Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Lavrov: Rusija i Turska nastavljaju proširivati saradnju u odbrambenoj industriji uprkos američkim sankcijama

Denis Balibouse / REUTERS

U ponedjeljak je američki Zastupnički dom poništio veto Donalda Trumpa na Zakon o odobrenju nacionalne odbrane (NDAA) za 2021. godinu. Novi budžet za odbranu uključuje sankcije protiv Turske, zbog nabavke ruskog odbrambenog protuzračnog sistema S-400

Moskva i Ankara nastavit će razvijati saradnju u sektoru odbrane unatoč američkim sankcijama, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

“Potvrdili smo i zajednički fokus na razvoju saradnje u vojnoj industriji. Cijenimo, kao što je više puta naglašavao predsjednik Vladimir Putin, principijelnu naklonost naših turskih kolega da nastave saradnju na ovom području, uprkos kontinuiranom nelegitimnom pritisku iz Washingtona, koji otvoreno lobira za interese američkih proizvođača koristeći nelegitimne i netržišne metode,” rekao je Lavrov u svom obraćanju novinarima u Sočiju, nakon razgovora s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom u utorak.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu boravi u radnoj posjeti Rusiji kako bi učestvovao na osmom sastanku Zajedničke grupe za strateško planiranje (JSPG), koja djeluje u okviru rusko-turskog Vijeća za saradnju na visokom nivou.

Očekivalo se da će pregovori obuhvatiti situaciju na Bliskom istoku, Sjevernoj Africi, Kavkazu, Centralnoj Aziji, Ukrajini i crnomorskom regionu, s naglaskom na mirovni proces u Nagorno-Karabahu

Uz stratešku saradnju, razgovori u utorak uključivali su pregovore o sukobu u Libiji i sporu oko Karabaha između Armenije i Azerbejdžana, koji je nedavno prerastao u otvoreni rat, prije nego što je na snagu stupio prekid vatre, uz posredovanje Moskve i ruskih mirovnih snaga.

U pogledu sukoba u Libiji, Lavrov je rekao da su Rusija i Turska ponovile svoju posvećenost “normalizaciji situacije u Libiji na sve moguće načine sveobuhvatnim unutarlibijskim dijalogom koji uključuje sve ključne političke snage i predstavnike sve tri regije. “

Što se tiče Karabaha, Lavrov je rekao da su dvije strane postigle “zajedničko mišljenje” i “jedinstveni stav” o potrebi sprječavanja ulaska stranih plaćenika u region.

Ranije, tokom eskalacije sukoba između 27. septembra i 10. novembra u borbama oko Karabaha, i Armenija i Azerbejdžan optužili su jedni druge za raspoređivanje stranih militanata u regiji – plaćenika iz Sirije prema tvrdnjama armenske strane ili kurdskih i drugih plaćenika prema tvrdnjama Bakua.

Izvor: Sputnik

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021