Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Kina uputila još jedno upozorenje Indiji: Xi Jinping zatražio od kineske vojske da se pripremi za rat

Kineski predsjednik je naredio vojsci da bude spremna za rat "bilo koje sekunde"

Kineski predsjednik Xi Jinping naredio je Narodnooslobodilačkoj vojsci Kine (PLA) da održava “stalnu borbenu spremnost”. U utorak je kineska vojska viđena kako izvodi zračne vježbe iznad glavnog grada Tibeta Lhase, nekoliko dana nakon što su SAD donijele zakon kojim podržavaju tibetansku vladu u egzilu

U mobilizacijskom nalogu za vojnu vježbu oružanih snaga, Xi Jinping, koji predsjedava Centralnom vojnom komisijom, zatražio je od PLA-a da ojača vojnu obuku u stvarnim borbenim uvjetima i sposobnost pobjede.

Xi je naložio PLA-u da održava „stalnu borbenu spremnost“ i da bude spremna da „djeluje u bilo kojoj sekundi“. Zapovjednici i vojnici cijele vojske moraju prenijeti duh borbe bez straha od poteškoća i straha od smrti , citirajući naredbu, izvijestila je ruska Russia Today.

Naredba koju je potpisao Xi Jinping pozvala je vojsku da “koristi tehnologiju” i poduzima zajedničke operacije u borbi i obuci. Također je naredio upotrebu računarskih simulacija u vježbama i istraživanje načina za dodavanje više visokotehnoloških i mrežnih metoda u njihove operacije.

Trenutna naredba vojsci označava odstupanje od njegovih ranijih naredbi, kojima se od kineske vojske tražilo “upravljanje krizama i odvraćanje od rata“, objavio je South China Morning Post.

U 2020. godini svijet je svjedočio agresivnim stavovima Kine duž njene granice s Indijom, kao i u Južnokineskom moru.

Zračne vojne vježbe u Lhasi

U utorak je Hindustan Times izvijestio da je Kina izvela zračnu vježbu iznad Lhase. Na fotografijama je prikazano najmanje desetak vojnih helikoptera kako lete iznad palače Potala, koja je nekoć služila kao sjedište tibetanske vlade.

Kineski borbeni avioni pete generacije J-20 (Fotografija: Xinhua)

Vojna vježba poprima značaj jer dolazi nekoliko dana nakon što su SAD objavile novi akt o svojoj tibetanskoj politici i podršci iz 2020. godine.

Citirajući analitičare, izvještaji kažu da bi vježba mogla biti dio napora Pekinga za “siniciziranje Tibeta” s obzirom na novi američki zakon.

Sinicizacija podrazumijeva širenje kineskog utjecaja ili utjecaja većinske hanske zajednice na druge religije i etničke pripadnosti.

Analitičari u izvještaju vjeruju da bi Kina mogla narediti “novi napad na Tibet” ukoliko budu postojale čak i male naznake nemira u Lhasi.

Kina želi utjecati na sukcesiju Dalai Lame i insistira na tome da se nasljednik mora pridržavati kineskog zakona

Regija bi mogla svjedočiti novom valu podjela jer američki zakon sada potvrđuje pravo Tibetanaca da odaberu 14. nasljednika Dalaj Lame.

Novi zakon također poziva na uspostavljanje američkog konzulata u Lhasi.

Pozdravljajući potez kao historijski i jasnu poruku Kini, Središnja tibetanska administracija u Dharamshali objavila je: „TPSA službeno objavljuje politiku Sjedinjenih Država da su odluke u vezi s reinkarnacijom Dalaj Lame isključivo u nadležnosti trenutnog Dalaj Lame, tibetanskih budističkih lidera i tibetanskog naroda.”

U izjavi se naglašava da će svako miješanje kineskih vladinih zvaničnika naići na ozbiljne sankcije Sjedinjenih Država.

Izvor: Eurasiantimes

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021