Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Libijska vojska pokrenula mobilizaciju zbog mogućih napada Haftarovih milicija

Libijske snage koje su završile program obuke koji su u toj zemlji realizovale Oružane snage Republike Turske

Glasnogovornik Operativne sobe Sirte-Jufra, pod zapovjedništvom Vlade nacionalnog jedinstva (GNA), Abdelhadi Drah, rekao je da su uočene masovne vojne mobilizacije snaga Halife Haftara u Bengaziju i drugim gradovima istočne Libije, koji se kreću prema zapadnoj regiji.

Drah je rekao novinarima da su se Haftarove snage mobilizirale u luci Sirte i u Jufri, rekavši da se Haftar možda “priprema za kršenje sporazuma o prekidu vatre i svih napora za rješavanje libijske krize, kao i sporazuma postignutih u zajedničkoj vojnoj komisiji 5 + 5 .”

Nekoliko izvora potvrdilo je ranije da su se snage ruskog Wagnera i sudanskih milicija Janjaweed kretale po gradovima Sirte i Jufri, dok su kopali rovove i postavljali sisteme protuzračne odbrane od zapadnog Sirta do Ras Lanufa i Jufre.

U međuvremenu, ruski mediji objavili su detalje o transportu srbijanskog višecjevnog raketnog lansera LRSVM Morava, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Haftarovim snagama u Libiji, dodajući da su UAE vlasnici ovih srbijanskih raketnih lansera, i da su ih transportovali Haftarovim snagama u Libiji.

Ruski mediji također su istakli da su srbijanski raketni sistemi LRSVM Morava viđeni u vojnim manevrima koje je izvodila takozvana brigada Tarik bin Zijad, koja djeluje u sklopu Haftarovih snaga.

Rusija je prethodno uložila veto u Ujedinjenim nacijama, u pokušaju stavljanja Haftarove milicije Al-Kaniyat, i njenog lidera Mohammeda Al-Kanija na crne liste, zbog kršenja ljudskih prava.

Reuters je u petak objavio da su Sjedinjene Države i Njemačka predložile u Vijeću sigurnosti UN-a da se nametnu sankcije i zamrzne imovina, uz zabranu putovanja, miliciji Al-Kaniyat i njezinom čelniku Mohammedu Al-Kaniju.

Takav potez mora se dogovoriti konsenzusom, ali Rusija je rekla da to ne može odobriti, rekavši da je ruska podrška po ovom pitanju u budućnosti moguća, ali uslovljena pružanjem neupitnih dokaza o njihovoj umiješanosti u ubijanje civilnog stanovništva, rekao je ruski diplomata kolegama u Vijeću sigurnosti.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar potvrdio je čvrst stav svoje zemlje prema Vladi nacionalnog sporazuma (GNA), i obećao da će nastaviti pružati podršku u donošenju stabilnosti, mira i prosperiteta Libiji i njenom narodu.

Pripadnici Komande libijske radne grupe turskih oružanih snaga proteklih osam sedmica obučavali su libijske vojnike, kako bi libijska vojska postigla međunarodne standarde, u okviru Memoranduma o razumijevanju o vojnoj i sigurnosnoj saradnji, koji je potpisan između Libije i Turske.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021