Ramali Posljednjih dana Palestinska uprava (PA) podnijela je “neobičan” zahtjev...

Vijesti

Izrael optužuje Hamas za izazivanje požara, izraelska vojska tvrdi da je u osvetničkom napadu gađala Hamasova “skrovišta” u Khan Yunisu i gradu Gazi Izraelska...

Vijesti

Pokazujući najoštriju reakciju prema Izraelu, koji je prošlog mjeseca u Gazi masakrirao palestinske civile, Turska je ratificirala Sporazum o sigurnosnoj saradnji koji je potpisala...

Vijesti

Irski parlament jednoglasno je usvojio rezoluciju kojom se u srijedu navečer osuđuje Izrael za “de facto aneksiju” na Zapadnoj obali, uz podršku irske vlade...

Istočni Mediteran

Bilateralni razgovori o pomorskom razgraničenju između Turske i Palestine u Istočnom Mediteranu donijet će pozitivne rezultate, izjavio je u ponedjeljak šef Hamasa Ismail Haniyeh,...

Bliski istok

Podjela Izraela po etničkim linijama, rast unutrašnje političke nestabilnosti, gubitak podrške među arapskim državama, stvaranje osjećaja nesigurnosti među izraelskom populacijom, anti-izraelski protesti širom svijeta...

Vijesti

Prema konceptu koji su predstavili turski mediji, vjerovatno uz podršku vlade, tvrdi se da Turska može potpisati sporazum s Palestincima i pružiti im vojnu...

Bliski istok

Nakon što je Izrael likvidirao nekoliko Hamasovih vojnih vođa, organizacija je postala zabrinuta zbog toga što je Izrael možda uspio razotkriti tajni komunikacijski sistem...

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021