Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Libijski muftija pozvao muslimane Libije da ustanu i odupru se ruskoj okupaciji

Libijski muftija Sheikh Al-Sadeq al-Ghiryani

Muftija Sheikh Al-Sadeq al-Ghiryani je pozvao sve Libijce da se bore protiv ruskih plaćenika, koji žele okupirati zemlju i oteti libijske prirodne resurse

Libijski muftija, kao najviši muslimanski poglavar u zemlji, u srijedu je pozvao sve Libijce da se mobiliziraju i odupru ruskoj “okupaciji” njihove zemlje.

U izjavi, muftija je rekao da je Rusija počela da povećava svoj uticaj u gradovima, aerodromima i naftnim poljima Libije “kako bi preuzela kontrolu nad libijskom zemljom i resursima”.

“Svaki sposobni musliman mora se boriti protiv ruskih plaćenika, ma gdje bili, i izbjegavati bilo kakvu trgovinu ili druge dogovore sa njima”, kaže se u saopćenju.

U petak, plaćenici ruske Wagner grupe i sudanske milicije Janjaweed silom su ušli na naftno polje El-Sharara, kako bi zaustavili izvoz nafte, saopćila je Libijska nacionalna naftna kompanija (NOC).

Naftno polje El-Sharara proizvodi više od 300 hiljada barela sirove nafte dnevno, što je otprilike jedna trećina proizvodnje nafte u Libiji.

Naftno polje nastavilo je proizvodnju 7. juna nakon višemjesečne blokade, koja je uzrokovala gubitke u milijardama dolara.

Libija posjeduje najveće rezerve nafte u Africi, ali devet godina sukoba i nasilja od svrgavanja libijskog lidera Muamera Gadafija 2011. godine, zaustavili su proizvodnju i izvoz.

Libija je potonula u građanski rat od Gadafijevog svrgavanja i ubistva 2011. godine. Nova državna vlada osnovana je 2015. godine na temelju sporazuma pod pokroviteljstvom UN-a, ali napori za dugotrajno političko rješenje nisu uspjeli zbog vojne ofanzive pučističkih snaga sa istoka, pod komandom Halife Haftara.

UN priznaje libijsku vladu na čelu s Fayezom al-Sarrajom, kao jedinu legitimnu vlast u Libiji, budući da se Tripoli našao u sukobu protiv pučističkih milicija od aprila 2019. godine.

Haftar ima podršku Rusije, Saudijske Arabije, Francuske, Egipta i UAE. Međunarodno priznatu vladu u Tripoliju podržava UN, Turska, Italija i Katar.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021