Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Lavrova posjeta Egiptu ima za cilj suzbijanje regionalnih ambicija Turske

Ruski ministar diplomatije Sergej Lavrov i njegov egipatski kolega Sameh Shoukry za vrijeme nedavnog susreta u Kairu. Smatra se kako Rusija nastoji balansirati svoj odnos sa Ankarom u saradnji sa Egiptom (Fotografija: MFA Russia/Twitter)

Posjeta ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Kairu smatra se dodatnim jačanjem rastućih rusko-egipatskih veza i odgovorom na posjetu ukrajinskog predsjednika Turskoj

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov susreo se sa svojim egipatskim kolegom Samehom Shoukryem i predsjednikom Abdel Fattah al-Sisijem tokom posjete Kairu 12. aprila, gdje su razgovori bili usredotočeni na bilateralne veze i regionalne sukobe – uključujući Egipat i spor Sudana s Etiopijom oko brane koju je Etiopija izgradila na Nilu. Lavrov je takođe razgovarao sa šefom Generalne obavještajne službe Abbasom Kamelom.

Predsjednik Ukrajine Volodymyr Zelensky i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u posjeti Kijevu. 3 februar. 2020. godine (Fotografija: Presidency of Republic of Ukraine)

Posjeta Lavrova Egiptu uslijedila je nedugo nakon razgovora 10. aprila između predsjednika Ukrajine i Turske u Istanbulu, koji su se odvijali u pozadini pogoršanja situacije na istoku Ukrajine. Zbog toga je dolazak najvišeg ruskog diplomate u Kairo doživljen kao svojevrsna odmazda Moskve i kao odgovor na ukrajinsko-turske kontakte.

Za Tursku je Egipat jedan od glavnih rivala na Bliskom istoku, a diplomatski odnosi između dvije države napeti su otkako su prekinuli odnose 2013. godine, nakon svrgavanja egipatskog predsjednika Muhammeda Mursija u vojnom udaru.

Moskva je zabrinuta tursko-ukrajinskom vojnom i tehničkom saradnjom općenito, a posebno isporukama bespilotnih letjelica Kijevu. Ova tema također je dotaknuta tokom posjete ruskog ministra vanjskih poslova Egiptu.

“Odmah ću vam reći da apeliramo na sve odgovorne zemlje s kojima komuniciramo – a Turska je jedna od njih – da im toplo preporučimo da analiziraju situaciju i stalne ratoborne izjave kijevskog režima, a također ih upozoravamo da ne potiču te militarističke aspiracije”, izjavio je Lavrov tokom konferencije za novinare sa Shoukryem u Kairu.

Ipak, sama Rusija aktivno pruža Egiptu moderno oružje, koje je Kairo bio spreman upotrijebiti protiv Ankare i njenih libijskih saveznika. Egipat i Turska bili su blizu izravnog oružanog sukoba kada je Egipat započeo vojno raspoređivanje u blizini libijske granice, zahtijevajući prekid ofanzive na Sirte i Jufru u junu 2020. godine.

Dugogodišnja egipatsko-ruska vojna saradnja

U ljeto 2020. godine pojavili su se izvještaji da su ruski borbeni avioni Su-35 upravo uvedeni u službu u Egiptu, predstavljajući prvu seriju egipatsko-ruskog sporazuma o naoružanju.

U istom periodu Moskva i Kairo potpisali su ugovor o isporuci 500 tenkova T-90MS za egipatsku vojsku. Sporazum predviđa transfer tehnologije i organizaciju zajedničke proizvodnje ovih borbenih vozila u Egiptu.

Tako će Egipat postati proizvođač dvije vrste tenkova odjednom – ruskog T-90 i američkog Abramsa, koji se već dugo sastavljaju u Egiptu. Pored toga, prema ugovoru iz 2015. godine, Egipat je od Rusije primio 52 lovca MiG-29M / M2 i 46 jurišnih helikoptera Ka-52.

U prodaju za jačanje egipatske protuzračne odbrane uključeni su i ruski protivavionski raketni sistemi S-300VM, Buk-M1-2, Tor-M1E i druge vrste naoružanja i vojne opreme.

Godišnji rusko-egipatski vojni manevri – koji uključuju učešće vazdušno-desantnih trupa, vazduhoplovstva, PVO i mornarice – održali su se nedavno u novembru. Pomorske vježbe održane su u Crnom moru, a uključivale su egipatsku fregatu Aleksandrija F911 (klasa Oliver Hazard Perry), korvetu El Fateh 971 (klasa Gowind) i raketni brod M. Fahmy 686 (klasa Ezzat).

Ankara na ovakve vojne vježbe sigurno ne gleda pozitivno.

Ruska ekonomska odmazda protiv Ankare

Takođe, u pozadini posjete ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog Istanbulu i Lavrova Kairu, dogodila su se još dva događaja koja su potaknula mnoga nagađanja, a to su prekid redovnih letova između Rusije i Turske i ruske najave o nastavku “u vrlo bliskoj budućnosti “direktnih letova iz Rusije do egipatskih odmarališta na obali Crvenog mora.

Ovi letovi, popularni kod ruskih turista, zaustavljeni su 2015. godine nakon što su teroristi ISIL-a oborili ruski avion, u kojem su stradala 224 života na Sinaju.

Uoči posjete Egiptu, Lavrov je u intervjuu za egipatski list Al-Ahram izjavio: “Očekujem da će čarter letovi iz Rusije za Šarm el Šeik i Hurgadu biti nastavljeni već u neposrednoj budućnosti.”

Ministar je dalje dodao, “Za Egipat je priliv stranih turista u zemlju važan izvor punjenja budžeta.”

Razgovori Lavrova sa šefom egipatske obavještajne službe tokom posjete govore i o ozbiljnosti namjera Moskve da obnovi zračni saobraćaj s Egiptom. Ruska strana prvenstveno se brine o osiguranju sigurnosti letova.

Stoga se može steći dojam da Rusija ciljano podržava turističku industriju glavnog turskog konkurenta, Egipta, dok istovremeno odbija pružiti turističke letove svojim građima prema Turskoj, kao odgovor na tursko-ukrajinske kontakte.

Ipak, zvanični razlog zbog kojeg je Moskva otkazala letove za Tursku bila je teška situacija sa pandemijom COVID-19 u zemlji, a ovo izgleda sve uvjerljivije. Dnevne stope rasta zaraženih u Turskoj porasle su gotovo pet puta od marta.

Štaviše, zračni promet između Rusije i Tanzanije također je prekinut, iako nije imala nikakve veze s Ukrajinom. Situacija u Egiptu je mnogo povoljnija; 13. aprila Egipat je zabilježio oko 800 novih dnevnih slučajeva COVID-19 u poređenju sa gotovo 60 000 u Turskoj.

Egipatsko-ruska saradnja u Libiji i Siriji

Još dva glavna politička pitanja o kojima se razgovaralo tokom posjete Lavrova Egiptu također utječu na turske interese u jednom ili drugom stepenu. To su Libija i Sirija.

U Libiji su Rusija i Egipat uspostavile blisku interakciju. Stavovi Moskve i Kaira u vezi s libijskim sukobom uglavnom su slični. Obje zemlje su se postepeno distancirale od generala Halife Haftara, stavljajući veći naglasak na predsjedavajućeg Zastupničkog doma Aguilu Saleha.

U trenutnoj fazi Rusija i Egipat podržavaju šefa predsjedničkog vijeća Libije Muhammada el-Menfija i šefa vlade nacionalnog jedinstva Abdul Hamida Dbeibaha, ali također aktivno rade s predstavnicima zapadne Libije, pokušavajući namamiti neke od njih na svoju stranu i udaljiti ih od turskog utjecaja.

U Siriji su Egipat i Rusija takođe postigli razumijevanje, što je potvrđeno na razgovorima Lavrova u Kairu. Treba napomenuti da takozvanu “Kairsku platformu” sirijske opozicije, čije aktivnosti nadgledaju Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, mnogi proturski sirijski opozicionari – zajedno s “moskovskom platformom” – doživljavaju kao “Trojanskog konja” diktatora i zločinca Bašara al-Assada u sirijskim opozicijskim strukturama.

Pored vojno-tehničke saradnje i turizma, Moskva razvija i egipatsko energetsko tržište. Najveći ruski energetski projekat u Egiptu je izgradnja nuklearne elektrane El-Dabaa na sjeverozapadu Egipta i na mediteranskoj obali (u regiji Matruh) od strane ruskog Rosatoma.

Projekt uključuje izgradnju nuklearne elektrane ukupne snage 4.800 megavata, koja se sastoji od četiri reaktora VVER-1200. Puštanje u rad prvog bloka predviđeno je za 2026. godinu. Izgradnja sve četiri jedinice postrojenja planirano je da bude završena do 2028.-2029. godine.

Rusko kompanija Rosneft sudjeluje u projektu razvoja gasnog polja Zohr u egipatskom kontinentalnom pojasu u Sredozemnom moru. Udio Rosnefta u tržišnoj proizvodnji je 17%. Ruske kompanije LUKOIL i Zarubezhneft također su uključene u proizvodnju egipatske nafte.

Ruska industrijska zona, ukupne površine 525 hektara i smještena u gradu Port Said, trebala bi postati sjedište ruskih kompanija i podružnicama ruskih preduzeća. Ova zona će vjerovatno postati strateški ruski infrastrukturni projekt u Egiptu. Radi se o poduhvatu pokrenutom još 2018. godine koji je u toku.

Još jedno područje saradnje između Egipta i Rusije je opskrba ruskim žitom. Kairo je jedan od najvećih uvoznika ruske pšenice.

Posjeta Lavrova Kairu još jednom je potvrdila da se rusko-egipatske veze nastavljaju razvijati i da prijetnje američkim sankcijama zbog vojno-tehničke saradnje nisu smetanja. S jedne strane, Egipat se natječe s Turskom kao vodećim partnerom Moskve na Bliskom istoku, kako u ekonomskoj tako i u političkoj sferi. S druge strane, historija odnosa Moskve i Kaira pokazuje da takva „idila“ može nestati u trenutku, kao što se dogodilo 1970-ih za vrijeme egipatskog predsjednika Anwara Sadata, kada se jednog dana zemlja pretvorila iz saveznika Sovjetskog Saveza u protivnika Moskve i partnera Sjedinjenih Država. To se ne zaboravlja u današnjoj Rusiji.

Izvor: Kirill Semenov/Al-Monitor

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021