Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Kineski bombarderi H-6 dobili naredbu da krstarećim raketama napadnu američki nosač aviona

Kineski bombarder H-6 može nositi široki spektar krstarećih raketa i može potencijalno pružiti kineskoj vojsci veliku prednost u slučaju budućeg sukoba u pograničnoj regiji sa Indijom (Fotografija: Kineska vojska)

Nije iznenađujuće da je grupa od 13 kineskih borbenih aviona, uključujući osam bombardera H-6, izvela “lažni napad” na udarnu grupu američke mornarice koju je predvodio nosač aviona USS Theodore Roosevelt

Kao što je već detaljno objavljeno, ukupno 28 zrakoplova, uključujući čak osam bombardera PLAAF (Kineskog ratnog zrakoplovstva) H-6, “upalo” je u Tajvanski zračni prostor između 23. i 24. januara ove godine.

Konkretno, misija u subotu 23. januara bila izvedena dok je udarna grupa, koju je predvodio nosač aviona USS Theodore Roosevelt, ulazila u Južnokinesko more (SCS) „radi obavljanja rutinskih operacija“.

Istovremeno prisustvo kineskog bombardera Xian H-6K u regiji kao i američkog nosača Theodore Roosevelt, posebno je zanimljivo ako uzmemo u obzir da je H-6K visoko modificirana varijanta originalnog bombardera H-6, dizajnirana za velike pomorske ili kopnene udarne sposobnosti sa dalekometnim protubrodskim i krstarećim raketama.

Ukratko, kineski bombarder H-6K je sposoban napasti udarne grupe američkih nosača ili druge prioritetne ciljeve sa šest YJ-12 ASCM protubrodskih krstarećih raketa i između 6/7 krstarećih raketa KD-20 ALCM.

Protubrodska krstareća raketa YJ-12 ima domet od 400 kilometara, može postići brzinu do 3 Maha i sposobna je izvoditi vazdušne manevre dok se približava cilju. Ove sposobnosti čine ovu protubrodsku raketu vrlo nezgodnom metom za američki odbrambeni sistem Aegis Combat Systems i rakete SM-2 koji štite američke udarne grupe nosača.

Slijetanje bombardera H-6K na aerodrom Zhuhai Jinwan uoči Airshow China 2018

Potvrda da je kineska grupa aviona, koja je narušila zračni prostor Tajvana 23. januara, simulirala zračni udar na američki nosač aviona dolazi od Financial Timesa, koji je 29. januara 2021. godine objavio:

„Ljudi upoznati s obavještajnim podacima koje su prikupili SAD i njihovi saveznici rekli su da su bombarderi i neki od uključenih borbenih aviona izvodili vježbu u kojoj je grupa brodova američke mornarice, koju je predvodio nosač USS Theodore Roosevelt, na istom području korištena kao simulirana meta.”

U međusobnom razgovoru kineskih pilota mogli su se čuti piloti bombardera H-6 koji su potvrdili naredbu za simulirano ciljanje i lansiranje protivbrodskih projektila protiv ratnih brodova američke mornarice, navodi se u izvještajima.

Iako nije objavljeno da je sudjelovao u vojnoj vježbi prošle sedmice, vrijedi spomenuti da je Kineska vojska razvila još jednu varijantu H-6K, nazvanu H-6N, koja je posebno dizajnirana za lansiranje balističkih raketa u zraku.

Primarno oružje ovog bombardera trebala bi biti raketa CH-AS-X-13, poznatija kao DF-21D, zračna verzija protubrodske balističke rakete DF-21 “Ubice nosača”, čiji je domet 1450 km, sa brzinom od 6 Maha (iako neki izvori navode čak 10 Maha) i nosivosti bojeve glave od 600 kg.

DF-21 – “Ubica nosača”

Prvi izvještaji o postojanju DF-21D 2010. godine izazvali su određenu zabrinutost jer su zvaničnici Pentagona izjavili da, ako su tvrdnje o mogućnostima rakete istinite, Sjedinjene Države možda neće imati odbranu od ove rakete, da manevarske sposobnosti i velika brzina mogu zakomplicirati presretanje projektila.

DF-21D balistička raketa poznatija kao “Ubica nosača”

To je dovelo do toga da je američka mornarica svoje brodove u Tihom okeanu dodatno opremila sa Aegis protivbalističkim sistemom, dok se razvijaju novi napredniji sistemi.

Kina je navodno krajem augusta prošle godine testirala dvije protubrodske balističke rakete u Južnom kineskom moru, od kojih je jedna DF-21D.

Zajedno s H-6K / N, višenamjenski borbeni avioni Su-30 (a prema nekim izvorima i J-16) sposobni su izvoditi pomorske udarne misije koristeći protubrodske rakete Kh-31P i YJ-91A.

Inače, misije poput one u kojoj su letjeli kineski H-6, redovito izvode snage Rusije, SAD-a i NATO-a.

Izvor: theaviationist.com

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021