Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Može li novi kineski lovac FC-31 zaprijetiti američkim F-35 i F-22?

Prototip aviona FC-31 na međunarodnoj izložbi zrakoplovstva u Kini 2014. godine (Foto: Wikimedia)

Potrebno je malo mašte da bi se zamislile velike ambicije Kine za proširenim globalnim utjecajem, jer projekcija moći napada ojačava njihove trenutne napore da se prošire na mnoga područja Afrike, Bliskog istoka i naravno, jugoistočne Azije


Dugo se vjerovalo da Kina ne razvija svoj novi lovac J-31, pete generacije i smanjenog radarskog odraza, isključivo za međunarodnu prodaju, već i kao domaću platformu. Uz to, vjeruje se i da Kina brzo napreduje sa dvomotornim lovcem FC-31 koji će moći poletjeti sa nosača aviona, kao konkurent američkim avionima F-35.

Kao platforma pete generacije, sa “stealth” karakteristikama, sposobna da se suprostavi američkim avionima F-35B ili sa nosača lansiranim F-35C, novi borbeni avion FC-31 predstavljat će još neviđenu sposobnost pomorskog napada za veliku i brzo rastuću kinesku mornaricu.

  Američki višenamjenski borbeni avion pete generacije F-35 (Fotografija: US Air Force)

Svakako, bilo kakva projekcija pomorske moći nalik na F-35 predstavlja značajnu prijetnju američkoj mornarici, iako se ne čini uopće jasnim da li je novi kineski avion na bilo koji način usporediv s borbenim avionom F-35 u pogledu performansi.

Vanjska konfiguracija aviona FC-31 dizajnom podsjeća na američke avione F-35 i F-22. Napokon, poznato je da se Kina neprestano trudi ukrasti ili kopirati specifikacije američkih platformi naoružanja. Međutim, općenita vanjska sličnost ni na koji način ne garantira da je zrakoplov uporediv s avionom F-35 u bilo kojem kapacitetu.

Kao platforma namijenjena za lansiranje sa kineskih nosača aviona, čini se da dvomotorni FC-31 ne posjeduje mogućnosti bilo kakve vrste vertikalnog polijetanja i slijetanja, nalik F-35B, te da ima mogućnost paralelnog repliciranja, ili da se na bilo koji način podudaraju sa računarskim, senzorskim i borbenim mogućnostima aviona F-35.

Ukoliko američki avioni F-35B, polijetajući sa višenamjenskih amfibijskih brodova, napadnu kinesku mornaricu ili krenu u odbranu Tajvana, kineska protuzračna odbrana možda neće moći odgovoriti ili se prilagoditi prijetnji, ukoliko jedan od kineska dva nosača aviona ne bude odmah na raspolaganju sa svojom flotom borbenih aviona.

Pored “nevidljivog” moda, F-35 postiže svoju superiornost podjednako kroz korištenje senzora, računara, te analizom podataka i napadima oružja, podržanog naprednim softverom, kao što to čini i sa svojim karakteristikama smanjenog radarskog odraza.

U kojoj mjeri kineski FC-31 može takvo nešto ponoviti? To je možda u velikoj mjeri nepoznato, ali možda je odlučujući ili presudan faktor kada je u pitanju procjena ozbiljnosti stvarne prijetnje koju predstavlja zrakoplov. Postoji mnogo više aspekata “stealth” sposobnosti od vanjske konfiguracije ili kontura, jer se sposobnost izbjegavanja radara u velikoj mjeri oslanja na sposobnost smanjenja ili upravljanja emisijom toplote, isporuke ili nošenja oružja, te uključuje materijale koji apsorbiraju tj. smanjuju radarski odraz.

Bez obzira na specifične granice njegove sposobnosti, dvomotorna konfiguracija FC-31 vjerovatno bi kineskoj mornarici dala nove mogućnosti napada ili pomorske borbe. Lovac pete generacije, koji bi poletio sa nosača aviona, masovno bi proširio sposobnosti Kine da međunarodno projicira snagu, posebno na mjestima poput Južnokineskog mora, gdje je vrlo teško izgraditi vještačke otoke i piste za napade.

Mornarički lovac mogao bi nadgledati ili gađati ostrvska područja bez da uzlijeće ili slijeće sa jednog od ovih ostrva, čineći tako kineske piste na otocima, i snage, manje ranjivim na zračne udare. Podrazumijeva se i da bi zračna podrška pete generacije promijenila sve računice prijetnje za Tajvan, ukoliko se suoči s amfibijskim napadom.

Imati avione četvrte generacije u stanju pripavnosti, spremne da budu lansirani sa nosača aviona, kao što je to američki F / A-18 avion, ili možda kineski J-10, može ograničiti sposobnost izvođenja operacija na područjima s izuzetno naprednom protuzračnom odbranom.

Nevidljivi lovac, iako pojedini sistemi protuzračne odbrane i dalje mogu predstavljati prijetnju za ovaj avion, omogućava globalnu projekciju sile na bitno drugačiji način. Potrebno je malo mašte da bi se zamislile velike ambicije Kine za proširenim globalnim utjecajem, jer projekcija moći napada ojačava njihove trenutne napore da se prošire na mnoga područja Afrike, Bliskog istoka i naravno, jugoistočne Azije.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021