Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Lavrov: Trenutni mir u Libiji postignut je koordinacijom Rusije i Turske

Ruski ministar diplomatije, Sergej Lavrov

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je Moskva imala vrlo značajnu ulogu u trenutnom primirju koje vlada u Libiji zbog svoje koordinacije s Turskom

Lavrov je naglasio da bi tvrdnja kako Rusija i Turska podržavaju suprotstavljene snage u libijskom sukobu bilo previše pojednostavljena, dodajući da bi bilo vrlo glupo i pogrešno reći da Rusija podržava Halifu Haftara, a Turska podržava Fayeza Al-Sarraja.

“Ovo je vrlo primitivan prikaz situacije u Libiji i bilo koji uvaženi analitičar rekao bi da bi takav opis bio previše pojednostavljenje statusa quo.” Dodao je Lavrov.

Ruski ministar vanjskih poslova rekao je da bi se za rješavanje sukoba u Libiji trebali uvažavati interesi svih stranih igrača, dodajući da su to postigle Moskva i Ankara, kao i drugi strani igrači u Libiji.

Vlada nacionalnog sporazuma (GNA) i Italija potpisale su u petak sporazum o vojnoj saradnji u Rimu, kao pokušaj razvoja i izgradnje sposobnosti libijske vojske.

Libijski ministar odbrane Salah Al-Din Al-Namroush i njegov talijanski kolega potpisali su sporazum o uspostavljanju zajedničkog odbora za vojnu saradnju u različitim oblastima odbrane, kao i koordinaciji u pogledu ilegalnih imigracija i uklanjanju mina.

Turske oružane snage već pružaju vojnu obuku, humanitarnu pomoć i savjetovanje za libijsku vojsku, prema memorandumu o razumijevanju (MoU) potpisanom između Turske i Libije 27. novembra 2019. godine.

Prihodi od libijske nafte porasli su za 204% u novembru

Libijska nacionalna naftna korporacija (NOC) objavila je da su prihodi od izvoza nafte u novembru 2020. iznosili 700.421.887,47 dolara.

To predstavlja porast prihoda od oko 204% u odnosu na oktobar 2020. godine, ali je i dalje mnogo niže od prihoda u iznosu 1.660.115.142,09 dolara, zabilježenih u novembru 2019. godine.

Detaljni prikaz prihoda pokazuje da je NOC u novembru 2020. godine zaradio 619.052.899,87 dolara prodajom sirove nafte, kao i 72.945.069,47 dolara prodajom plina i kondenzata,

Kompanija je objasnila da sve podatke o prihodima od nafte objavljuje na mjesečnom nivou od januara 2018. godine kako bi osigurala princip transparentnosti.

U svom prethodnom izvještaju, NOC je objavio da je prihod u oktobru iznosio 230,2 miliona dolara, u odnosu na 2 milijarde iz oktobra 2019. godine. Ovog oktobra prihod je sačinjen od prodaje 179,9 miliona dolara sirove nafte, 42,1 miliona dolara plina i kondenzata i 8,1 milion dolara od prodaje drugih naftnih derivata.

Međutim, iako još uvijek traje prekid vatre, strani plaćenici iz Libije se nisu povukli. Glasnogovornik Operativne sobe Sirte-Jufra, pod zapovjedništvom Vlade nacionalnog jedinstva (GNA), Abdelhadi Drah, nedavno je izjavio da su uočene masovne vojne mobilizacije snaga Halife Haftara u Bengaziju i drugim gradovima istočne Libije, koji se kreću prema zapadnoj regiji.

Turska je nastavila isporučivati vojnu pomoć u Libiju, pripremajući oslobođenu zračnu bazu Al-Watiya za dopremanje svojih borbenih aviona i bespilotnih letjelica.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021