Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Ko stoji iza novoizabrane vlade u Libiji?

Libijci se nadaju da će nova politička tranzicija moći ujediniti zemlju i dovesti do procesa pomirenja – ali i dalje postoje brojne prepreke

Nedavno su delegati sa suprotnih i sukobljenih strana na političkom forumu pod pokroviteljstvom UN-a glasali za privremenog premijera Libije i tročlano predsjedničko vijeće s ciljem održavanja nacionalnih izbora u decembru 2021. godine.

Libijski delegati u Ženevi izabrali su Abdula Hamida Dbeibaha iz zapadnog grada Misrate za premijera, a Muhameda al Menfija sa istoka Libije za šefa predsjedničkog vijeća.

Čini se da je izbor nove privremene vlade značajan pomak ka ujedinjavanju zemlje bogate naftom, koja je od 2014. podijeljena između dvije paralelne strukture moći, jedne na istoku koja podržava Halifu Haftara i druge na zapadu, Vlade Nacionalnog jedinstva (GNA), uspostavljene pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, na čijem čelu se našao Fayez al Sarraj.

U subotu je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarao telefonom s Dbeibahom i Menfijem, te im čestitao i izjavio da će Turska nastaviti sa naporima za političko jedinstvo, teritorijalni integritet, stabilnost, mir, sigurnost i prosperitet u Libiji, te da će i dalje jačati svoju saradnju sa Libijom u novom periodu.

Dbeibah je uzvratio da je „Turska saveznik, prijatelj i bratska država i ima ogromne mogućnosti da pomogne Libijcima u postizanju njihovih stvarnih ciljeva. Turska se smatra stvarnim partnerom Libije”.

Novoizabrani predsjedavajući Predsjedničkog vijeća (PC) Muhammed Menfi također je razgovarao sa zamjenikom ruskog ministra vanjskih poslova Mihailom Bogdanovim o trenutnoj situaciji u Libiji i regionu.

Ruski ministar vanjskih poslova naglasio je da je Bogdanov tokom telefonskog razgovora s Menfijem u subotu izrazio svoje težnje da prijelazno rukovodstvo postane važan orijentir na putu prema prevladavanju sadašnje libijske krize.

Rusko ministarstvo potvrdilo je namjeru Moskve da poveća svoju saradnju s Libijom, zasnovanu na principima prijateljstva, uzajamne koristi i konvencionalnosti.

Ostaje da se vidi da li će razne naoružane grupe, kako u zapadnoj tako i u istočnoj Libiji, zaista poštovati rezultate dogovora. U sklopu sporazuma o prekidu vatre iz oktobra, strani borci i plaćenici trebali su napustiti zemlju u tri naredna mjeseca. Taj je rok prošao, ali strani plaćenici su još uvijek na terenu.

Pojedini Arapski mediji optužuju članove novoizabrane vlade Libije za povezanost sa Rusijom, a posebno Turskom

Dva privremena lidera koji su izabrani na glasanju su biznismen iz Misrate, Abdul Hamid Muhamed Dbeibah, koji je blizak Ankari. Služit će kao premijer sve dok se u Libiji do kraja godine ne održe izbori.

Muhammad Younes Manfi predvodit će predsjedničko vijeće. On je bivši libijski ambasador u Grčkoj, kojeg je Atina protjerala nakon potpisivanja sporazuma o demarkaciji pomorske granice između Libije i Turske.

Međutim, bilo je mnogo indicija da su predstavnici pučističkog generala, Halife Haftara, glasali u korist liste koju je predvodio Dbeibah. Vjeruje se da je ovo odraz Haftarovog prihvaćanja Menfija.

Također je pojačalo spekulacije da je novoizabrana vlada Libije prihvatljiva i za Rusiju.

Iako se radi o špekulacijama, sama činjenica da su čelni ljudi novoizabrane libijske vlade bliski sa Turskom, i da su predstavnici Halife Haftara u Ženevi glasali za njih ustvari nagovještava da možda postoji zajednički dogovor između Rusije i Turske oko budućnosti Libije.

Pored Rusije i Turske, mnogo je onih na Zapadu koji nisu zadovoljni trenutačnim političkim ishodom u Libiji. Stoga je teško predivdjeti koliko će ovaj politički proces zaista postići uspjeha.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021