Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Le Monde: Sirijci, uglavnom Druzi, bore se u Haftarovim redovima u Libiji

Le Monde je otkrio da je motiv zajedničko neprijateljstvo prema Turskoj, sirijski režim i pučistička vlada sa sjedištem na istoku Libije formiraju novu osovinu kako bi podržali Halifu Haftara.

Francuski list oslanjajući se na nezavisnog vojnog stručnjaka kaže kako su letovi između Sirije i Bengazija povećani, u prošlosti to je bio jedan let mjesečno, danas se događaju letovi na sedmičnom nivou.

Također je izvijestio izvor blizak ruskoj Wagner grupi da je regrutovanje sirijskih boraca započelo 2018. godine kada je 1500 dobro obučenih boraca iz sirijskih komandosa stiglo u Bengazi u koordinaciji sa šefom sirijske tajne službe Alijem Memlukom.

Prema izvoru, većina boraca koje je Haftar regrutovao dolazi iz Ghoute, iz predgrađa Damaska ​​i As Suwayda, većinom su to pripadnici skupine Druzi, a plaćeni su između 800 i 1500 dolara.

Airlines Cham Wings – kompanija kojoj je Vijeća sigurnosti uvelo sankcije

Kompanija održava direktne letove iz Sirije do Bengazija, od kojih je posljednji bio u srijedu, ali nikome nije poznato što se prevozi u ovim avionima, što je ponovio bivši izaslanik UN-a u Libiji Ghassan Salame, koji je rekao da su letovi iz Sirije u Bengazi prikazani, ali da nemaju podatke o teretu koji se prevozi unutar aviona.

Prema nekoliko izvora, mnogi sirijski plaćenici koje je regrutovala ruska Wagner grupa stigli su u Libiju kako bi podržali Haftarove snage u njihovom ratu protiv vlade u Tripoliju.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021