Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Analize i mišljenja

Zapad preko ujgurske patnje želi zaustaviti Tursku

Današnju Tursku  Zapad godinama okružuje sa svih strana, zadnjih godina se ovoj igri i Rusija priključila. Rusija ovih dana bombarduje Idlib istovremeno dok konvoji turske vojske prolaze prema osmatračnicama.

Kakvu po vama poruku to nosi? Rusija tim nastoji poniziti tursku vojsku i obezvrijediti njenu ulogu na sjeveru Sirije.

U Libiji prema izvještajima arapskih medija, turske specijalne snage su na terenu, pa čak i vojska. Haftarovi generali otvoreno su izjavili kako u Tripoli ne mogu ući zbog turske pomoći vladi uprkos pomoći Zapada i Rusije.

Dok se sve to događa, dok su Amerika i Evropa pokušavale ekonomski srušiti Tursku, ona je sklopila neke poslovno-ekonomske ugovore sa Kinom.

Zbog toga što se Turska u najtežem periodu ekonomski donekle “izvukla” preko Kine, Zapadni mediji plasiraju priču o logorima za muslimane u Kini.

Zašto ih je baš sada postalo “Briga” za muslimane Kine? Prosto jer žele preko islamskog svijeta izvršiti pritisak na Tursku, žele da se Turska povuče iz svoje ekonomske saradnje sa Kinom.

Tim bi se urušila Turska ekonomija, a i Kina bi ostala uskračena za mnogo šta, jedini ko bi izvukao korist je Amerika.

Usamljena Turska protiv Kine ne može napraviti gotovo ništa, čak i da prekine svu trgovinsko-ekonomsku saradnju, to Kini ne bi značilo ništa jer trgovinska razmjena sa Turskom je beznačajna za ogromnu kinesku ekonomiju. Turska bi sama sebi presudila ovim potezom.

Da me neki ne shvate pogrešno, mi odavno znamo za ono što muslimani Kine, Krima, Balkana prolaze.

Pogotovo muslimani Kine ovo prolaze stotinama godina, ovo nije nešto što je sada ekaliralo, to odavno tako traje ali zapadni mediji ovaj problem danas pokušavaju da iskoriste.

Nažalost i u Kini među muslimanima uvukla se jedna organizacija poput FETO-a koju je organizovala američka CIA. Dok muslimane Kina gura u smrt i logore, šef organizacije sjedi u svojoj američkoj vili uživajući američke blagodati i zasluge.

Zapad i FETO ne žele spasiti muslimane Kine, oni samo žele dokrajčiti Tursku.

Turska je zbog svojih pokušaja da popravi položaj muslimana u Kini dobivala razne prijetnje od Kine, o tome naravno niko ne govori.

Dok su muslimani nacionalno podijeljeni, dok je nacionalni identitet Bošnjak, Albanac, Turčin, Arap, i drugi ispred onog vjerskog “Musliman”, Kina, Amerika, Rusija će imati odriješene ruke da čine šta žele.

Prosto je, dok su cijeli Zapad i Rusija za petama Turskoj sa svih strana, Turska ne može sebi priuštiti sama da se suprostavlja i Kini otvoreno.

Pogotovo dok Saudijski prijestolonasljednik govori kako “Kina ima pravo da se bori protiv terorizma” , zatvarajući nedužni muslimanski narod u logore.

Upravo je “nafta” velika kineska slabost koju je primorana da uvozi, ukoliko poskupi, mogla bi usporiti kineski ekonomski rast ili ga zaustaviti u potpunosti. Zašto nijedan mediji o tome ne govori ako im je stalo da se problem u Kini riješi?

Kao muslimani danas plaćamo cijenu podijela, međusobnih ratova i mržnje.

Ono što se danas događa sa muslimanima širom svijeta, nije nešto što preko noći riješiti možemo ali činjenica je da od svih muslimanskih država, jedina Turska pokušava popraviti stanje.

Zato nemamo izbora osim stati uz Tursku, pomoći i podržati njenu borbu. Ako to ne učinimo, događat će se nove Sirije, Libije, muslimanske narode širom svijeta zadesit će slična sudbina kao Ujgure u Kini.

Ukoliko želite da shvatite zašto je Turska ključna kada je u pitanju Amerika i Kina, pročitajte ovaj tekst:

 

 

 

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021