Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Tursko-Alžirska inicijativa u Libiji ujedinila libijski narod protiv pučiste Haftara

Konferencija na kojoj su učestvovali predstavnici libijskih gradova i plemena pozvala je na odbacivanje militarizacije države i vladavine jednog čovjeka, ističući potrebu izgradnje državnih institucija i okončanja sukoba.

Konferencija je pozvala na unutar-libijski dijalog i izgradnju državne sigurnosti i vojnih institucija zasnovanih na profesionalnim standardima, kao i doradu ustava i poštovanje kulturne raznolikosti u Libiji.

Na konferenciji je ponovljena potreba za omogućavanjem povratka raseljenih osoba i Libijaca koji su prisiljeni da žive u inostranstvu. Također na konferenciji je odbačen terorizam i izjavljena je podrška Vladi Nacionalnog jedinstva (GNA) kao jedinom legitimnom tijelu u Libiji.

Konferencija je izrazila podršku snagama GNA-e da preuzmu kontrolu nad čitavom zemljom i opisala je napade na energetske resurse i prirodna bogatstva Libije kao zločinačke.

“Pozivamo Vijeće sigurnosti UN-a i UNSMIL da imenuju stvari kakve doista jesu i da odustanu od izjednačavanja napadača i branitelja. Pozivamo GNA da procesuira zemlje koje podržavaju Haftarov rat u Tripoliju”, zaključeno je na konferenciji.

Libijski rat je još jedan front gdje su se Rusija i Turska našle na suprotnim stranama, Turska je stala uz Vladu Nacionalnog jedinstva (GNA), dok je Rusija dala direktnu podršku pučisti Haftaru.

Posljednjih mjeseci Turska je poduzela vojnu inicijativu u Libiji sa ciljem da se suprostavi pučisti Haftaru i državama koje ga podržavaju i naoružavaju.

Ciljevi Rusije, UAE i Egipta bili su da provedu sirijski scenario unutar Libije, gdje bi većina libijskog stanovništva bila protjerana ili ubijena.

Direktnu i otvorenu podršku ovim planovima dale su i Italija, Francuska, Grčka i Izrael ali ulaskom Turske u Libiju postalo je jasno da to neće biti nimalo jednostavno.

Turska je pokrenula snažnu diplomatsku i vojnu ofanzivu protiv pučiste Haftara dok je istovremeno unutar Libije okupila libijska plemena koja čine većinu libijske populacije.

Nakon posjeta predsjednika Erdogana Alžiru, Alžir se pridružio inicijativi Turske podržavajući međunarodno priznatu vladu u Tripoliju i pozivajući Libijska plemena na jedinstvo.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021