Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Kina krenula masovno raspoređivati vojsku i stotine borbenih aviona na granicu sa Indijom

Dva borbena aviona kineske vojske Su-35 i bombarder H-6K lete u formaciji 11. maja 2018. godine

Granični spor između Indije i Kine eskalirao je još jednom, a Peking je navodno rasporedio 50.000 vojnika zajedno sa 150 borbenih aviona i rakete zemlja-zrak (SAM) duž linije stvarne kontrole (LAC).

Prema indijskim vojnim stručnjacima, Indija je potpuno spremna za suočavanje sa svim eventualnim scenarijima, dok njihove oružane snage pojačavaju svoje položaje u spornoj regiji, kako bi se suprotstavile bilo kakvom novom vojnom nagomilavanju kineske vojske, očekujući prvi potez od strane Pekinga.

Prema obavještajnim podacima do kojih je došao TimesNow od najviših indijskih zvaničnika, Kina je razmjestila oko 50.000 vojnika, sisteme protuzračne zaštite, veliki dio raketnih sistema i 150 borbenih aviona, zajedno s bombarderima i drugim avionima u zračnim bazama sa sjedištem u Xinjiangu i Tibetu.

Iako je indijski zvaničnik umanjio ozbiljnost situacije, rekavši da Narodnooslobodilačka vojska Kine pribjegava ‘pritisku’, kako njihovo raspoređivanje nije doseglo prag potpunog sukoba.

„Raspoređivanje kineskih trupa duž linije stvarne kontrole (LAC) u istočnom Ladahu za sada nije taktički prilagođeno ratu. Ali da, pritisak će se nastaviti ”, rekao je indijski zvaničnik.

Međutim, Indija je uputila jasno upozorenje prema Pekingu protiv narušavanja indijske periferije oko indijskih vojnih punktova, što uključuje i objekte sa bodljikavom žicom na uzvišenjima.

„Oni čine crvenu liniju. Zapravo, nigdje nismo dovoljno pripremljeni. “ rekao je zvaničnik.

Kineska vojska kontinuirano pojačava svoje prisustvo u regiji od maja, što uključuje trupe koje učestvuju u vojnoj vježbi na Tibetu.

Prema obavještajnim podacima najviših zvaničnika, trupe Narodnooslobodilačke vojske Kine (PLA) rade po izravnim uputama Pekinga i ako akcije dovedu do rata, Kina će morati platiti veliku cijenu.

„Spor se usmjerava iz samog vrha političko-vojne hijerarhije u Kini, a ne samovoljnom lokalnih zapovjednika PLA. Može otići bilo kojom putanjom. Ali ako Kina želi započeti rat, morat će platiti i visoku cijenu ”, rekao je indijski zvaničnik.

Nakon drugog značajnog sukoba u regiji Pangong Tso, duž granice razdvajanja između indijskih i kineskih vojnika, indijska vojska krenula je u zauzimanje strateških uzvišenja na južnoj obali jezera Pangong Tso.

Od tada kineska vojska je više puta pokušavala probiti se sa lakim tenkovima, oklopnim vozilima i pješadijom preko granice, koju su blokirali tenkovi indijske vojske, koji su, prema zvaničniku, dobili “punu slobodu” da zaustave sve “provokativne akcije “Kineza.

„Naši vojnici na uzvišenjima su dobro naoružani i potpuno pripremljeni. Čak smo i tenkove prevezli blizu Rechin La (planinski prijevoj Reqin). ” izjavio je indijski zvaničnik.

S napetostima koje rastu između Indije i Kine, nakon što su se vojne snage obje nacije sukobile u regiji jezera Pangong Tso, vojni stručnjaci sa sjedištem u Pekingu optužili su New Delhi za invaziju na njihovu teritoriju i rekli da će Indija za to morati platiti ‘visoku cijenu’.

Izvor: eurasiantimes.com

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021