Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Kina i Turska modernizuju Pakistansku mornaricu – Indija ima razloga za brigu

Fotografija: Kineska vojska

Ono što bi moglo biti velika briga za Indiju je da Kina i Turska pomažu svom zajedničkom ‘savezniku svih vremena’ Pakistanu da modernizira svoju mornaricu. Iako Indija sa svojih 140 ratnih brodova ima značajnu prednost nad Pakistanom, u bliskoj budućnosti mogla bi se suočiti s ozbiljnim izazovom.

Pakistanska mornarica trenutno ima samo devet fregata, pet podmornica, 10 patrolnih čamaca i tri minolovca. Ali kao dio svoje modernizacije Pakistan želi izgraditi flotu od 50 brodova, uključujući 20 brzih ophodnih brodova.

Između 2021 i 2022. godine Pakistan će dobiti četiri nove stealth fregate iz Kine. Prošle sedmice Kina je porinula drugi napredni ratni brod, fregatu klase Tip 054, koji će biti isporučen Pakistanu. Prva od četiri fregate klase Type-054 porinuta je u augustu 2020. godine.

Kineska fregata klase 054A

Pakistanska mornarica je objavila da je tehnološki napredna platforma opremljena najnovijim površinskim i protuzračnim oružjem, kao i sistemom upravljanja borbom uz senzore koji će ojačati borbene sposobnosti pakistanske fregate.

Mornarica će dobiti i osam podmornica Type-039A, koje su među najtišim dizel podmornicama na svijetu. Planirano je da četiri ovakve podmornice budu isporučene Pakistanu između 2022 i 2023. godine, preostale četiri će biti izgrađene u Karačiju.

Pakistan će dobiti i druge pomorske platforme kao i oružja iz Kine u sklopu sporazuma vrijednog preko 7 milijardi dolara, te će kineski udio u pakistanskom uvozu oružja iznositi 70% procenata. Kina možda koristi Pakistan za svoje ambicije u Indijskom okeanu sa uspostavljanjem vojne baze u Karačiju i pomorske luke Gwadar u Baločistanu, ističu vojni stručnjaci.

Iako Kina možda ima svoje interese u pomaganju Pakistanu da izgradi svoju novonastalu mornaricu, Turska kao jedan od najbližih saveznika Pakistana također nastoji konsolidirati pakistanski arsenal odbrane.

U januaru je Turska održala ceremoniju porinuća trećeg broda, korvete klase MILGEM, za pakistansku mornaricu u istanbulskom brodogradilištu.

MILGEM TCG Büyükada (F-512)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan naglasio je da je odbrambena saradnja za izgradnju ratnih brodova klase MILGEM glavna prekretnica u odbrambenim vezama Pakistana i Turske.

Pakistanska mornarica je objavila da će površinske platforme opremljene modernim površinskim i protuzračnim oružjem, integrisanim senzorima kroz umrežni sistem za upravljanje borbom, povećati njenu “ubojitu silu” i doprinijeti održavanju mira, stabilnosti i “odnosu snaga “ u regiji Indijskog okeana.

Pakistan-Turska potpisali su ugovor u iznosu od 1,5 milijardi dolara za četiri korvete klase MILGEM u 2018. godini, što uključuje i transfer tehnologije od strane turskog brodogradilišta ASFAT Inc.

Prema sporazumu, dvije korvete bit će izgrađene u istanbulskom brodogradilištu, a druge dvije u pakistanskom brodogradilištu Karachi (KS&EW).

One će biti završene u vremenskim okviru između 2023 i 2025. godine. Turska će također modernizovati i nadograditi pet pakistanskih podmornica, francuskog porijekla, klase Agosta-90B u sklopu ugovora vrijednog 350 miliona dolara.

Pakistanska pomorska diplomatija

S ciljem stvaranja pozitivne slike u globalnoj zajednici kao miroljubive i odgovorne države, Pakistan će ovog mjeseca ugostiti multinacionalnu pomorsku vojnu vježbu pod nazivom Aman-21. U petodnevnoj multinacionalnoj vježbi učestvovat će 45 država u Arapskom moru.

Pomorske multinacionalne vojne vježbe, prvi put pokrenute 2007. godine, pružaju priliku za razumijevanje međusobnih pomorskih koncepata i operativnih doktrina i pronalaze načine i sredstva za borbu protiv zajedničkih prijetnji na moru. Ovoga puta, najvažniji aspekt pomorskih vježbi je sudjelovanje ruske mornarice.

Izvor: Eurasiantimes

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021