Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Libija: Haftarove snage pokrenule novu ofanzivu na jugu zemlje

Konvoji Haftarovih snaga na nedavnoj vojnoj paradi u Bengaziju (Foto: Twitter)

Libijski izvori navode da je zabilježeno veliko kretanje Haftarovih snaga na jugu zemlje


Vojni konvoj Haftarovih milicija stigao je u srijedu popodne u zračnu bazu Tamanhat, dolazeći iz istočne regije, izvijestili su izvori iz medija. Unutar konvoja nalazile su se snage milicije Kaniyat, koja je sudjelovala u Haftarovoj ofanzivi na Tripoli.

U utorak je vojni okrug Sabha upozorio na sumnjiva kretanja u južnoj Libiji, u svjetlu nastavka vojne mobilizacije u bazi Tamanhat.

https://twitter.com/MLNA2021/status/1403114012334776324

Snage okruga Sabha upozorile su da neće stajati skrštenih ruku ako Haftar odluči prekršiti prekid vatre, smatrajući Ministarstvo odbrane odgovornim za bilo kakva kršenja prekida vatre u regiji.

Stanovnici Al-Jufre, Tamanhinta, južne Sabhe i Sirta trpe zbog kontinuiranih razbojničkih upada ruskih plaćenika Wagnera i sudanskih milicija Janjaweeda, povezanih s Haftarom, te su više puta pozivali vlasti da stanu u kraj tim ugrožavanjima lokalnog stanovništva.

Medijski centar operacije Vulkan bijesa objavio je videozapise koji prikazuju učestale letove ruskih borbenih aviona kako lete na nebu iznad Sirta i Al-Jufre.

Prekid vatre između dviju strane, postignut u oktobru 2020. godine, deeskalirao je veći dio napetosti. Tada su napori za posredovanje pod vodstvom UN-a pomogli uspostaviti privremenu Vladu nacionalnog jedinstva (GNU), u Tripoliju, u martu ove godine. GNU će osigurati da se nacionalni izbori održe u decembru 2021. godine.

Rusija je u prošlosti pokušavala urušiti mirovne inicijative. Moskva je isprva podržala napore UN-a za posredovanje u sukobu u Libiji 2019. godine, pod vodstvom bivšeg specijalnog izaslanika UN-a Ghassana Salame.

Ipak, istodobno je blokirala rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a 2019. godine, u kojoj se Halifa Haftar poziva da zaustavi vojnu ofanzivu na Tripoli protiv vlade koju podržava UN.

“Rusija je pokretač sukoba u Libiji. Haftarova međunarodna pozicija i napad na Tripoli ne bi bili mogući bez aktivne ruske političke i materijalne pomoći ”, izjavio je Salah El Bakkoush, politički analitičar i bivši savjetnik visokog državnog vijeća Libije.

Hiljade plaćenika koji pripadaju zloglasnoj ruskoj grupi Wagner borili su se u Libiji zajedno s Haftarovim snagama, a brojna izvješća pokazuju da se to radi po nalogu ruskog predsjednika Vladimira Putina. Rusija je navodno koristila svoje plaćenike kako bi preuzela kontrolu nad libijskom trgovinom naftom. Sirte, smješten između Tripolija i Bengazija, strateški je ulaz prema libijskim naftnim poljima.

Procjene iz pojedinih izvora govore da je Rusija iz Sirije transportovala blizu 6000 plaćenika, kako bi se borili u redovima Haftarovih snaga.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021