Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Libijske vladine snage napale Haftarove milicije u Al-Watija zračnoj bazi

Fayez al-Sarraj predsjedavajući predsjedničkog vijeća Libije

Zračni napadi ciljaju ključnu zračnu bazu koja se koristi kao stožer pučističkog komandanta Halife Haftara, kaže zvaničnik GNA

Međunarodno priznata libijska vlada nacionalnog jedinstva (GNA) saopćila je u utorak da su njene snage izvele zračne udare na zračnu bazu Al-Watiya, koju kontroliraju milicije odane pučističkom komandantu Halifi Haftaru.

Vojni portparol GNA Muhamed Gnounou dao je izjavu o dešavanjima u vazdušnoj bazi na zapadu Libije.

Gnounou je rekao da su snage GNA izvršile pet zračnih udara ciljajući Haftarove milicije i vojna vozila u bazi.

Zračni napadi izvedeni su kao odgovor na napade Haftarovih milicija na civile u Tripoliju, dodaje se.

Al-Watiya važi za jednu od najvažnijih vazdušnih baza u zemlji i na drugom je mjestu nakon Mitiga aerodroma . Mitiga aerodrom je okupiran u augustu 2014. od strane Haftara, vođe ilegalno naoružanih snaga na istoku Libije, koji ga je koristio kao svoje sjedište za zapadne operacije.

Jučer tokom dana, Haftarove milicije ispalile su više od 65 raketa na civile u Msallati, gradu 130 kilometara (80 milja) istočno od Tripolija, navodi se u pisanom saopćenju Muhameda Gnounoua i centra za operaciju “Vulkan bijesa”, pod vodstvom GNA.

Napadi su uzrokovali civilne žrtve i ozbiljnu materijalnu štetu u gradu, navodi se u saopćenju.

Pučista Haftar u ponedjeljak se jednostrano proglasio vladarom Libije.

U video poruci Haftar je ukazao na ulične demonstracije u područjima koja su bila pod njegovom kontrolom i tvrdio da je “prihvatio mandat libijskog naroda” da upravlja zemljom.

Kazao je da je sporazum iz 2015., koji su zaraćene strane u Libiji potpisale pod okriljem UN-a, “izgubio svoju legitimnost”.

Na osnovu sporazuma, GNA je formirana za upravljanje procesom tranzicije u Libiji. Međutim, Haftar i njegovi politički saveznici pokušali su spriječiti da ovaj sporazum stupi na snagu sa svojim vojnim inicijativama na terenu.

GNA su pod napadom Haftarovih snaga od aprila prošle godine, pri čemu je više od 1.000 ljudi ubijeno u nasilju.

GNA je pokrenula operaciju “Oluja mira” 26. marta sa ciljem suzbijanja napada na glavni grad.

Od svrgavanja dugogodišnjeg lidera Muamera Gadafija 2011. godine, u Libiji su se pojavila dva mandata moći: Haftar na istoku Libije, koga podržavaju Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, te GNA u Tripoliju, koja uživa UN i međunarodno priznanje.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021