Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Evropa

Lavrov: Rusija je spremna za prekid odnosa s EU ako se uvedu sankcije

Ruski ministar diplomatije Sergej Lavrov (Fotografija: Rusko ministarstvo vanjskih poslova/Flickr)

Ministar vanjskih poslova rekao je da Rusija ne želi biti izolirana, ali se mora pripremiti za bilo koju mogućnost

Moskva je spremna prekinuti veze s Evropskom unijom ukoliko Brisel ustraje na svom planu uvođenja sankcija protiv Rusije, rekao je u petak Ruski ministar vanjskih poslova.

U intervjuu na YouTube kanalu Soloviev Live, Sergej Lavrov je rekao da Rusija ne želi biti izolirana od svijeta, ali mora biti spremna za bilo kakvu mogućnost.

Na pitanje ide li Rusija prema prekidu odnosa sa EU blokom, Lavrov je odgovorio:

„Vjerujemo da smo spremni; ako još jednom vidimo, kao što smo već više puta, da se sankcije uvode u nekim područjima koja stvaraju rizike za našu ekonomiju, uključujući i najosjetljivija područja. “

“Ne želimo biti izolirani od globalnog života, ali moramo biti spremni na ovo. Ako želite mir, onda se pripremite za rat ”, dodao je Lavrov.

Primjedbe ministra Lavrova uslijedile su nakon informacija u četvrtak da je EU započela rad na predloženim sankcijama protiv Rusije zbog osude oporbenog političara Alekseja Navaljnog.

Prema izvještajima iz medija, predstavnici država članica EU razgovarali su o mogućim mjerama protiv Moskve na zatvorenom sastanku 10. februara, te nije bilo članica koje su se protivile novim sankcijama protiv Rusije.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021