Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Libija: SAD i Turska se sukobile oko zarobljeng ruskog sistema Pantsir S1

Snage odane libijskoj Vladi nacionalnog jedinstva paradiraju sa ruskim sistemom Pantsir S1 u Tripoliju 20. maja 2020. godine, nakon zarobljavanja u zračnoj bazi al-Watiya. (Fotografija: AFP)

Prema navodima libijskih zvaničnika, zarobljeni ruski odbrambeni sistem Pantsir S1 za koji je prošlog mjeseca objavljeno da ga je preuzela američka vojska sada se dijeli između SAD-a i Turske

Zarobljavanje baterije Pantsira ponudilo je pristup ključnim obavještajnim podacima o ruskoj vojnoj tehnologiji. To je također pokrenulo prepirku između Turske i Sjedinjenih Država oko toga koja će država preuzeti skrbništvo nad ovim vrijednim sistemom.

U izvještaju Timesa iz Londona prošlog mjeseca, kamionska raketna baterija Pantsir S1 ruske proizvodnje, koju su Emirati (UAE) predali snagama Halife Haftara u istočnoj Libiji, zarobljena je od strane snaga Libijske vlade GNA pri oslobađanju zračne baze Al-Watiya u maju prošle godine.

Africa Report sa sjedištem u Parizu, međutim, jučer je citirao anonimne libijske zvaničnike koji su izjavili da je, umjesto da bude poslan u Njemačku pod američkom pratnjom, sistem Pantsir zapravo poslan na međunarodni aerodrom Mitiga u Tripoliju, gdje su ga zaplijenile turske snage.

Vašington i Ankara tada su se sukobili oko toga ko bi trebao zadržati sistem, koji je zarobljen netaknut, a ne uništen od strane turskih bespilotnih letjelica Bayraktar TB2, poput mnogih drugih ruskih sistema u Libiji.

Iako su SAD tvrdile da bi trebale preuzeti sistem kako ne bi pao u ruke ekstremista, Turska je insistirala da ga treba zadržati u svom posjedu kako bi ga detaljno proučila.

Smatra se ustvari da su obje članice NATO-a imale isti cilj proučavanja ruskog sistema i analiziranja njegove tehnologije. Na kraju, dogovorili su se da će zajednički proučiti sistem, koji je američkim teretnim avionom dopremljen u Tursku, gdje bi obje strane mogle zajedno raditi na njemu, prema zvaničnicima čije izjave citira Africa Report.

Libijski zvaničnici su se našli pod američkim pritiskom zbog navedenog sistema. Jedan libijski zvaničnik rekao je da su se “osjećali kao djeca u razvodu” dok su bili uvučeni u spor između SAD-a i Turske.

Prošlog mjeseca, ruski zvaničnik izjavio je da je beskorisno proučavati sistem jer je zarobljeni Pantsir jedna od mnogih izvoznih varijanti iz koje je izbrisana povjerljiva identifikacijska baza podataka kako bi se sakrili kodovi transpondera koje koriste avioni u ruskom ratnom zrakoplovstvu.

Saga o zarobljenom sistemu i tursko-američki dogovor navodno su dio napora za popravljanje odnosa između NATO partnera, koji su bili zategnuti u posljednjih nekoliko godina zbog kupovine ruskog sistema protuzračne odbrane S-400 od strane Ankare. Međutim, nije bilo naznaka da su se odnosi poboljšali od prošle godine.

Za Tursku, zarobljeni sistem mogao bi pružiti turskim bespilotnim letjelicama Bayraktar i Anka još veću prednost nad sistemima Pantsir.

Proučavanje Pancira i otkrivanje tajni njegove tehnologije, međutim, moglo bi ih učiniti potpuno beskorisnima – ne samo protiv turskih dronova, već i protiv drugih vrsta NATO tehnologije.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021