Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Evropa

Kina je blizu “svjetske dominacije” i Evropa se mora probuditi, kaže šef njemačke obavještajne službe

Gerhard Schindler
  • Gerhard Schindler kaže da su kineski vladari “vrlo pametno” širili uticaj
  • Rekao je da bi Njemačka trebala isključiti kinesku kompaniju Huawei iz njene 5G mobilne mreže

Kina je na rubu ‘svjetske dominacije’ i Evropa se mora probuditi pred opasnošću, rekao je bivši šef njemačke obavještajne agencije.

Gerhard Schindler rekao je da je Peking “vrlo pametno” širio svoj uticaj po Evropi, Aziji i Africi, upozoravajući da je kineska tehnologija sada toliko napredna da Njemačka ne može razlučiti da li se koristi u zlonamjerne svrhe.

Schindler je pozvao Njemačku da odbaci Huawei iz svoje mobilne 5G mreže, kako bi zemlja postala ‘manje ovisna’ o Pekingu, ponavljajući bojazan američke vlade da bi se Huawei mogao koristiti za špijuniranje od strane Komunističke partije Kine.

U razgovoru za The Times, Schindler je također izjavio da je odluka Angele Merkel da otvori vrata Njemačke izbjeglicama 2015. godine ostavila zemlju s ‘velikim rezervoarom’ muslimanskih muškaraca koji bi mogli biti ranjivi na ‘radikalizaciju, regrutaciju i nasilje’.

Evropske vlade su pod pritiskom Washingtona da obuzdaju širenje Huawei 5G mreže, ali Njemačka do sada nije uspjela izravno zabraniti ekspanziju kineske kompanije

Schindler, koji je vodio njemačku obavještajnu službu od 2011. do 2016. godine, rekao je da bi Huawei mogao uspostaviti tajni pristup u svojim 5G sistemima i “ne bismo imali pojma što su oni izgradili”.

“To je kao kada bi inženjer specijaliziran za parne strojeve trebao procijeniti motor s unutrašnjim sagorijevanjem”, kaže Schindler.

“Možete zamisliti scenarije u kojima smo u krizi, i prijetnja “Isključit ćemo vašu komunikacijsku mrežu” uticala bi na naše odluke.”

Schindler je rekao da je određeni stupanj ekonomske ovisnosti o Kini neizbježan, na primjer njemačka automobilska industrija kineskim kupcima godišnje proda više od 250.000 automobila.

Trgovina između Kine i Njemačke iznosila je ukupno 206 milijardi eura u 2019. godini, što Kinu čini najvećim njemačkim trgovinskim partnerom.

Međutim, Schindler je rekao da “trebamo težiti da budemo manje ovisni”, umjesto da sve gledamo kroz prizmu “poslovnih odnosa”.

Huawei je uvijek negirao da sudjeluje u špijunaži, rekavši prošlog mjeseca da “nema razumljivih razloga” za ograničavanje pristupa tržištu u Njemačkoj.

Tri njemačka mobilna operatera su korisnici Huawei opreme, i tvrde da bi ukidanje i zamjena Huawei opreme bilo jako skupa.

Schindler je također ukazao na ‘agresivno’ kinesko ponašanje u Južnom kineskom moru, kao znak sve veće političke i ekonomske hegemonije

Sjedinjene Države optužile su Kinu za militarizaciju sporne teritorije u Južnokineskom moru, na čije dijelove također polažu pravo Filipini, Vijetnam i druge države.

Schindler je upozorio da se Njemačka suočava s ‘velikom opasnošću’ od radikalnog islama, ukoliko ne uspije integrisati stotine hiljada muslimanskih migranata.

Schindler, pristaša njemačke stranke FDP, rekao je da bi velika izbjeglička populacija mogla biti “rezervoar za radikalizaciju, regrutaciju i nasilje”.

Ako se mladim ljudima uskrati posao ili azil, mogli bi postati ranjivi na regrutaciju od strane radikalista, upozorio je Schindler.

Merkel je otvorila vrata Njemačke u jeku migrantske krize 2015. godine, kada su milioni ljudi bježali od rata u Siriji.

Više od milion njih naselilo se u Njemačkoj, što je izazvalo reakciju i nezadovoljstvo protiv njemačke kancelarke i uspon krajnje desničarske stranke AfD.

Merkelina izjava da “možemo to riješiti” postala je žarište kritika, a sve veće nezadovoljstvo navelo je Merkel na obećanje da će odstupiti na sljedećim izborima 2021. godine.

Broj novih dolazaka je u međuvremenu opao, sa 166.000 zahtjeva za azil u 2019. godini, u odnosu na 890.000 iz 2015. godine.

AfD često imigrante krivi za porast kriminala, dok njemačka vlada kaže da pojačava napore za integraciju jezičkim i stručnim obrazovanjem.

Izvor: Dailymail.co.uk

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021