Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Libijska vojska optužuje Egipat da Haftaru isporučuje oružje ‘prerušeno kao pomoć’

Mohamed Al-Manfi, predsjedatelj libijskog Predsjedničkog vijeća i egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi (Fotografija: Twitter)

Glasnogovornik libijske vojske optužio je Egipat da je pod krinkom medicinske pomoći poslao dva aviona napunjena municijom pučističkom generalu Halifi Haftaru

Libijska vlada u srijedu je optužila Egipat da je pod krinkom slanja “medicinske pomoći” snagama lojalnim pučističkom generalu Halifi Haftaru isporučio dva aviona napunjena municijom.

Vojska je tvrdila da je oružje skriveno u seriji lijekova u teretnim avionima koji su se u utorak spustili u grad Sabha na jugu Libije.

“Dva egipatska aviona C-130 sletjela su na aerodrom Sabha pod izgovorom da su donijeli lijekove, ali su nosili oružje i municiju”, rekao je Abdelhadi Drah, glasnogovornik operativne sobe Sirte-Jufra libijske vojske za tursku novinsku agenciju Anadolija.

Drah je rekao da je pošiljka sadržavala samo malu količinu medicinskog materijala, a ostatak tereta sastojao se od oružja i municije.

U utorak je libijsko Ministarstvo zdravlja na svojoj Facebook stranici objavilo da su “dvije serije lijekova i medicinske opreme koje je predstavila Arapska Republika Egipat stigle na međunarodni aerodrom Sabha, u koordinaciji s Vladom nacionalnog jedinstva”.

Vijest je potvrdio TV kanal Al-Hadath, koji je blizak Haftarovim snagama.

Milicije pučističkog generala Halife Haftara prethodno su vodile sukob protiv UN-ove Vlade nacionalnog jedinstva (GNA), prije nego što je postala dio jedinstvene vlasti.

Haftar je dobivao podršku iz Egipta, Rusije, Francuske i UAE, dok su GNA podržala Turska i Katar.

Prema sporazumu o prekidu vatre dogovorenom u oktobru 2020. godine, GNA je podnijela ostavku prošlog marta kako bi otvorila put za dolazak nove vlade, na čelu s privremenim premijerom Abdelom Hamidom Dbeibahom.

Uprkos prekidu vatre, povremeni sukobi izbijaju između Haftarovih snaga i onih lojalnih vladi u Tripoliju.

Haftarove snage su se također navodno angažirale u naporima za mobilizaciju i ponovno naoružavanje.

U utorak je libijska vojska izjavila da je otkrila avione koji pripadaju Wagner grupi, ruskoj privatnoj sigurnosnoj kompaniji koja je i ranije pružala podršku Haftaru, iznad grada Al-Jafra jugoistočno od Tripolija.

[custom-related-posts title=”Pročitajte još” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Rusija ali i Egipat po svemu sudeći nisu zadovoljni politikom nove vlade u Tripoliju. Nedavno je Grčka zatražila poništavanje sporazuma o pomorskom razgraničenju između Libije i Turske, međutim, vlada u Tripoliju odbila je provesti takav zahtjev.

Sisijev režim je u strahu zbog turskog vojnog prisustva u Libiji, plašeći se kako bi to moglo ugroziti njegovu vlast u Egiptu.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021