Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Analize i mišljenja

Koji je stvarni cilj koronavirusa? Šta nas očekuje u 2021. godini?

Broj zaraženih osoba u svijetu ubrzano raste. Situacija u Evropi i SAD-u ponovo je kritična i države su ponovo uvele restrikcije za svoje građane. Šta je to što možemo očekivati u narednim mjesecima?

Pandemija koja je krenula iz Kine, proširila se na ostatak svijeta, najteže pogodivši Evropu i Sjedinjene Države. U Evropi je posljednjih sedmica panika počela ranije od očekivanog, i države su otpočele sa uvođenjem ozbiljnih mjera s ciljem borbe protiv virusa.

Sada smo trenutno u mjesecu novembru, stvarna zima još uvijek nije stigla, međutim, dva su rješenja koja se nude u borbi protiv pandemije: Prvi je zaključavanja i ograničavanje društvenih interakcija, dok se kao druga opcija nudi globalna vakcinacija svjetske populacije.

Ali u narednim mjesecima će pojaviti novi izazovi, jer je više od 80% posto cjepiva američkog proizvođača Pfizer već rasprodano najbogatijim državama, prema analizi jedne britanske grupe.

Međutim, pravo pitanje koje svijet sebi treba postaviti je: Kako je Kina, koja prodaje cjepivo ostatku svijeta, uspjela poraziti pandemiju i prije same vakcine?

Svi koji prate broj zaraženih, vjerovatno su zapazili kako je Kina u samom početku pandemije uspjela zaustaviti širenje virusa. Ali kako je to moguće, pored tako velike populacije i gusto naseljenih gradova?

Odgovor je digitalni sistem nadzora nad kineskom populacijom, koji se sastoji od nekoliko stotina miliona kamera za prepoznavanje i praćenje ljudi, koje nadziru i istovremeno prate sve potencijalno zaražene osobe.

Širom Evrope na dnevni red dolazi “društveni balon” i “pasoš imuniteta”. O čemu se radi?

Radi se o stvaranju uskog kruga prijatelja ili rođaka od povjerenja, poznatih kao društveni balon, koji su se međusobno složili da se pridržavaju zajedničkog skupa pravila, kako bi pokušali zaštititi sebe i ostale ljude od zaraze virusom. Radi se o ograničavanju socijalnih interakcija sa vanjskim svijetom, ograničavajući se na uski krug bliskih ljudi.

Svjetska zdravstvena organizacija upozoravala je na opasnost ideje izdavanja “pasoša imuniteta” za one koji su prebolovali virus. Navodili su kako nema dokaza da su ljudi, koji su se oporavili od COVID-19, imali antitijela, i da se potencijalno mogu ponovo zaraziti i širiti zarazu.

Međutim, sada kada je na pomolu nekoliko različitih cjepiva, pasoš imuniteta će postati neizbježan za ljude, kako bi se mogli globalno kretati. Bill Gates je nedavno izjavio kako trebamo “Zaboraviti na poslovna putovanja i život u kancelariji.”

Rekao je kako se svijet više neće vratiti na stanje prije pandemije. Preciznije, Gates kaže da će dosadašnji poslovni susresti i sajmovi morati preći u online (video) formu.

U suštini Bill Gates govori o digitalnom načinu rada, digitalnoj ekonomiji, digitalnoj prodaji i marketingu.

Predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, Klaus Schwab, je također izjavio kako je nemoguće da se svijet vrati na stanje prije izbijanja pandemije.

Pandemija je uzrokovala enormno zaduživanje. Globalni dug je dosegao cifru od 272 biliona dolara. Pitanje je kome se duguje ovaj novac?

U cijelom svijetu u toku je neviđeno zaduživanje ljudi, ali i brojnih država. Klaus Schwab kaže kako je ovo posljedica pandemije, i poziva cijeli svijet da se mijenja globalni sistem ekonomije.

Ali da li je ovo stvarno posljedica pandemije, ili projekat koji je decenijama unazad pripreman? Ako pažljivo pogledamo, uvidjet ćemo da se radi o detaljno isplaniranom projektu pod nazivom “Great reset” ili Veliki reset.

Radi se o novom načinu obrazovanja, ekonomije, zdravstva, društvenog života, komunikacije i energije.

Novi sistem ekonomije, o kojem se već širom svijeta govori, podrazumijeva i “univerzalni temeljni dohodak“, o čemu ćemo u narednim mjesecima slušati puno toga. Međutim, da bi se to dogodilo, prvo velika većina ili svi ljudi moraju ostati bez posla i prihoda.

Ako pogledamo deficite u budžetima čak i onih razvijenih i bogatih država, onda postaje jasno o čemu se radi.

Jedna Njemačka je u 2020. godini imala ozbiljan budžetski deficit, a već za narednu godinu planiraju se zaduženja u iznosima većim od stotinu milijardi dolara.

Da li će pandemija postati glavni izgovor za uspostavljanje globalne medicinske baze podataka? Ovim bi ljudima bio ponuđen digitalni identitet temeljen na Blockchain tehnologiji – ID2020

Kada je riječ o cjepivu o kojem se mjesecima govori, pojedine kompanije koje su uspjele uspješno testirati svoja cjepiva tvrde kako imunitet koji cjepivo donosi traje samo godinu dana. Nakon toga, kako bi osoba ponovo stekla imunitet na virus, biće potrebno da ponovo primi novu vakcinu.

Teoretski je moguće vakcinisati globalnu svjetsku populaciju, međutim, u praksi je to jako teško provesti. Mnoge države u Africi i svijetu nemaju novac da na godišnjem nivou vakcinišu svoje državljane.

Ovdje se ponovo vraćam na pasoš imuniteta, koji će prije ili kasnije preći u digitalnu formu, i kojim će se ostvariti medicinski uvid o pojedincu, da li je imao virus i oporavio se, ili da li je primio vakcinu.

Naravno, ideja i projekat je koristan i puno bi značili u borbi protiv širenja sadašnje i svih budućih pandemija. Ali, ko garantuje da oni koji budu pristupali podacima ljudi, neće to zloupotrijebiti?

ID2020 je prema određenim informacijama već certificirao određene digitalne imunološke pasoše, uključujući “Good id” koji je razvila kompanija Blok Bioscience.

Bill Gates je danas česta meta optužbi za projekat globalne depopulacije tj. globalnog smanjenja broja ljudi.

Globalna nestašica hrane na pomolu

UN i neke druge međunarodne organizacije su ove godine upozoravale na dolazeću globalnu nestašicu hrane. Radi se o tome da su brojni farmeri i zemljoradnici ove godine, posebno u SAD-u, bili pogođeni nametnutim ograničenjima kretanja i zatvaranjima, što je globalno uzrokovalo lošiju sjetvu.

U cijelom svijetu trenutno postoji zabrinutost oko ovog pitanja.
Istovremeno, mnoge države su tokom ove godine bile primorane konstantno printati nove količine novca, kako bi mogle zadovoljiti potrebe svojih građana, što će mnoge države odvesti u visoki stepen inflacije i konačno dovesti do rasta cijena.

Dolar će ovim povodom 2021. godinu vjerojatno započeti sa gubitkom vrijednosti od čak 20%, ukoliko se cjepiva za Covid-19 široko distribuiraju, i pomognu oživjeti globalnu trgovinu i ekonomski rast, najavljeno je od strane Citigroup Inc.

Međutim, glavno je pitanja ponovo: Kako je moguće da je Kina sa populacijom od 1,4 milijarde ljudi, bez vakcine i posebnih mjera uspjela spriječiti širenje pandemije, istovremeno uspjevajući ostvariti pozitivni ekonomski rast za ovu godinu?

Sve oči svijeta i ostatka država trebale bi biti usmjerene ka Kini.

Autor: F.T

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021