Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Kineski rat protiv muslimana za koji muslimanske lidere nije briga

Kineski paravojni policajac posmatra kako etnička Ujgurska porodica prolazi pored Velike čaršije u ujgurskom okrugu grada Urumqi u kineskoj regiji Xinjiang. (Fotografija: AFP)

Ako ugnjetavanje Ujgurskog stanovništva ostane bez odgovora, takve bi politike lako mogle ponoviti druge zemlje koje žele represiju nad manjinama, posebno muslimanima

Vlasti u Kini započele su veliku i sistematsku kampanju protiv muslimanske manjine u zemlji, pritvarajući nevjerojatnih milion Ujgura u logore za “preodgoj“.

Ljudi koji pokazuju bilo kakvu privrženost islamu u kineskoj sjeverozapadnoj regiji Xinjiang, oni koji se mole, poste, suzdržavaju se od alkohola ili svinjetine, puštaju dugu bradu ili nose islamsku odjeću – vlasti su zadržale i postupale prema njima kao da pate od mentalne bolesti.

Odvedeni iz svojih domova u kampove za prevaspitavanje, zatočenici su prisiljeni da se povinuju propagandi Komunističke partije, koja uključuje pjevanje himni i slogana stranke i svakodnevno prisustvovanje sesijama ispiranja mozga. Ako se i tada ne predaju, pritvorenici su podvrgnuti mučenju, uključujući lišavanje sna, samicu i fizičko zlostavljanje.

Zadržavanja bez optužnica

Tretirani kao “državni neprijatelji” isključivo zbog svog vjerskog identiteta, kao pritvorenici su držani bez optužbi i često bez pristupa pravnom zastupanju, kažu aktivisti za ljudska prava.

Kineska policija patrolira gradovima širom Xinjianga kako se pojačava represija nad 10 miliona muslimana u regiji.

Ipak, iako je tretman Ujgurskih muslimana šokantan, nije uspio izazvati globalni izljev simpatija niti bijesa od strane većinskih muslimanskih država.

2014. godine vlasti su počele koristiti „transformaciju kroz obrazovanje“ za rješavanje navodnog problema Ujgurskih muslimana usred zabrinutosti zbog „ekstremističkih“ ili „separatističkih“ elemenata u zajednici, uključujući izvještaje o nekoliko stotina Ujgura koji su putovali u Irak i Siriju kako bi se pridružili Islamskoj državi.

Ali stručnjaci kažu da je dolazak lidera Komunističke partije Chen Quanguo-a u Xinjiang imao za posljedicu da se ovaj program proširi i intenzivira 2017. godine.

Tijekom prošle godine Ujguri su činili 21% posto svih uhapšenih u Kini, iako čine samo 1,5% posto stanovništva.

Vijesti o diskriminaciji i predrasudama prema manjini više su se puta filtrirale iz Kine, ali događaji iz prošle godine – uključujući izjave prošlog mjeseca šefa Komiteta UN-a za uklanjanje rasne diskriminacije, koji je izjavio da je Peking „pretvorio autonomnu regiju Ujgura u nešto što nalikuje masivnom sabirnom logoru “- dali su kredibilitet priči za koju bi većina radije glumila da ne postoji.

Šokantna šutnja

Iako su međunarodni mediji predvidljivo počeli postavljati pitanja o tretmanu kineskih Ujgura, lideri i vlade širom svijeta pažljivo su izbjegavali taj problem. Tišina je bila zapanjujuća.

Pozicija Kine, kao neizmjerne ekonomske sile, sposobne da uspostavi ogroman politički utjecaj nad vladama širom svijeta, nije upitna. Ali, nijedna od 49 zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom širom svijeta nije zatražila pojašnjenje niti je osudila Kineze zbog eskalacije kršenja ljudskih prava u Sinđangu (Xinjiang).

Prošle sedmice lideri iz više od 40 zemalja, uključujući mnoge sa velikom muslimanskom populacijom, otputovali su u Peking na Forum o kinesko-afričkoj saradnji. Predsjednik Xi Jinping obećao je kontinentu 60 milijardi dolara u razvojnim inicijativama i obećao otpisati dugove onih država koje imaju poteškoća sa vraćanjem.

Uprkos svim pričama o Africi kao „ravnopravnom partneru“ i „win-win“ odnosima, niti jedan afrički lider nije se usudio zatražiti od svojih domaćina pojašnjenja u vezi s objavljenim kršenjima ljudskih i vjerskih prava.

Jasno je da su „trgovina“ između Kine i arapskog svijeta i „ekonomski razvoj“ u Africi puno važniji od institucionalizirane netrpeljivosti njihovog dobročinitelja, čim se navodno pokazuje empatija prema kineskoj politici nemiješanja u domaća pitanja zemalja sa kojima sarađuje.

Društveni inžinjering

Odbijanjem da pokrenu legitimnu zabrinutost sa svojim kineskim kolegama zbog tretmana Ujgurskog stanovništva, ti muslimanski i afrički lideri koji su prisustvovali bili su saučesnici u onome što je u osnovi projekat socijalnog inženjeringa.

To je ista inercija koja je dovela do ubistva i protjerivanja stotina hiljada muslimana Rohingya iz države Mijanmar 2017. godine, u onome što se danas otvoreno naziva genocidom.

To je ista šutnja koja je pratila odluku Indije da potencijalno oduzme državljanstva oko četiri miliona ljudi, uglavnom muslimana, na sjeveroistoku države Assam. Oni se sada tretiraju kao varalice i stranci.

Isti taj nejasan pristup također je omogućio SAD-u da i dalje zabranjuje ulazak građanima nekoliko muslimanskih zemalja, iz afričkog i arapskog svijeta.

Novi svjetski poredak

Poniženje koje su pretrpjeli Ujguri i tišina koja je pratila ova otkrića, naglašava uspon Novog svjetskog poretka.

Xinjiang je dugo djelovao kao poligon za kinesku vladu za eksperimentiranje s novim načinima i metodama kontrole; s nepreglednim kontrolnim tačkama, uključujući sisteme za prepoznavanje lica ugrađene na uglovima ulica širom sela u provinciji,

Ujguri se suočavaju s beskrajnom kontrolom. Xinjiang je postala regija koja je među područjima na planeti sa najvećim nadzorom i kontrolom ikad uspostavljenom.

Ako se na takve postupke bude i dalje šutjelo, kažu aktivisti, ove bi se politike lako mogle preslikati i u druge zemlje koje žele represiju ili kontrolu nad manjinama.

S obzirom na to da nam fašizam kuca na vrata od Indije do SAD-a, takva zabrinutost nikada nije bila veća.

Izvor: Azad Essa/Middleeasteye

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021