Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dva borbena aviona kineske vojske Su-35 i bombarder H-6K lete u formaciji 11. maja 2018. godine

Vijesti

Kina krenula masovno raspoređivati vojsku i stotine borbenih aviona na granicu sa Indijom

Granični spor između Indije i Kine eskalirao je još jednom, a Peking je navodno rasporedio 50.000 vojnika zajedno sa 150 borbenih aviona i rakete zemlja-zrak (SAM) duž linije stvarne kontrole (LAC).

Prema indijskim vojnim stručnjacima, Indija je potpuno spremna za suočavanje sa svim eventualnim scenarijima, dok njihove oružane snage pojačavaju svoje položaje u spornoj regiji, kako bi se suprotstavile bilo kakvom novom vojnom nagomilavanju kineske vojske, očekujući prvi potez od strane Pekinga.

Prema obavještajnim podacima do kojih je došao TimesNow od najviših indijskih zvaničnika, Kina je razmjestila oko 50.000 vojnika, sisteme protuzračne zaštite, veliki dio raketnih sistema i 150 borbenih aviona, zajedno s bombarderima i drugim avionima u zračnim bazama sa sjedištem u Xinjiangu i Tibetu.

Iako je indijski zvaničnik umanjio ozbiljnost situacije, rekavši da Narodnooslobodilačka vojska Kine pribjegava ‘pritisku’, kako njihovo raspoređivanje nije doseglo prag potpunog sukoba.

„Raspoređivanje kineskih trupa duž linije stvarne kontrole (LAC) u istočnom Ladahu za sada nije taktički prilagođeno ratu. Ali da, pritisak će se nastaviti ”, rekao je indijski zvaničnik.

Međutim, Indija je uputila jasno upozorenje prema Pekingu protiv narušavanja indijske periferije oko indijskih vojnih punktova, što uključuje i objekte sa bodljikavom žicom na uzvišenjima.

„Oni čine crvenu liniju. Zapravo, nigdje nismo dovoljno pripremljeni. “ rekao je zvaničnik.

Kineska vojska kontinuirano pojačava svoje prisustvo u regiji od maja, što uključuje trupe koje učestvuju u vojnoj vježbi na Tibetu.

Prema obavještajnim podacima najviših zvaničnika, trupe Narodnooslobodilačke vojske Kine (PLA) rade po izravnim uputama Pekinga i ako akcije dovedu do rata, Kina će morati platiti veliku cijenu.

„Spor se usmjerava iz samog vrha političko-vojne hijerarhije u Kini, a ne samovoljnom lokalnih zapovjednika PLA. Može otići bilo kojom putanjom. Ali ako Kina želi započeti rat, morat će platiti i visoku cijenu ”, rekao je indijski zvaničnik.

Nakon drugog značajnog sukoba u regiji Pangong Tso, duž granice razdvajanja između indijskih i kineskih vojnika, indijska vojska krenula je u zauzimanje strateških uzvišenja na južnoj obali jezera Pangong Tso.

Od tada kineska vojska je više puta pokušavala probiti se sa lakim tenkovima, oklopnim vozilima i pješadijom preko granice, koju su blokirali tenkovi indijske vojske, koji su, prema zvaničniku, dobili “punu slobodu” da zaustave sve “provokativne akcije “Kineza.

„Naši vojnici na uzvišenjima su dobro naoružani i potpuno pripremljeni. Čak smo i tenkove prevezli blizu Rechin La (planinski prijevoj Reqin). ” izjavio je indijski zvaničnik.

S napetostima koje rastu između Indije i Kine, nakon što su se vojne snage obje nacije sukobile u regiji jezera Pangong Tso, vojni stručnjaci sa sjedištem u Pekingu optužili su New Delhi za invaziju na njihovu teritoriju i rekli da će Indija za to morati platiti ‘visoku cijenu’.

Izvor: eurasiantimes.com

Pročitajte još

Odbrana i naoružanje

Kina je razvila naprednu domaću industriju za razvoj i proizvodnju borbenih aviona, radara, senzora i oružja koje trenutno nadmašuje Rusiju u mnogim aspektima. Kao...

Vijesti

Savjetnik američkog predsjednika, Rush Doshi, tvrdi da Kina već dugo ima ozbiljnu strategiju za nadmoć u svijetu Dok Bajdenova administracija razrađuje plan za suprostavljenje...

Vijesti

Američki razarač USS Benfold upao je u kineske teritorijalne vode blizu ostrva Xisha u Južnokineskom moru, navodi kineska vojska Kina je u ponedjeljak objavila...

Odbrana i naoružanje

Dok se Tajvan i dalje suočava sa prijetnjama Pekinga, koji ga naziva odmetnutom provincijom, zamjenik japanskog premijera Taro Aso govorio je o kolektivnoj samoodbrani...

Vijesti

Izjava ruskog predsjednika potvrđuje sumnje analitičara o teritorijalnim ambicijama Kine prema istočnim regijama Ruske Federacije U videorazgovoru s kineskim liderom Xi Jinpingom u ponedjeljak,...

Odbrana i naoružanje

Kina bi mogla pokušati izvršiti invaziju Tajvana brže nego što bi Sjedinjene Države mogle odgovoriti Udarna grupa američke mornarice na čelu sa nosačem aviona...

Odbrana i naoružanje

Potrebno je malo mašte da bi se zamislile velike ambicije Kine za proširenim globalnim utjecajem, jer projekcija moći napada ojačava njihove trenutne napore da...

Energija

Kineska nacionalna naftna korporacija otkrila je naftu i gas sa rezervama koje se procjenjuju na 900 miliona tona, izvijestili su kineski mediji Otkriće rezervi...

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021