Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Lansirana raketa prema izraelskom nuklearnom postrojenju u Dimoni izazvala paniku

Lansiranje rakete izraelskog protivraketnog sistema Iron Dome

Izraelski brigadni general Hidai Zilberman rekao je novinarima da je do eksplozije došlo zbog ispaljivanja protivavionske rakete SA-5 koja je ispaljena prema Izraelu

Sirene upozorenja za raketni napad na Izrael su se oglasile u Abu Qrenatu, u blizini Dimone na jugu Izraela rano u četvrtak rano ujutro, saopštili su izvori iz izraelske vojske.

Stanovnici iz cijele zemlje, uključujući centralni Izrael i Jerusalem, izvijestili su da su čuli “glasne eksplozije” koje su “potresle kuće”.

Eksplozija je bila rezultat pogotka rakete od strane izraelskog protivraketnog sistema Patriot, koji je dejstvovao na raketu lansiranu prema Izraelu, potvrdila je izraelska vojska (IDF).

Baterija sistema Patriot je navodno lansirala projektil u okilici grada Dimone.

Isprva nije bilo jasno odakle je lansirana raketa prema Izraelu. Nekoliko indikacija ukazivalo je na raketu koja je lansirana iz Iraka, dok je prema drugim izvještajima ona došla iz grada Dare sa juga Sirije nakon izraelskog zračnog napada.

Brigadni general Hidai Zilberman je kasnije potvrdio novinarima da je do eksplozije došlo zbog ispaljivanja protivavionske rakete SA-5 koja je ispaljena prema Izraelu i da je eksplodirala na jugu zemlje.

Ispaljivanje projektila došlo je tokom izraelskih zračnih udara na jugu Sirije. Raketa nije bila usmjerena ni prema jednom cilju, rekao je Zilberman.

Prema saopštenju IDF-a, Izrael je na ispaljenje SA-5 rakete prema izraelskim avionima odgovorio napadom na nekoliko protivavionskih baterija u Siriji, uključujući onu koja je ispalila raketu koja je eksplodirala na jugu Izraela.

Zbog nedavnih tenzija između Izraela i Irana oko nuklearnog programa Teherana, pojedini su vjerovali da iza uzbune potencijalno stoji iranski pokušaj odmazde zbog nedavnih incidenata u Natanzu.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021